Petr Holub (Zoxo Financial s.r.o.)
Finanční rady  |  09.04.2024 09:47:58

Jak na dovolenou, abyste na ni vzpomínali v dobrém

Nákladná dovolená

Dovolená je skvělým způsobem, jak relaxovat, takzvaně dobít pozitivní energii i jak strávit nerušený čas se svými blízkými. Psychologové se shodují, že dovolená je nezbytná, lidé se vracejí do práce odpočatí, jsou spokojenější, výkonnější a celkově šťastnější. Méně šťastní jsou ale v případě, kdy jim dovolená narušila plány úspor a zasáhla rodinný rozpočet více než očekávali. Není ojedinělé, že se někteří nechají strhnout k nákupu nákladné dovolené a tu pak musejí několik let splácet. Poradíme vám, jak se takové situaci vyhnout a jak plánovat finančně zdravou dovolenou. 

 

Obálková metoda

Většinou již začátkem roku víme, kolik dovolených chceme v daném roce absolvovat. Někdo má rád dlouhou několikatýdenní dovolenou, jiný se těší na více prodloužených víkendů. 

Už začátkem roku byste si měli připravit plán dovolených a víkendových pobytů a připravit si rámcový rozpočet. Zjištění předpokládaných nákladů je důležité, abyste si rozpočítali do následujících měsíců plán úspor. 

Většina bankovních účtů nabízí spořící účet nebo přímo obálkovou metodu, kam si můžete měsíčně odkládat určitou částku na konkrétní účel. U dovolených vždy počítejte s velkou rezervou, můžete se dostat do potíží například při poruše auta na cestách, problémech s ubytováním nebo hrazením zdravotních služeb v zahraničí. 

 

Kupujte předem

Letní dovolenou u moře zakupte už začátkem roku. Příjemně se naladíte a budete mít jasnou představu, na co se můžete těšit. Zároveň získáte dovolenou za akční a zvýhodněné ceny, budete si moci vybírat ze široké nabídky a levnější budou i letenky. Při včasném výběru budete muset uhradit i zálohu a cestovní kancelář vám rozepíše kalendář pro placení záloh. Tím rozložíte náklady do delšího období. 

 

Využijte výhodné kurzy

Projděte si nabídky zahraničních platebních karet a účtů, které nabízí výhodné směnné kurzy. Jsou karty, které jsou přímo doporučovány pro cesty do zahraničí. V zahraničí plaťte kartou a vybírejte z bankomatů, které neúčtují poplatky za výběr v zahraničí. I drobný rozdíl v kurzu se na celkových nákladech příjemně projeví. 

Užitečným tipem je také kontrolovat limit výdajů, pokud máte hotelový trezor, můžete si vybrat veškeré peníze, které jste si vyhradili na útratu v hotovosti a každý den pracovat jen s částí hotovosti na daný den. 

 

Nepůjčujte si na dovolenou

Dovolená je zbytným výdajem. Nepořizujte si ji v případě, že na ni z velké části nemáte. Splátky dovolené by vás mohly zatížit i na několik let dopředu a další rok by se situace mohla opakovat. Jestliže vás trápí dluhové zatížení, pokuste se nejprve konsolidovat úvěry nebo získat nižší splátky a začněte tvořit finanční rezervu. S restrukturalizací půjček vám pomůže společnost ZOXO.cz. Mít finanční rezervu na nečekané výdaje vám zajistí klidnější spánek než dovolená, kterou jste získali na úvěr a která přináší trápení v podobě finanční zátěže. 

Petr Holub

Po úspěšně ukončeném studiu financí na vysoké škole jsem se věnoval účetní a daňové problematice. Mám zkušenosti z oblasti řízení středních i velkých firem, orientuji se v dotačních titulech, obchodním právu, investicích, tržních analýzách a predikcích. Mám doktorát z ekonomie a rád pro vás pravidelně zpracovávám aktuality a důležité informace z dění na finančních trzích.

 

ZOXO

Ryze česká nebankovní společnost ZOXO si klade za cíl poskytovat výhodné půjčky podnikatelům a živnostníkům. Její úroková sazba je příznivá a směle konkuruje bankovním půjčkám. Poskytuje úvěry pro zavedené firmy, začínající podnikatele, financuje investiční a developerské projekty. Ke klientům přistupuje individuálně, úvěrové produkty jsou vybírány s ohledem na finanční strategii firmy či klienta. Veškerá dokumentace je zveřejněná, podmínky poskytování půjček jsou transparentní. Nebankovní hypotéku bez nutnosti doložení účelu klienti získávají od úrokové sazby 6,9 % s možností splácení až 20 let.

Více informací na https://www.zoxo.cz/.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finanční rady:

Po 10:24  Rozdělený dluhopisový trh Richard Bechník (Swiss Life Select)
Po   0:00  Jak pronajmout byt, hlavní zásady Petr Holub (MojeNebankovka)
Pá   0:00  Pohlídejte si náležitosti darovací smlouvy na nemovitost Petr Holub (MojeNebankovka)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688