Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
Investice  |  06.05.2024 09:28:58

Ranní okénko - Týden ve znamení především českých dat

Tento týden bude charakteristický větším množstvím dat z české ekonomiky. Nejprve se v úterý dozvíme výsledky z průmyslu a zahraničního obchodu. Následovat bude čtvrteční údaj z maloobchodu, který by měl potvrdit statistiky týkající se HDP či státního rozpočtu, že spotřeba domácností začíná nabírat na síle a táhne celou ekonomiku vzhůru. Na závěr týdne se pak dozvíme, jak se vyvíjí tuzemská nezaměstnanost. Na druhé straně ze světa příliš zajímavých dat nedorazí. Patrně tím nejpodstatnějším bude páteční průzkum University of Michigan, který napoví více o tom, zda důvěra spotřebitelů je stále vysoká, a jak se vyvíjejí inflační očekávání mezi domácnostmi.

Dnes Eurostat zveřejní, jak se vyvíjely březnové ceny v oblasti průmyslu. Již od loňského května ceny průmyslových výrobců meziročně padají a tento trend by neměl být podle trhu přerušen ani nyní.

Úterý nejprve přinese výsledek továrních objednávek v Německu, což je důležitý ukazatel i pro český průmysl, jehož výsledek se vzápětí rovněž dozvíme. V případě očištěných dat predikujeme propad průmyslové výroby o 2 % a v případě neočištěných dat o tři pracovní dny by mohl pokles atakovat až dvoucifernou hranici. Ve stejný čas bude publikován také výsledek zahraničního obchodu, který by dle naší prognózy mohl dosáhnout kladného salda ve výši 17,7 mld. .

Ve středu dorazí výsledek z německého průmyslu, kde by podle trhu mělo dojít k meziměsíčnímu poklesu o 1 %. Právě neslavný výkon německého hospodářství brzdí i tuzemskou ekonomiku. V USA bude zveřejněna statistika velkoobchodních zásob za březen.

Čtvrtek nabídne výsledek českého maloobchodního sektoru. Ten těží z lepší finanční situace domácností, na které již nedopadá takovým způsobem vysoká inflace. Očekáváme tak, že bude pokračovat trend rostoucích reálných tržeb maloobchodních prodejců, který započal již v prosinci 2023.

V pátek nejdříve Ministerstvo práce a sociálních věcí zveřejní, jak se vyvíjí tuzemská nezaměstnanost. Podle naší prognózy by podíl nezaměstnaných měl klesnout z 3,9 % na 3,7 %. V odpoledních hodinách se dozvíme závěry z průzkumu University of Michigan, kdy největší pozornost bude věnována důvěře spotřebitelů a inflačním očekáváním.

Konec minulého týdne přinesl data z amerického trhu práce, která naznačila jeho mírné ochlazení. Míra nezaměstnanosti stoupla v dubnu z 3,8 % na 3,9 % a bylo vytvořeno 175 tisíc nových pracovních míst mimo zemědělský sektor, přičemž trh očekával až 240 tisíc. Tyto výsledky zvýšily vyhlídky, že by Fed mohl poprvé snížit sazby na zářijovém zasedání.

Zprávy z amerického trhu práce zesílily optimismus investorů ohledně měnové politiky Fedu, a tak index S&P 500 skončil v pátek se ziskem 1,3 %. Německý DAX si připsal 0,6 %, ale pražská burza zaznamenala významnou ztrátu ve výši až 2,3 %. Důvodem je především výrazný pokles hodnoty akcií Komerční banky v souvislosti s její ex-dividendou a horšími výsledky v letošním prvním čtvrtletí. Koruna začíná nový týden na úrovni okolo 25 EUR/CZK, kam posílila po čtvrtečním zasedání ČNB.

Autor: Martin Kron, analytik
Editor: Vít Mikušek, analytik

Tým ekonomického výzkumu Raiffeisenbank a.s.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku



Přečtěte si také:

29.04.2024Ranní okénko - Týden plný událostí a dat Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
23.04.2024Ranní okénko - Dnešní den ve znamení PMI Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
15.04.2024Ranní okénko - Tento týden nabídne data o evropském i americkém průmyslu Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688