StartupJobs (StartupJobs)
Práce  |  09.04.2024 15:39:08

Na pracovním trhu se nyní nachází největší množství kandidátů od covidu

Podle dat kariérního portálu StartupJobs, který dlouhodobě sleduje  proměnu trendů mezi uchazeči o práci a zaměstnanci v inovativních firmách, se na trhu aktuálně nachází nejvíce zájemců o práci za celou dobu fungování StartupJobs. Vyplývá to z analýzy dat se zaměřením na oblasti vývoje, marketingu a obchodu, managementu a administrativy. Množství kandidátů se výrazně zvýšilo také v segmentu IT, který v ČR dlouhodobě trpí nedostatkem talentů. Ze svých nároků však uchazeči zatím neslevují.

Podle dat portálu StartupJobs počet zájemců o práci v letech 20202023 kontinuálně narůstal. Zatímco v roce 2020 se o práci ve zmiňovaných oborech ucházelo celkem 93 126 kandidátů, v loňském roce jich bylo 145 818. Jen v prvním čtvrtletí roku 2024 pak hledalo práci v oborech vývoj, marketing a obchod, management a administrativa 47 000 lidí.

Nejrychleji přitom roste zájem o práci v oblasti vývoje. Zde se meziročně zvýšil počet kandidátů o 55,5 % z 49,5 tisíce uchazečů v roce 2022 na téměř 77 tisíc uchazečů v roce 2023. Aktuálně jeví o nabídky práce se zaměřením na vývoj zájem až 24 tisíc lidí. Volných lidí na trhu je aktuálně více, než tomu bylo v minulých měsících. Obecně jsme u IT pozic zaznamenali propouštění z velkých společností,“ komentuje situaci Kristýna Kraftová, head of HR ve společnosti ČMIS. „Nepozorujeme však, že by kandidáti slevovali ze svých nároků. Jsou ale rychleji dostupní a o pozici se ucházejí až v momentě, kdy jsou domluveni na ukončení v předchozím zaměstnání.“

Růst zájemců však lze podle dat StartupJobs pozorovat i v dalších oborech. Zatímco v marketingu a obchodě hledalo v roce 2022 novou pozici 50 058 kandidátů, v roce 2023 to bylo o 14 344 lidí více, tedy o 28,7 % více než v předchozím roce. Zájemců o práci v managementu mezi lety 2022 a 2023 přibylo o 35,6 % na necelých 41 tisíc, v administrativě o 20,4 % na 32 tisíc kandidátů.

Naopak nabídek práce se v roce 2023 oproti roku 2022 vypsalo ve všech oborech méně. Ve vývoji byly v roce 2023 aktivní téměř 4 tisíce nabídek, což bylo o 26,1 % méně než v roce 2022. V marketingu a obchodu se množství nabídek snížilo o 15,1 % na 2 691 vypsaných pozic, v managementu o 10,3 % na necelé 2 tisíce nabídek a v administrativě o 17,1 % na 1 328 vypsaných nabídek na StartupJobs.cz.

Množství zájemců na jednu nabídku je tak aktuálně nejvyšší vůbec. Celkově na jeden inzerát připadá přibližně 21 uchazečů.

Firmy by měly nabírat, bez benefitů to zatím nepůjde

CEO StartupJobs Filip Mikschik ve vyšším počtu lidí na trhu práce vidí nový trend. „Vzhledem k tomu, že lehce stoupá nezaměstnanost a propouštění ve velkých společnostech se dotklo i odborníků v IT, kandidátů, a to i těch seniorních, na trhu přibývá. Pro firmy to znamená velkou příležitost k náboru. Dá se však očekávat, že tento stav nepotrvá věčně a situace se postupně ustálí.“

To potvrzuje i Ondřej Slabý, chief people officer v STRV. „Na celou situaci se můžeme podívat ze dvou pohledů, které potvrzují i data StartupJobs. Na jednu stranu i my v STRV jsme v posledních měsících utlumili nábory na některých pozicích tak, abychom optimalizovali vytíženost jednotlivých developerů na klientských projektech. Na druhé straně při našich konkrétních náborech cítíme, že je o něco jednodušší osloveného kandidáta zaujmout a začlenit do výběrového procesu.“

Podobně se na to dívá i David Říha, head of recruitment v FTMO, podle kterého přibylo seniorních kandidátů, kteří jsou dostupní. Stále si ale myslím, že existuje hojná nabídka projektů a pozic, o které se kandidáti mohou ucházet a vybírat si. Navíc je tu trend plně vzdálených projektů, které lákají kandidáty mimo česko-slovenské vody. Proto souboj o kvalitního a vhodného kandidáta stále probíhá a myslím, že tato situace se radikálně měnit nebude. Stále rozhoduje kvalita oslovení a rychlost celého náborového procesu,“ dodává Říha.

StartupJobs

StartupJobs je největší česká platforma propojující startupy s lidmi, kteří se chtějí posouvat vpřed.

Více informací na: www.startupjobs.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688