Měny-forex  |  28.03.2001 11:34:22

Palm propadl o 25%

Zprávy
BBG Finance a.s.

Zprávy z finančních a kapitálových trhů

Zprávy

Středa 28. března 2001

Spojené státy



Spotřebitelský optimismus v březnu konečně vzrostl, Palm však varoval před hlubší ztrátou.

Spojené státy

Velmi příznivé údaje o vývoji spotřebitelského optimismu přilákaly na trh nové kupce a trh tak mohl opět zpevnit. DJI si na své konto připsal již potřetí více než 100 bodový zisk, Nasdaq Composite uzavíral těsně pod hranicí 2 tisíc bodů.

Spotřebitelský optimismus se v březnu poprvé za šest měsíců zvýšil. Index, indikátor budoucí spotřeby, za uplynulý měsíc vzrostl na hodnotu 117 bodů (únorová hodnota byla revidována výše na úroveň 109,2 bodů), což naznačuje možný růst budoucí spotřeby, posílení míry ekonomického růstu a zisků korporací. Ne všichni účastníci trhu ale uvedené číslo považují za pozitivní. Mnoho investorů totiž očekává pokles úrokových sazeb ještě před oficiálně naplánovanou schůzkou FOMC 15. května. Včera zveřejněná data tuto možnost zpochybňují.

Mezi technologiemi však nebyla situace příznivá v after bell obchodech a tituly z mnohých oborů umazaly své zisky z regulérní seance. Palm, výrobce příručních PC, otřásl důvěrou investorů když oznámil, že v příštím čtvrtletí společnost dosáhne více než dvojnásobné ztráty (8 centů na akcii) v porovnání s očekávanou ztrátou 3 centy. Ačkoliv firma o něco dříve oznámila za uplynulé čtvrtletí lepší hospodářské výsledky (EPS 2 centy, konsensuální odhad byl 1 cent), zareagovala cena akcií Palm na tuto informaci zhruba 25% poklesem.

S obdobným prohlášením přišel i kanadský výrobce telekomunikačního vybavení Nortel Networks. Firma opět redukovala predikce očekávaného zisku a oznámila, že ztráta za běžné čtvrtletí bude oproti analytickým odhadům dvojnásobná. Nortel rovněž upustil od celoročních odhadů, a to z důvodu nejasnosti investičních plánů svých klientů. Negativní sentiment po sdělení Nortelu se tak přenesl na většinu dodavatelských společností pro telekomunikační trh.

Česká republika

Společnost EuroTel, největší provozovat sítě mobilních telefonů v ČR, zveřejnil hospodářské výsledky za rok 2000. Zatímco v tržbách lze hovořit o splnění očekávání, když celkové tržby dosáhly 28,3 mld. (+39 % meziročně), v oblasti čistého zisku se jedná o horší než očekávaný výsledek. Zisk vzrostl meziročně o 11 % na 4,8 mld. , přičemž očekávání počítala s překonáním 5 mld. hranice. Za pomalejším růstem zisků stojí zejména vyšší náklady na získávání nových klientů, které v masivní reklamní kampani vrcholily v závěru roku, zatímco tržby z takto získaných klientů je možno očekávat až v roce 2001. EuroTel v minulém roce také zaznamenal vyšší pokles v tržbách na jednoho klienta (-29 %) než konkurenční RadioMobil (-25 %), což je důsledkem stále většího využívání předplacených služeb. V absolutní výši však EuroTel dosahuje o 43 % vyšších výnosů z jednoho klienta oproti RadioMobilu.

Historicky silná koruna vůči EUR vybudila centrální banku prozatím pouze ke slovní intervenci proti koruně, což lze považovat za nejmírnější variantu intervence. Je pravděpodobné, že pokud v nejbližších dnech koruna neoslabí, bude možno očekávat plnohodnotnou intervenci.

Evropa

Ericsson včera následoval svého konkurenta Motorolu a oznámil propouštění v rozsahu 3 tis. osob, 3 % celkové pracovní síly. Výrobci handsetů tak reagují na nečekaný pokles poptávky na trhu. Odhady celosvětového prodeje handsetů v letošním roce se pohybují kolem 450 mil. Kusů, což by znamenalo pouze 10% růst v roce 2001 oproti 50% růstu v letech 1998-2000.

Přehled akciových indexů

Patrik Muller, Petr Sedlář

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688