Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  28.04.2024 13:51:42

Odstartovaná dividendová sezóna začíná rozevírat nůžky na indexech. BlackRock nadále kvalifikovaným akcionářem ČEZ


Na hlavních zahraničních trzích po týdnech poklesů došlo k nádechu, když nakonec pozitivně zapůsobily výsledky technologických gigantů. Pražská burza si také polepšila, avšak pouze dle dividendového indexu PX-TR (o 0,87 %). Díky především negativní druhé polovině týdne dle mateřského indexu PX klesla druhý týden v řadě, tentokrát o 0,47 %. Rozdíl ve výkonnosti zmiňovaných indexů způsobila odstartovaná dividendová sezóna.

Postarala se o to banka MONETA, kde po úterní valné hromadě a schválené dividendě se následně akcie firmy začaly v pátek obchodovat bez nároku na 9 požitek. I po zohlednění 15% zdanění nicméně titul nakonec kurzově ztratil méně. Pozitivně jistě působily zároveň ve čtvrtek reportované oproti očekáváním nadprůměrné výsledky za 1. čtvrtletí. Na druhou stranu na bankovní tituly mohou začít doléhat politické diskuse indikující možnou sektorovou daň.


Poměrně volatilní vývoj tak v týdnu předváděl i hlavní domácí bankovní titul KB, který zaznamenal ceny v rozpětí 855,50 až 876 a neobvykle se již pátý týden v řadě s 945 mil. stal na pražské burze nejobchodovanější. Valná hromada ve středu posvětila více než 82 dividendu a titul tak na konci týdne bude z indexu PX druhou vlaštovkou, u které dojde na kurzovou dividendovou korekci. A tedy rovněž zatlačí na index PX.

Rovnou možno navázat akciemi ERSTE, u nichž by šlo sázet na možný vývoj ve smyslu „Buy the rumor, sell the news“. Titul se zkrátka v předvečer reportu hospodářských výsledků nadále vezl na růstové vlně (uvidíme, co začne činit od úterý). V domovské Vídni se zkrátka po více než 2letech výrazně přibližoval hranici 45 EUR. Nelze než zopakovat, že u titulu velmi silná technická hranice, která je jinak zároveň vlastně nejvyššími úrovněmi titulu od roku 2008.

Akcie ERSTE byly v týdnu nezvykle druhé nejobchodovanější, resp. až třetí akcie ČEZ s objemem 448 mil. zaostaly v porovnání téměř o polovinu. Podprůměrná likvidita na energetickém titulu jako by ukazovala na vyčkávání ohledně rozlousknutí windfall tax, když ani ceny elektřiny výrazné změny nakonec v týdnu také nedoznaly. K dlouhodobým nejasnostem co státČEZ zamýšlí, vlastně přišlo vyjádření ze strany ministra financí Stanjury. Ten v rozhovoru uvedl, že plné vlastnictví ČEZ ze strany státu by vlastně nic zásadního řešit nepomohlo. Snad jen usnadnění výstavby dalších jaderných bloků. V dané záležitosti se právě začne psát další kapitola v nadcházejícím týdnu, kdy dojde k předložení závazných nabídek na až 4 bloky. Tedy v historii České republiky dosud nevídané možné investice. Otázkou je právě konečná reálná cena výstavby, potažmo v kontextu diskutabilní návratnost. Zmínit lze, že jedním z mála kvalifikovaných akcionářů ČEZ zůstává BlackRock. Světově největší investiční skupina světa v regulatorním hlášení reportovala za poslední 2 týdny zanedbatelné navýšení celkového podílu z 1,34 % na 1,35 %. Nicméně snížila podíl skrze finanční instrumenty navázané na akcie ČEZ, avšak samotných akcií již k 18. dubnu začala právě již opět držet rovné procento, zatímco naposledy reportovala 0,97 %.

Akcie ČEZ společně s akciemi MONETA každopádně byly svou vahou hlavním negativním článkem ve směrování indexu PX. Výrazně však ztratily ještě akcie PHOTON ENERGY, které se tak vlastně ocitly zpět na letošních potažmo 2letých minimech. Titul dostal upgrade od vlastně neznámé britské společnosti Sadif Investment Analytics, která zvýšila doporučení ze „sell“ na „hold“ a i cílovou cenu z 4,475 PLN na 7,012 PLN. Tedy v přepočtu stále na sotva 41 Kč…

Díky negativní druhé polovině týdne ztratily nakonec i akcie VIG, které se však nejprve v domovské Vídni ocitly na nových nejvyšších úrovních od listopadu 2015. Naopak na nových historických minimech zakončily týden akcie PILULKA, které tak navázaly na pokles z předchozího týdne po firemních zprávách.

Nutno zmínit nová historická maxima akcií COLT, kde jistě převažují nákupy ve světle letošní 30 dividendy. Vedle zmiňovaných akcií KB jsou však termínově nejblíže letošnímu požitku akcie PHILIP MORRIS. Před úterní valnou hromadou, která jistě posvětí navrhovanou letošní dividendu 1 220 , se drží v blízkosti hranice 16 tis. Kč.

Závěrem možno zmínit dividendové tituly stojící mimo index PX. Akcie SAB Finance po pondělní valné hromadě a schválené 60 dividendě nezvykle poskočily na nová historická maxima 1 150 , po čtvrtečním „ex-date“ se vrátily k obvyklým úrovním u 1 050 . Z hlediska dividendového výnosu se každopádně mohou letos stát lídrem akcie solární E4U. Jak jsme blíže rozebírali v článku, nabídnout by totiž mohly až takřka 29 dividendu. Při současné ceně titulu by to indikovalo více než 16% dividendový výnos.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688