Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
Investice  |  29.04.2024 09:25:15

Ranní okénko - Týden plný událostí a dat

Tento týden bude doslova nabitý ekonomickými událostmi. V úterý se dozvíme, jak si vedly evropské ekonomiky na začátku letošního roku, když budou publikovány výsledky HDP za první kvartál 2024. Zároveň ve stejný den Eurostat zveřejní úvodní odhad inflace za měsíc duben, indicii o její výši ovšem získáme již dnes díky údaji z Německa. Zasedat budou také centrální bankéři, ve čtvrtek se bude rozhodovat o dalším nastavení měnové politiky v České republice, kdy očekáváme podobně jako zbytek trhu další snížení sazeb o 50bb. Již ve středu se koná zasedání Fedu, který velmi pravděpodobně nechá úrokové sazby na stávající úrovni. Z Ameriky v tomto týdnu dorazí také nejnovější údaje z trhu práce, který se dosud jevil jako velmi přehřátý a je jedním z faktorů, proč se inflaci dosud nepodařilo stlačit k 2% cíli.

Týden plný událostí odstartuje dnes prvotní odhad inflace v Německu. Trh očekává, že v dubnu došlo k mírnému zvýšení meziroční míry inflace jak podle národní metodiky (z 2,2 % na 2,3 %), tak metodiky Eurostatu (z 2,3 % na 2,4 %).

Úterý bude patřit výsledkům HDP v prvním kvartálu tohoto roku. V případě České republiky očekáváme mezičtvrtletní růst o 0,4 % zejména díky rostoucí spotřebě domácností. Německo by sice mělo zastavit pokles z minulého roku, ale predikovaný růst o 0,1 % má do ideálu daleko. To má dopad i na ekonomiku celé eurozóny, která byla podle revidovaných údajů na konci minulého roku v recesi. Tu se podle trhu podařilo překonat, když je odhadován růst o 0,2 % oproti předchozímu kvartálu. Zároveň ve stejný čas Eurostat zveřejní úvodní odhad dubnové inflace, která by dle predikcí měla zůstat na 2,4 %. Jádrová inflace by ovšem mohla dál poklesnout, tentokrát z 2,9 % na 2,6 %.

Ve středu bude sice v Evropě klid z důvodu svátku práce, ale za mořem bude rušno, protože zasedá Federální rezervní systém. Vzhledem k aktuálnímu ekonomickému vývoji je téměř jisté, že Fed nechá sazby na současné úrovni 5,25-5,50 %, na které je bude pravděpodobně držet déle, než se původně očekávalo. První snížení sazeb se odkládá nejdříve na září a je otázkou, jak se k této otázce vyjádří na následné tiskové konferenci předseda Fedu Jerome Powell.

Ve čtvrtek je na pořadu dne měnově-politické jednání ČNB. Ta bude pokračovat v cyklu snižování úrokových sazeb vzhledem k velmi příznivému vývoji inflace v letošním roce. Bankovní rada ovšem stále shledává rizika jako proinflační, a proto podle nás opět sníží sazby o 50bb.

V pátek dorazí nejpodstatnější data z amerického trhu práce, konkrétně o změně pracovních míst mimo zemědělský sektor a o nezaměstnanosti. Očekávají se podobně silná data jako v minulých měsících, která tak brání výraznějšímu poklesu inflace.


Závěr týdne ukázal, že Fedem preferovaný jádrový cenový index PCE vzrostl v březnu meziročně o 2,8 %, tedy stejně jako v únoru, přičemž trh očekával snížení na 2,7 %. Dále osobní příjmy v březnu meziměsíčně stouply o 0,5 % oproti 0,3 % v únoru a osobní výdaje byly meziměsíčně vyšší o 0,8 %, tedy stejně jako v únoru, ale trh predikoval růst pouze o 0,6 %. To je jeden z dalších důkazů silné domácí poptávky.

Na pozadí velmi slušných výsledků amerických firem index S&P 500 vzrostl v pátek o 1 %. Rovněž evropským akciím se dařilo, když si německý DAX připsal dokonce 1,4 %. Naopak pražský PX téměř 1 % ztratil zejména z důvodu výraznějšího poklesu hodnoty akcií Monety. Koruna se dnes ráno obchoduje na úrovni okolo 25,15 EUR/CZK, kam na konci minulého týdne posílila.

Autor: Martin Kron, analytik
Editor: Vít Mikušek, analytik

Tým ekonomického výzkumu Raiffeisenbank a.s.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku



Přečtěte si také:

Po 09:34Ranní okénko - Tento týden nabídne data zejména o inflaci Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
06.05.2024Ranní okénko - Týden ve znamení především českých dat Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
15.04.2024Ranní okénko - Tento týden nabídne data o evropském i americkém průmyslu Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688