Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Makroekonomika  |  09.03.2005 15:48:19

Atlantik FT - očekávání pro výsledky HDP

Ve čtvrtek 10. března statistický úřad oznámí údaje o vývoji hrubého domácího produktu za 4.čtvrtletí loňského roku. Podle naší projekce česká ekonomika meziročně vzrostla na konci roku 2004 o 3,7%. Hlavním faktorem růstu by měla být zahraniční poptávka. Obchodní bilance v listopadu a prosinci vykazovala rekordní výsledky a podle našeho odhadu růst celkového reálného vývozu byl přibližně o 8% vyšší než růst reálného dovozu. Dílčí výsledky tak naznačovaly, že se minimálně v exportní schopnosti ekonomiky neprojevilo ekonomické ochlazení, které zasáhlo západní Evropu a především Německo. Kromě zahraniční poptávky by dalším faktorem růst měly být investice a to i přes mírné zpomalení vůči první polovině roku 2004. Naopak u spotřeby domácnosti očekáváme, že na konci loňského roku došlo k mírnému oživení a výdaje domácnosti by měly z 2,0% ve 3. čtvrtletí zrychlit mírně přes 3%. Velkou neznámou zůstávají vládní výdaje, především jak se na nich projeví přesun 29 mld. do rezervních fondů.

Za celý rok 2004 česká ekonomika podle našich projekcí vzrostla o 3,7%. Růst za celý rok by měla podobně jako v posledním čtvrtletí táhnout především zahraniční poptávka a investice. Spotřeba domácnosti negativně reagovala na zvyšování daní, růst nezaměstnanosti a v první polovině roku se také připojily obavy negativních dopadů vyvolané vstupem do EU. Očekáváme, že díky výše zmíněným faktorům domácnosti zpomalily tempo růstu svých spotřebních výdajů o 2 procentní body těsně pod úroveň 3%. U vládních výdajů očekáváme dokonce pokles o 2% po růstu 4,9% v roce 2003.

Trh podle průzkume agentury Reuters v průměru očekává růst HDP ve 4Q 2004 na úrovni 4,0% a za celý rok 2004 by růst měl dosáhnout 3,7%. Z toho je patrné, že našeho odhady se řadí spíše mezi konzervativní. Statistický úřad již předem upozornil, že plánuje provést další revizi národních účtu pro rok 2003 a první poloviny roku 2004. Opět tedy hrozí, že se změní základna pro výpočet meziročních růstů a nové výsledky mohou být opět překvapivé z hlediska temp růstu jednotlivých agregátcích veličin.

Česká národní banka za celý rok 2004 očekává růst HDP 3,5 až 3,7 %. Pokud výsledky výrazně nevybočí z tohoto očekávání, předpokládáme, bankovní rada na březnovém zasedání přistoupí ke snížení úrokových sazeb o 25 bazických bodu a 2T repo sazba klesne na úroveň 2,00%. Tento vývoj naznačují komentáře představitelů centrální banky především k vývoji inflace (únor 1,7% y/y) a vytrvale posilující koruny (2,5-letá maxima 29,28 CZK/EUR). Navíc na únorovém zasedání 3 ze 7 členů bankovní rady hlasovali pro snížení úrokových sazeb. Po zbytek roku očekáváme úrokové sazby zůstanou nezměněny a k další úpravě nastavení monetární politiky ČNB sáhne až ve 4. čtvrtletí letošního roku, kdy centrální banka v důsledku mírného zrychlení inflace přistoupí ke zvýšení úrokových sazeb a 2T repo na konci roku očekáváme na úrovni 2,25%.

Očekávané a případně i mírně horší výsledky budou dobrou zprávou pro ceny dluhopisů, protože snížení úrokových sazeb se stane téměř jistotou. Akciový trh dosud na výsledky o HDP spíše nereagoval, ovšem v posledních době se zvýšil podíl zahraničních investorů, kteří tomuto indikátoru přikládají větší váhu v porovnání s domácími investory. Proto domácí růst kolem 4% při srovnání se slabým ekonomickým růstem západní Evropy může jenom posílit jejich sentiment na domácí akciový trh a lze očekávat pozitivní vývoj především u cen ČEZu a Unipetrolu.
Dobré výsledky by také mohly přinést další impulz pro posilování koruny, i když devizový trh v poslední době výrazně nereaguje na fundamentální výsledky z ekonomiky. Koruna, stejně jako ostatní měny v regionu, posiluje díky zvýšené poptávce ze strany zahraničních investorů, kteří očekávají mimořádné výnosy u lokálních aktiv a podobně jako u cen akcií by tento výsledek mohl dále podpořit jejich poptávku po domácí měně.

AUTOR: Petr Sklenář

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Makroekonomika:

Čt 11:14  ČNB v březnu opět uprodala devizy za 300 mil. EUR Research (J&T BANKA)
Čt 10:33  GER: Průmyslová produkce mírně klesla Research (Česká spořitelna)
Čt 10:20  Maloobchod překonává očekávání Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)

Přečtěte si také:

25.02.2005Atlantik FT - očekávání pro výsledky KB - zisk -1,7% Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
25.02.2005Atlantik FT - očekávání pro výsledky ČEZ - zisk -19,4% Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
01.11.2004Atlantik FT - výsledky Zentivy lehce nad očekáváními Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
27.10.2004Atlantik FT - výsledky KB v souladu s očekáváními Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688