Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
Makroekonomika  |  30.04.2024 09:16:57

Ranní okénko - Česká ekonomika očekává návrat na růstovou trajektorii

Dnes očekáváme zveřejnění výše reálného hrubého domácího produktu za první čtvrtletí, a to jak v Česku, tak v Německu. Nejprve budou zveřejněna sezónně očištěná data za Českou republiku, kde, po zohlednění inflace, očekáváme meziroční růst ve výši 0,4 %, což představuje malé zlepšení oproti závěru loňského roku (0,2 %). Mezičtvrtletní růst by měl dosáhnout taktéž výše 0,4 %. Měla by to být především spotřeba domácností tažená, poprvé od roku 2022, růstem reálných mezd, která českou ekonomiku opět vymaní z recese, ve které pobývala po většinu předchozího roku. Pro letošní rok očekáváme návrat na trajektorii růstu, který by měl dosáhnout výše 1,5 %.

Výrazné naděje na růst zatím naopak postrádá ekonomika Německa, jejíž reálné HDP by dle našeho i tržního odhadu mělo meziročně opět poklesnout, a to o 0,2 % při očištění o počet pracovních dní. Obrat očekáváme ale v mezičtvrtletním srovnání, kdy by již mělo dojít k reálnému růstu o 0,1 %, a tím i k lehkému popostrčení celé ekonomiky eurozóny (odhad trhu +0,1 %). Eurostat dnes také zveřejní úvodní odhad dubnové inflace v eurozóně, která by dle trhu měla zůstat na 2,4 %. Německá Bundesbank dnes zároveň aktualizuje počet osob žádajících podporu v nezaměstnanosti, který má sice vzrůst oproti předchozímu měsíci, ale i tak by byl na nižších hodnotách oproti převážné části předchozího roku, což představuje jeden z faktorů táhnoucích německou ekonomiku alespoň mírně do kladného teritoria. Vzhledem ke stabilizující se inflaci by v další části roku mohly být, stejně jako v Česku, i v Německu rostoucí reálné mzdy prostředkem růstu spotřeby a HDP v tomto roce.

Pohled zpět:

Včera byla zveřejněna předběžná data ohledně dubnové inflace v Německu. Aktuální růst cen harmonizovaného spotřebitelského koše (2,4 % meziročně), jak jej definuje Eurostat, se zdá být již na dosah inflačnímu cíli Evropské centrální banky, kam postupně směřuje již od konce roku 2022. Dubnová meziroční inflace však dosáhla hodnoty mírně nad očekávání (2,3 %) i nad úroveň předchozího měsíce (2,3 %), což podtrhuje varování ze strany ECB, že určité výkyvy směrem nahoru ještě mohou přijít. Meziroční inflace podle německé národní metodiky vychází sice mírně nižší (2,2 %), ale ani ta nepředstavuje jasný důkaz o stabilizaci cen. Nad cíl inflaci nyní táhl zejména skokový nárůst v položce zemního plynu, kde bylo dominantním faktorem zrušení dočasného daňového zvýhodnění. Meziměsíční harmonizovaná inflace pak dle očekávání vychází na 0,6 % (národní 0,5 %). Nárůst cen v Německu tedy můžeme očekávat i v příštích měsících, ačkoli celkový trend už vykazuje sestupnou tendenci.

Zároveň opět upozorníme na naši novou publikaci k výročí 20 let od vstupu ČR do EU, ke které jsme nyní zveřejnili přehlednou prezentaci mapující nejdůležitější části studie ve zkrácené formě.
Celou publikaci naleznete na: https://investice.rb.cz/?c15003[key]=5074

Americký index S&P 500 včera porostl o +0,32 %, přičemž za poslední půlrok jeho výnos činí již téměř +22 %. Německý index DAX naopak poklesl o 0,24 % a potvrdil tak mírně sestupnou tendenci celého měsíce, i když v půlročním horizontu stále drží výnos dokonce na +23,12 %. Pražská burza si připsala +0,47 %, měsíční výnos nyní činí +2,34 % a v půlročním horizontu zaostáváme za USA i Německem s výnosem +14,76 %. Koruna se drží v pásmu 25,10-25,20 EUR/CZK, nyní se obchoduje kolem 25,135 EUR/CZK.

Autor: Vít Mikušek, analytik
Editor: Martin Kron, analytik

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku


Poslední zprávy z rubriky Makroekonomika:

Pá 11:23  Mírný pokles po rekordním dnu Research (Česká spořitelna)
Pá   9:02  Ranní okénko - Očekává se potvrzení inflačních čísel v eurozóně Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)

Přečtěte si také:

27.09.2023Ranní okénko - Důvěra v českou ekonomiku poklesla Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
01.08.2023Ranní okénko - Růst/nerůst české ekonomiky Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
30.06.2023Ranní okénko - Česká ekonomika – recese či stagnace? Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688