Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  23.04.2024 06:04:23

Valná hromada banky MONETA dnes kromě dividendy bude schvalovat i více než 105 mil. korun pro management

Na Praze 4 v sídle společnosti se dnes od 10 hod. sejdou na valné hromadě akcionáři MONETA Money Bank (dále jen MONETA), aby ze zákona projednali tradiční každoroční záležitosti. Na pořadu je celkem 11 bodů. Akcionáře obvykle nejvíce zajímá zpráva o hospodaření, potažmo vyhlíží dividendu. V návaznosti na vykázaný loňský zisk 5,38 mld. představenstvo navrhuje rozdělit 4,6 mld. , resp. na každou akcii 9 . Od vstupu banky na kapitálový trhroce 2016 tedy historicky druhou nejvyšší. Více (9,80 /akcii) banka vyplatila právě v následujícím roce po svém debutu na trhu. Každopádně v návaznosti na loňské výrazné hospodaření, které překročilo plán společnosti, se rekordního ohodnocení dočkalo vedení banky. Posvětit vše samozřejmě budou muset ještě právě akcionáři banky, kterých bylo ke konci roku téměř 24 tisíc. Připomenout nicméně lze, že v souhrnu majoritu v bance vlastně kontrolují jen tři – skupina PPF, J&T (Jozef Tkáč a Ivan Jakabovič) a finančník Pavel Tykač.

Na základě v minulosti schválených pravidel jsou členové představenstva odměňováni pevnou složkou a roční pohyblivou odměnou či benefity, jako je například osobní vůz či příspěvek na životní či penzijní pojištění. Pohyblivá složka může dosáhnout až 100 % základního platu. Celková částka odměn však nesmí přesáhnout 5,5 % konsolidovaných nákladů skupiny. Management však může také získat až 7,5 % z případných úspor skupiny. Každopádně pohyblivá složka, která se vyplácí po schválení v měsíci následujícím po valné hromadě, má neoddálenou část a oddálenou. Jinými slovy některé přiznané odměny mají odkládací podmínku a jejich budoucí vyplacení souvisí i s hospodařením, resp. splnění nastavených cílů až v dalších letech. Vše také na základě splnění zadaných cílů, které jsou pro každého člena představenstva zvlášť stanoveny. Do celkové odměny promlouvají také tzv. Phantom Shares, tedy „stínové akcie“. Management je zkrátka odměňován také v závislosti na kurzovém vývoji akcií. Kalkulují se meziročně k hodnotě akcií MONETA ke konci února společně se zahrnutou v mezičase vyplacenou dividendou. V té souvislosti možno zmínit, že letos akcie na konci února dosáhla vlastně rekordních 103 oproti 84,80 před rokem. Navíc v mezičase byla vyplacena 8 dividenda.

Každopádně nejvyšší odměny se z managementu tradičně dočká dlouhodobý šéf představenstva a CEO banky Tomáš Spurný. Po již předchozích rekordních 35,27 mil. mu bylo přiřknuto téměř 37,5 mil. . Základní odměna z toho činila 20,35 mil. , resp. benefity 1,85 mil. . Pohyblivá složka jako procento přiznané pevné odměny tedy činila téměř 69 %.

Tomáš Spurný – celkové odměňování přiznané a vyplacené v letech 2019-2023


Zdroj: MONETA

Pro představenstvo a dozorčí radu celkem přes 105 mil.

Polepšil si také místopředseda představenstva šéf rizik Carl Normann Vökt, nicméně „jen“ o zhruba 700 tis. Kč. Celkem mu bylo přiznáno přes 16,6 mil. . Člen představenstva Jan Novotný je třetím nejvíce odměňovaným manažerem. Přišel si na rekordních 15,3 mil. , tedy meziročně o milion více. Ohodnocení se v posledních letech však nejvíce zvedlo (zhruba ztrojnásobilo) Janu Fričkovi. Finanční ředitel si meziročně loni polepšil o 1,3 mil. na 11,1 mil. . Zhruba stejně si polepšila provozní šéfka Klára Stárková, které byla celková odměna stanovena na více než 12 mil. . Představenstvo v souhrnu bylo ohodnoceno 92,6 mil. , když podíl pohyblivé složky vůči přiznané pevné odměně v průměru dosáhl přes 52 %.

MONETA každopádně letos v únoru schválila úpravu některých parametrů vyplácených odměn, když má dojít zejména k nahrazení programu LTIP novou složkou EVIP (vypořádání odložených stínových akcií). Dané změny mají také posvětit akcionáři na úterní valné hromadě. Pokud se bance bude dařit i letos, potažmo pokud by všichni členové představenstva splnili stanovené cíle na 100 %, mohla by se odměna letos dále zvýšit na celkových 95,7 mil. . V kontextu růstu banky má navíc valná hromada rozhodnout o zvýšení počtu členů představenstva o jednoho na šest, tedy tak jako tak lze letos očekávat celkový růst nákladů na odměňování managementu.

Pro úplnost lze zmínit, že členům dozorčí rady bylo za rok 2023 vyplaceno celkem přes 12,6 mil. . Z toho předseda dozorčí rady a úspěšný podnikatel Gabriel Eichler získal přes 2,8 mil. , místopředseda Miroslav Singer (bývalý guvernér ČNB) pak 2,4 mil. .

Vzhledem k současným rekordním hodnotám akcií MONETA lze vzpomenout prozřetelnou transakci manželky zmiňovaného šéfa dozorčí rady. Tatiana Eichler v září 2020 koupila výrazných 100 tis. akcií za průměrný kurz 53,35 . Její více než 5 mil. investice tak tedy jen kurzově již téměř zdvojnásobila hodnotu. V roce 2020, kdy titul zaznamenával historická minima, však nejvíce nakupoval šéf banky Tomáš Spurný. Ten z managementu zůstává s téměř 305 tis. akcii s náskokem nejvýraznějším akcionářem. V akciích banky má zkrátka při současných cenách zainvestováno přes 31 mil. . Jinak poslední nákup firemních akcií z managementu zatím uskutečnil Carl Normann Vökt. Loni v únoru při cenách okolo 83 přikoupil přes 2 900 akcií MONETA. Vlastní jich tak přes 25 tis.

Ke zmiňované dnes schvalované dividendě lze připomenout, že rozhodné datum pro nárok v Centrálním depozitáři je navrhováno na pondělí 29. dubna. Například na pražské burze se tak vzhledem k vypořádání (T+2) budou akcie MONETA s nárokem obchodovat naposledy ve čtvrtek 25. dubna, kdy banka zároveň ráno zveřejní hospodářské výsledky za letošní 1. čtvrtletí.

Závěrem možno zmínit, že průměrná základní mzda ve skupině MONETA se pohybuje výrazně nad průměrnou mzdouČR, loni se na 400 přiblížila hranici 50 tis. Kč. Meziročně se zvýšila o téměř 4 tis. Kč. Ke konci roku MONETA zaměstnávala 2 580 osob. Větší část tvořily ženy, kterých pro banku pracovalo 1 602.  

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku



Přečtěte si také:

20.12.2021Dnes valná hromada Monety k převzetí Air Bank Research (Česká spořitelna)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688