Tomáš Vrňák (Ušetřeno.cz)
Finanční rady  |  21.04.2024 21:35:48

Cena elektřiny roste: Kdy zdraží dodavatelé?

Cena elektřiny roste

Vývoj cen energií je aktuálně velmi dynamický a ovlivněn řadou faktorů. Poslední měsíce ukázaly, že cena silové elektřiny výrazně stoupla z úrovně kolem 70 EUR na téměř 100 EUR za MWh. Tento trend naznačuje, že trh očekává další růst cen, což může být novou realitou pro spotřebitele i podniky.

Uzavírání uhelných elektráren a zdražování povolenek

Hlavním faktorem, který má na cenu elektřiny zásadní dopad, je postupné uzavírání uhelných elektráren v Evropě a snižování jejich výroby. Toto je důsledek nejen ekologických politik a vyšších cen emisních povolenek, ale i současných nízkých cen elektřiny, které činí provoz těchto elektráren ekonomicky nevýhodným. Navíc se očekává, že ceny emisních povolenek budou nadále růst, což může vést k dalšímu zdražení elektřiny. Zvláště na konci roku 2024 cena povolenek vzroste z důvodu toho, že dochází k jejich stahování, což by mohlo vyústit ve výši ceny povolenek opět na úroveň 100 eur za tunu CO2.

Vhodná doba pro fixaci

Co se týče nabídek na trhu, zdá se, že nejlepší akviziční nabídky již dosahují burzovních cen a s postupným zdražováním energií nelze očekávat další zlevňování. Tento fakt by spotřebitelé měli vzít v úvahu při rozhodování o fixaci cen. Zatímco krátkodobé fixace mohou nabízet nižší ceny, dlouhodobější fixace, které jsou cenově srovnatelné, poskytují větší jistotu v období, kdy lze očekávat navyšování cen. Domácnost stále může využít výhodné ceníky ještě z dob, kdy dodavatelé nakupovali levněji, a výrazně tak ušetřit.

Pozor na skryté poplatky

V současnosti je zvýšený zájem o produkty od stabilních, velkých dodavatelů s dvouletou fixací. Tento trend ukazuje, že zákazníci hledají rovnováhu mezi cenovou stabilitou a flexibilitou, s obavami z budoucích cenových šoků.

Navzdory různým nabídkám s bonusy je důležité pečlivě zvážit celkové náklady a výhody. Tyto produkty mohou být atraktivní pro konkrétní potřeby, ale je třeba se důkladně podívat na celkové podmínky a skryté poplatky.

 

Tomáš Vrňák

Tomáš Vrňák

Jeho pracovní začátky sahají do roku 2009, kdy začínal jako obchodník a radil převážně domácnostem se změnou dodavatele. Později se vypracoval na seniorního obchodníka. Od roku 2016 nastoupil do společnosti Ušetřeno.cz, kde na pozici supervizora doposud vede obchodní tým. Od roku 2022 zastává pozici energetického analytika, který sleduje vývoj na trhu a pomáhá společnosti predikovat chování domácností v oblasti změny dodavatele energií. Jeho příspěvky můžete najít v Hospodářských novinách, Deníku, či vystoupil v reportážích ČT. Jeho koníčkem je rodina, rád tráví čas v přírodě a má rád rychlé automobily.




Pomáháme lidem vybrat si správně. Šetříme jim tak čas, peníze i starosti.

U nás si porovnají všechny produkty a služby – od hypoték, přes dodavatele energií či pojištění až po mobilní tarify a jednoduše a rychle vyberou, co je pro ně nejvýhodnější. My jsme jim k ruce, když si neví rady a potřebují něco vysvětlit. Také za ně dokážeme spoustu věcí zařídit. Je to radost a dává nám to obrovský smysl. Děláme to srdcem a férově.

Obě naše společnosti Ušetřeno.cz s.r.o. a Ušetřeno s.r.o. jsou součástí skupiny ČSOB.

Více na www.usetreno.cz/.


Poslední zprávy z rubriky Finanční rady:

Čt   8:00  Před-schválená hypotéka. Lákavá nabídka nebo past? Petr Holub (Zoxo Financial s.r.o.)
Út   8:00  Chytré šetření s chytrou domácností Petr Holub (Zoxo Financial s.r.o.)
Po 10:24  Rozdělený dluhopisový trh Richard Bechník (Swiss Life Select)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688