Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
Investice  |  15.04.2024 09:35:11

Ranní okénko - Tento týden nabídne data o evropském i americkém průmyslu

Tento týden nenabídne takové množství zásadních dat jako ten minulý. Finanční svět tak bude především vstřebávat předchozí údaje ze Spojených států amerických, které posunuly sázky na první snížení sazeb z června až do třetího kvartálu. Z USA v tomto týdnu dorazí údaje z průmyslu, maloobchodu či nemovitostního trhu, která mohou ještě více naklonit váhu k pozdějšímu uvolňování měnové politiky. Z Evropy bude patrně nejzajímavější dubnový průzkum instituce ZEW ohledně hodnocení aktuální ekonomické situace největší evropské ekonomiky Německa a budoucích očekávání finančních analytiků. Z české ekonomiky se v tomto týdnu dozvíme jediný údaj, a to ceny v průmyslu.

Dnešní den zahájí výsledek průmyslu v eurozóně, ten by podle odhadu měl meziměsíčně mírně vzrůst. V odpoledních hodinách se dozvíme březnový výsledek v maloobchodním sektoru. Trh očekává mírné meziměsíční zpomalení růstu tržeb, silnější výsledek ovšem bude ukazovat na stále silnou spotřebu domácností, která mimo jiné drží inflaci nad cílem Fedu.

Úterý přinese průzkum instituce ZEW, ze kterého vyplývá, že současný stav německé ekonomiky je hodnocen vesměs negativně. Naopak od začátku roku silně roste optimismus týkající se vývoje hlavního motoru evropského hospodářství v dalších měsících, a to navzdory tomu, že většina institucí výrazně snížila predikce růstu Německa v letošním roce. V USA bude publikován výsledek průmyslové výroby, která by dle mediánu trhu měla meziměsíčně stoupnout nejvíce za poslední půl rok (+0,4 %).

Ve středu bude zveřejněn jediný údaj z české ekonomiky v rámci tohoto týdne, a tím jsou ceny v průmyslu. Podle naší prognózy došlo v březnu k meziměsíčnímu nárůstu o 0,2 %, medián trhu pak počítá s mírně silnějším růstem (+0,3 %).

Konec týdne bude spíše poklidnějšího charakteru, když ve čtvrtek kromě tradičních údajů z amerického trhu práce bude zveřejněna statistika existujících domů či tzv. Leading index. Pátek pak přinese údaje o cenách ve výrobě v Německu, kde trh předpokládá meziměsíční stagnaci a meziroční cenový pokles přes 3 %.

Závěr minulého týdne přinesl průzkum University of Michigan, ze kterého vyplynulo, že se mírně zvýšila inflační očekávání Američanů v krátkodobém (1 rok) i dlouhodobém horizontu (5 až 10 let). Zároveň došlo ke snížení spotřebitelské důvěry mezi domácnostmi, když index v rámci tohoto šetření poklesl z 79,4 bodů na 77,9 bodů.

Akciové trhy zažily jeden z nejhorších týdnů za dlouhou dobu, když americký index S&P 500 odepsal 1,6 % a podobně na tom byl i německý DAX, který ztratil 1,7 %. Naopak pražská burza si vedla mnohem lépe a získala v rámci minulého týdne 2,2 %. Koruna po rozkolísanějším týdnu začíná dnes na úrovni 25,30 EUR/CZK.

Autor: Martin Kron, analytik
Editor: Vít Mikušek, analytik

Tým ekonomického výzkumu Raiffeisenbank a.s.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku


Poslední zprávy z rubriky Investice:

Po 16:59  Silný obrat na trhu s kakaem X-Trade Brokers (XTB)
Po 16:48  Oslabí japonský jen na 160 USD/JPY? (video) X-Trade Brokers (XTB)
Po 16:38  Akciové trhy zahájily nový týden růstem (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)

Přečtěte si také:

22.01.2024Ranní okénko - Tento týden zasedá ECB, vychází výsledek amerického HDP Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
15.01.2024Ranní okénko - Tento týden nabídne průzkumy ZEW či University of Michigan Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
08.01.2024Ranní okénko - Tento týden ovládnou data o inflaci Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688