Jiřina Kavková (Kurzy.cz)
Osobní finance  |  31.03.2014 12:36:47

Aktuální téma: Refinancování a konsolidace úvěrů

Způsobem, jak odlehčit rodinnému rozpočtu nebo se zachránit před finančním kolapsem, je refinancování a konsolidace úvěrů.

Nižší úroky, nižší splátky
Jestliže se průměrná úroková sazba hypoték na bydlení pohybovala v roce 2009 kolem 5,60 % p.a., v posledních měsících je to kolem 3 % p.a. Jde však o to, jak dlouho bude situace na trhu takto příznivá a jak z ní vytěžit co nejvíce.

Banky snížily i úrokové sazby neúčelových tzv. amerických hypoték. Díky nízké průměrné roční sazbě nákladů (RPSN) jsou neúčelové hypotéky podstatně levnější než jakýkoliv spotřebitelský úvěr.

ProRefin od Wüstenrotu
Ukažme si na modelovém příkladu, jak lze snížit zatížení rodinného rozpočtu refinancováním hypotéky a spotřebitelských úvěrů.

Náš vzorový klient si před 5 lety uzavřel hypoteční úvěr na 2,5 mil. korun s dobou splatnosti 20 let a tehdy velmi výhodnou pětiletou úrokovou sazbou 5,14 % p.a. Měsíčně dosud splácel 16 693 korun a po 5 letech má splaceno 408 441 korun.

Kromě toho má několik spotřebitelských úvěrů v celkové výši 500 000 korun s průměrnou úrokovou sazbou 14 % ročně.Na splátky těchto úvěrů vydá měsíčně dalších 7763 korun. 

Celkem tak měsíčně splácí 24 456 korun.

Ve Wüstenrot hypoteční bance zkalkulovali v rámci programu ProRefin možnost refinancování formou speciální Hypotéky Refin tak, aby celková dvacetiletá doba splácení hypotéky na bydlení byla zachována. Snížení zatížení nemovitosti o splacených 408 tisíc korun umožňuje klientovi využít neúčelovou Hypotéku na cokoliv na refinancování zůstatku jeho spotřebitelských úvěrů.

Hypotéka Refin:
výše úvěru 2 091 559korun, doba splatnosti 15 let, úroková sazba 2,69 % p.a. měsíční splátka 14 134 korun.

Hypotéka na cokoliv:
výše úvěru 400 000 korun, doba splatnosti 10 let, úroková sazba 5,59 % p.a., měsíční splátka 4359 korun, RPSN5,73 %, klient celkem zaplatí 523 069 korun.

Nová celková měsíční splátka činí 18 493 korun.

Podle vzorového propočtu se měsíční zatížení rozpočtu klienta sníží o 5963 korun a ročně bude platit o 71,5 tisíce  korun méně.

Bez poplatků
U hypoteční banky Wüstenrot nebude klient platit žádný poplatek za zpracování a poskytnutí výše uvedených úvěrů ani měsíční poplatek za jejich správu.

Jak na refinancování
* Končí-li vám fixace úrokové sazby hypotéky, zajímejte se včas o podmínky na další období, jaké vám nabízí vaše banka a jaké jiné banky. Využijte služeb finančních poradců, kteří mají přehled o situaci na trhu, pro orientační srovnání vám poslouží i hypoteční kalkulátory na internetu.

* Výhodnější úrokovou sazbu a podmínky poskytnutí hypotéky si můžete zajistit v poměrně velkém časovém předstihu, u Wüstenrotu 9 měsíců před vlastním čerpáním úvěru.

* Splácíte-li řádně a včas své úvěry, banka vám poskytne hypoteční úvěr za výhodnějších podmínek a nebude po vás jako např. Wüstenrot požadovat doložení příjmů.  

* Refinancováním hypotéky u Wüstenrotu si můžete snížit splátku nejen díky nižšímu úroku, ale i prodloužením doby splatnosti.

* Refinancováním hypotéky u Wüstenrotu můžete získat peníze navíc, např. na další opravy svého domu nebo bytu.

Podrobnosti se dočtete na www.wustenrot.cz, kde si můžete své refinancování snadno spočítat a zjistit, kolik ušetříte.

Informace uváděné  v tomto článku jsou určeny výhradně k marketingovým a propagačním účelům, a i proto nepředstavují návrh na uzavření smlouvy (nabídku). 











Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688