TNBiz (TN.cz)
Práce  |  01.08.2018 00:22:52

Česko je vzorem Evropy. Máme nejnižší nezaměstnanost z celé EU

Podle nových dat Eurostatu je nejnižší nezaměstnanost ze všech osmadvaceti zemí EU v České republice! Bez práce bylo v červnu jen 2,4 % lidí. Unijní průměr je přitom 6,9 %. Meziročně klesla nezaměstnanost o půl procenta. Bez práce bylo 127 tisíc lidí. Zaměstnavatelé ale narážejí na nedostatek pracovní síly.

Vysoká nezaměstnanost trápí hlavně jih Evropské unie. Ve Španělsku bylo bez práce 15,2 % lidí, v Itálii téměř 11 %, Řecko statistiky zveřejnilo naposledy v dubnu, to byl ale bez práce každý čtvrtý.

V Čechy oblíbeném Chorvatsku je bez práce 9,2 % lidí, stejně jako ve Francii. Sousední Německo vykázalo 3,4% nezaměstnanost. Jen mírně vyšší (3,7 %) zaznamenali statistici v Polsku. Na Slovensku bylo bez práce téměř 7 % lidí.

 Česká republika statistikám dlouhodobě vévodí. V červnu bylo podle statistiků bez práce 2,4 % lidí, o jednu desetinu více, než v předešlém měsíci. Na druhém místě se za Českem umístilo zmíněné Německo.

Podle Českého statistického úřadu je po očištění sezónních vlivů bez práce 1,9 % mužů a 2,9 % žen. "Míra nezaměstnanosti mužů již několik měsíců neklesá, ve srovnání s předchozím rokem je o půl procentního bodu nižší. Je otázkou, jestli bylo dosaženo dna, to ukážou až další měsíce," řekl Dalibor Holý, ředitel odboru statistiky trhu práce a rovných příležitostí ČSÚ.

Čeští statistici používají pro výpočet míry nezaměstnanosti skupinu 15-64letých, Eurostat pak zařazuje do statistik lidi v rozmezí od 15 do 74 let, ale i tak v Česku bylo bez práce jen 2,4 % lidí v této skupině.

Ohroženou skupinou na trzích práce jsou podle Eurostatu hlavně mladí lidé do 25 let. V červnu bylo bez práce v Evropě 3,415 milionu mladých. Ve srovnání s rokem 2017 to ale bylo o 386 tisíc lidí méně. Bez práce bylo 15,2 % mladých Evropanů.

Nejlépe se zaměstnávat mladé daří na Maltě (nezaměstnanost ve skupině 15-25 let činila 5,5 %), v Německu (6,2 % nezaměstnaných) a v Nizozemsku (7,2 % nezaměstnaných). Naopak nejhůře na tom byli mladí Řekové, z nichž v dubnu nemělo práci 42,3 %, následovali Španělé (34,1 %) a Italové (32,6 %). 

Nejlepší země v zaměstnávání migrantů ze zemí mimo EU? Česká republika

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688