OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
Pojištění  |  08.04.2024 12:00:00

Indický pojistný trh rychle roste a zvyšuje svoji odolnost

Swiss Re Institute (SRI) publikaci věnovanou výhradně vývoji indického pojistného trhu. Jde v podstatě o analýzu, kterou lze jednoznačně doporučit zájemcům o tuto problematiku k prostudování. Za zásadní lze považovat sdělení, že Indie předpokládá, že v příštích pěti letech bude mít nejrychleji rostoucí pojistný trh v rámci celé skupiny G20.

SRI[1] předně vychází z toho, že globální ekonomika si vedla v roce 2023 lépe, než se očekávalo, a to přes řadu výzev, jako byla vysoká inflace, tvrdé finanční podmínky a geopolitická napětí. Indická ekonomika zůstala přitom odolná a odhadovaným růstem hrubého domácího produktu ve výši 6,7 % v roce 2023 předstihla jiné velké ekonomiky. Tento robustní ekonomický růst byl podporován soukromou spotřebou a fixními investicemi. Pokud jde o inflaci, tak SRI odhaduje, že index spotřebitelských cen skončí v Indii v roce 2023 na úrovni 5,7 %, což znamená pokles oproti roku 2022, kdy inflace činila 6,7 %. K tomu bezesporu přispělo zpřísňování měnové politiky.

SRI bere v úvahu, pokud jde o výhled vývoje indické ekonomiky, též nepříznivé faktory. K nim řadí vzestup úrokových sazeb, vlivy klimatického jevu El Niňo, deficit dešťových srážek a geopolitické napětí, včetně války na Středním východě, jež by mohla mít dopad na ceny ropy.

Prognóza vývoje indického trhu je jednoznačně pozitivní. Jeho růst je tažen ekonomickým růstem, rozšiřující se střední třídou, inovacemi a regulatorní podporou. SRI předpokládá, že v příštích pěti letech (2024-2028) poroste celkové pojistné reálně v průměru ročně o 7,1 %, což by bylo vysoko nad průměrným reálným růstem globálního trhu (2,4 %), trhu nově se rozvíjejících zemí (5,1 %) i trhu vyspělých zemí (1,7 %). To ukazuje na to, že Indie bude mít v příštích pěti letech opravdu nejrychleji rostoucí pojistný trh v rámci celé skupiny G20.

V samotném roce 2023 se však ve srovnání s předchozím rokem růst mírně zpomalil, což je prý odrazem stále ještě probíhající adaptace na post-covidové období. SRI odhaduje, že růst pojistného životního pojištění se sníží z 5,9 % v roce 2022 na 4,1 % v roce 2023. Vzpomínky na pandemii prý „vybledly“ a v pojistném nové produkce se projevily daňové změny u pojistných smluv s vysokou pojistnou částkou.

SRI ovšem anticipuje, že v životním byznysu dojde k robustnímu reálnému růstu pojistného (až o 6,7 % ročně v období 2024-2028), který bude podporován zvýšenou poptávkou střední třídy a mladé indické populace po rizikovém životním pojištění a rovněž větší akceptací společností typů „insurtech“ v indickém pojišťovnictví.

Také růst pojistného neživotního pojištění mírně zpomalil z 9 % v roce 2022 na odhadovaných 7,7 % v roce 2023, jelikož trh ještě pokračoval ve stabilizaci po pandemii Covid-19. Vliv na růst v roce 2023 měl určitý „protivítr“, kterým se konkrétně rozumí vysoké úrokové sazby, zvýšená retailová inflace a inflace ve zdravotnictví. Pokud jde o prognózu, tak pojistné neživotního pojištění by mělo v období 2024-2028 reálně růst ročně v průměru o 8,3 %. Pozitivně by se měl projevit celkový ekonomický růst, zlepšení v distribučních kanálech, vládní podpora a příznivé regulatorní prostředí.

K podpoře růstu v sektoru pojišťovnictví přijala indická vláda i regulátor pojišťovnictví několik opatření. Mezi nimi je důležitá mise „Pojištění pro všechny do roku 2047“, která byla zahájena v roce 2022. Jejím cílem je zajistit, aby každý občan a podnik měl odpovídající pojistné krytí/řešení. Existují rovněž iniciativy k vyvolání zájmu o indický pojistný trh ze zahraničí. Tyto reformy, vedle robustního ekonomického růstu, by měly podpořit další rozvoj a expanzi pojišťovacího sektoru v Indii.

Kladem publikace je ta skutečnost, že SRI se věnuje některým problémům detailněji, jako například problematice přírodních katastrof, protože ty mají značný dopad na ekonomiku a vůbec život v Indii. Indie je vystavena riziku mnoha přírodních katastrof, a to včetně zemětřesení, povodní a záplav, tropických cyklón, sucha a ničivých požárů. Ovšem pojistná ochrana pro případ přírodních katastrof je nízká. Analýza odolnosti provedená SRI prokazuje, že 93 % expozic je nepojištěno. Přitom ekonomické ztráty z důvodu přírodních katastrof mají již po několik let vzestupný trend, přičemž na to má vliv hlavně ekonomický růst a rychlá urbanizace. Velká indická města mají vysoký počet obyvatel i značnou hustotu obyvatelstva a také jsou v nich koncentrovány velké majetkové hodnoty. Mnohá z těchto měst jsou vystavena dokonce více rizikům z titulu přírodních katastrof.

Jedním z problémů, proč se nedaří rychleji překlenovat velkou mezeru v ochraně, je prý malá informovanost o rizicích a nízké vnímání rizik. Pojišťovací průmysl čelí také výzvám v oblasti upisování. Projevuje se nedostatek granulárních dat k existujícím expozicím přírodních katastrof a je třeba vybudovat robustní schopnosti v modelování. Indie již docílila značného pokroku ve vytváření systémů včasného varování, pokud jde o tropické cyklóny, ale je třeba ještě ujít dlouhou cestu u jiných rizik, například povodní.


[1] https://www.swissre.com/dam/jcr:595c5497-a367-404e-82e0-4ef673e9bd30/2024-01-sri-expertise-publicatoin-india-insurance-market.pdf

oPojištění.cz
informace ze světa pojištění a risk managementu

Zpravodajský portál, který poskytuje komplexní zpravodajství ze světa pojištění a risk managementu. Denně přináší aktuální zprávy o vývoji pojistného trhu, odborné analýzy, informace o nabízených pojistných produktech a rozhovory s významnými osobnostmi pojišťovnictví.

Více informací na: www.opojisteni.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Pojištění:

Po 17:00  Počet úrazů loni výrazně stoupl (Rakousko) OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
Čt 11:50  Rakouské ženy žijí déle ve špatném zdravotním stavu OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688