Lukáš Kaňok (Kalkulátor.cz)
Finanční rady  |  15.04.2024 05:55:58

Férová smlouva s dodavatelem energií: Co by měla obsahovat?

Dodavatele elektřiny nebo plynu mění každoročně téměř půl milionu odběratelů. Tento krok sám o sobě není ničím složitým. Důležité ale je vybrat si dodavatele, na kterého se zákazník může spolehnout, a s ním pak podepsat výhodnou a férovou smlouvu. Tady je pět základních bodů, které taková smlouva obsahuje. 

1. Základní popis produktu

První, co u každé nové smlouvy kontrolujeme, jsou základní údaje o dodavateli, odběrateli a odběrném místě. Tam pak nesmí chybět informace, co přesně zákazník odebírá a za jakých podmínek, tedy třeba jakou má distribuční sazbu u elektřiny. 

 

2. Cena elektřiny nebo plynu

Cena energií je pro mnoho zákazníků klíčová. Proto je důležité vědět, jak vysoká bude. Co by si měl každý zákazník ohlídat, je informace, zda se jedná o produkt s pevnou cenou, nebo jestli se sazba průběžně mění. V případě druhé varianty může docházet k výkyvům v souvislosti s aktuálním vývojem cen na burze i několika dalšími faktory. Pokud se energie na burze zdraží – což se může stát velmi rychle –, je to pak pro zákazníka nevýhodně. A také nejisté. Kdo tedy preferuje jistotu a stabilitu, ten by měl dát přednost pevným sazbám. 

 

3. Fixace

Aby zákazník věděl, jak dlouho může s pevnou cenou elektřiny nebo plynu počítat, uvádí se do smlouvy i délka fixace. To si opravdu dobře hlídejte, protože délka fixace nemusí vždy odpovídat celkové platnosti smlouvy, ale může končit i dříve. Třeba u smluv na dobu neurčitou, pokud tady zákazník vůbec nějakou fixaci má, tak je zpravidla omezená na kratší časový úsek. Ve chvíli, kdy fixace končí, ale smlouva dál platí, má dodavatel právo nastavit cenu novou. 

 

 4. Doba splatnosti a prolongace

Rozlišujeme smlouvu na dobu určitou a neurčitou. U řady smluv na dobu určitou se také pracuje s takzvanou prolongací, tedy automatickým prodloužením. To je další informace, která by ve smlouvě měla být dobře popsána, protože zákazník má právo vědět, za jakých podmínek mu v rámci prodloužení budou energie dodávány. Většinou platí, že dodavatel nastavuje novou cenu podle aktuálních ceníků, ne vždy je ale tato cena pro zákazníka výhodná. Je možné, že u konkurence by získal lepší nabídku, proto je dobré začít se cenou energií včas zabývat. 

Někteří dodavatelé o blížícím se konci platnosti smlouvy a nově nastavené sazbě sami informují, nemají to ovšem povinné. Proto je na každém, aby si termíny sám hlídal. Existují ale i služby, které to budou hlídat za vás. Třeba Hlídací vlk od srovnávače Kalkulátor.cz, který vás včas upozorní na konec platnosti a porovná ceny konkurenčních dodavatelů. Pokud vám u konkurence nabídnou výhodnější cenu, máte právo od smlouvy se stávajícím dodavatelem odstoupit. Pozor ale na termín, musíte tak učinit do dvaceti dnů před vypršením smlouvy, jinak dojde k automatické prolongaci.  

 

5. Možnosti odstoupení od smlouvy

Právě zmíněné možnosti, jak od dodavatele odejít, jsou dalším z údajů uvedených na férově nastavené smlouvě. Obecně platí, že u smluv na dobu neurčitou lze po tříměsíční výpovědní lhůtě odejít kdykoli. Protože ale i smlouva na dobu neurčitou může obsahovat nějaké benefity nebo slevy, může i zde být časový termín, který je nutné dodržet. U smluv na dobu určitou je to o něco složitější, avšak nikdy ne nemožné. Správně byste měli vydržet do konce platnosti, v opačném případě musíte počítat se sankcemi. Dodavatelé je nastavují podle počtu měsíců, které zbývají do konce platnosti a nebo je částka předem dána a je pevná. Oba případy a jejich výpočet je uveden ve smlouvě. Existují ale i zákonné výjimky, kdy pokutu za předčasné ukončení smlouvy nelze vymáhat. Jedná se například o úmrtí zákazníka nebo třeba prodej nemovitosti. Podobné to je u změny nájemníka.

 



Lukáš Kaňok

Lukáš Kaňok je zkušený obchodník, jehož profesní kariéra začala v oboru TELCO, kde působil 14 let a nyní již 8 let pokračuje ve světě online srovnávačů cen energií, pojištění a financí. Jeho vášeň a odbornost v oblasti startupů, zejména v sektorech energetiky a financí, ho řadí mezi přední odborníky. Jeho zájem o nové technologie mu pomohl rozvíjet inovativní řešení a strategie pro energetický a finanční obor. V obchodním světě se vyznačuje nejen bohatými zkušenostmi, ale také nadšením a odhodláním k dosažení pozitivních změn v oblasti energetiky a financí. Lukáš je v necelých 50 letech již dědečkem a k tomu navíc vášnivým motorkářem.


Kalkulátor.cz

my počítáme, vy šetříte

Kalkulátor.cz, je srovnávač, který se rozhodl změnit svět. Pomáhá lidem šetřit peníze a orientovat se v turbulentním světě energií, pojištění a financí. Zákazník je pro nás partner, kterému se snažíme ušetřit čas i peníze. Možnosti řešení prezentujeme lidsky a srozumitelně. Naše doporučení v čase hlídáme a v případě lepších možností, zákazníka informujeme o nových možnostech. Našim cílem je dlouhodobý spokojený vztah se zákazníkem. Nic nám neudělá radost víc, než zákazníci, kteří se vracejí a využívají našich služeb ve všech oblastech.

Více informací na https://www.kalkulator.cz/.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finanční rady:

Po 10:24  Rozdělený dluhopisový trh Richard Bechník (Swiss Life Select)
Po   0:00  Jak pronajmout byt, hlavní zásady Petr Holub (MojeNebankovka)
Pá   0:00  Pohlídejte si náležitosti darovací smlouvy na nemovitost Petr Holub (MojeNebankovka)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688