Michaela Pacas (Kurzy.cz)
Daně a účetnictví  |  04.04.2024 06:20:00

Daně - kdo, kdy a jaké platí? Přehled záloh, daňových přiznání a splatností

Fyzické a právnické osoby a jejich povinnosti - přihlášení na úřady a placení daní 

Fyzická osoba a daňové povinnosti

Pokud je fyzicky osoba zaměstnanec a nemá žádné další příjmy, tak může o přepočet daně, neboli roční zúčtování, požádat svého zaměstnavatele a to do 15.2. (Žádost o roční zúčtování). Pokud má jiné příjmy, třeba z nájmu nebo podniká na vedlejší činnost, tak musí podat daňové přiznání. Osobně je termín podání do 31.3. každý rok, pokud ovšem připadne termín na víkend, tak se datum posune na nejbližší pracovní den (pokud řešíme konkrétně přiznání za rok 2023, tak termín je do 2.4.2024). Pokud se bude přiznání podávat elektronicky, tak termín je do 2.5.2024 a pokud bude přes daňového poradce nebo byl nařízen audit, tak termín je do 1.7.2024.

 

OSVČ a zálohy

OSVČ musí platit zálohy na sociálním pojištění, které jsou splatné do konce kalendářního měsíce, za který se záloha platí. Každý rok je také stanovená minimální výše, kterou OSVČ musí odvádět (pro rok 2024 je to například 3.852 za hlavní činnost).

Další záloha, kterou musí OSVČ platit je za zdravotní pojištění a platí se do 8. dne následujícího měsíce. Opět musí splnit alespoň minimální výši, která je v daný rok stanovená (pro rok 2024 je to 2.968 ).

OSVČ dále může platit zálohu na nemocenské pojištění (toto pojištění je dobrovolné). Minimální částka tohoto pojištění pro rok 2024 je 216 .


OSVČ přihlášená k paušální dani

Pokud je podnikatel přihlášen k paušální dani, tak splatnost této daně je vždy do 20. následujícího měsíce. Pokud tento den připadne na víkend, posouvá se splatnost na nebližší pracovní den. V jedné sumě paušální daně je zahrnuto jak sociální, zdravotní pojištění, tak také daň. V prvním pásmu pro rok 2024 se jedná o paušální daň ve výši 7.498 , ve druhém pásmu o 16.745 a ve třetím je výše 27.139 .

 

Plátci DPH

Plátce DPH může být buď čtvrtletní nebo měsíční plátce. Termíny pro podání přiznání k DPH, ale také kontrolního hlášení nebo souhrnného hlášení jsou vždy do 25. následujícího měsíce. Pokud datum připadne na víkend, tak se termín posouvá na nejbližší následující pracovní den. V případe čtvrtletního plátce jsou termíny podání tedy do 25.4., 25.7., 25.10., 25.1. 

OSS (One Stop Shop) slouží pouze k odvodu DPH v ČR u vybraných plnění, která jsou poskytovaná přeshraničně koncovým spotřebitelům do jiných států EU a kterých vzniká dodavateli povinnost odvodu DPH v členském státě spotřebitele, tedy členského státu spotřeby. Daňové přiznání DPH k OSS musí být podáno nejpozději do konce kalendářního měsíce následujícího po skončení příslušného zdaňovacího období - čtvrtletí. Takže termíny jsou do 31.1., 30.4., 31.7., 31.10. (zase platí, že pokud data připadnou na víkend, tak se termín posouvá na pracovní den).

 

Právnické osoby a zálohy na daň z příjmů právnických osob

Zálohy se platí podle poslední vypočtené daně. Pokud poslední známá daňová povinnost byla do 30.000 , tak se zálohy neplatí.

Pokud byla mezi 30.000 až 150.000 , tak se platí 2x a to do 15. dne šestého a dvanáctého měsíce zdaňovacího obdobíZáloha je ve výši 40 % poslední známé daňové povinnosti.

Pokud poslední známá daňová povinnost přesáhla částku 150.000, tak zálohy činí výši 25 % poslední známé daně. Splatnost záloh je opět do 15. dne měsíce a to měsíce třetího, šestého, devátého a dvanáctého zdaňovacího období.

 

Zaměstnavatel

Zaměstnavatel má určité povinnosti k zaměstnancům a musí dodržovat různé termíny a splatnosti vůči úřadům. Tyto informace jsme si pro vás připravili v samostatném článku. 

Ovšem další důležitou věcí, kterou musí platit je zákonné pojištění zaměstnavatele. Všichni zaměstnavatelé, kteří zaměstnávají alespoň jednoho zaměstnance jsou ze zákona pojištění pro případ povinnosti nahradit škodu nebo nemajetkovou újmu při pracovním úrazu nebo nemoci z povolání. Pojistné musí být provedeno včas nebo se může navýšit o částku z prodlení. Termíny splatnosti jsou 31.1., 30.4., 31.7., 31.10. a jsou vždy za předchozí čtvrtletí.

 

Specifické daně během roku:

Spotřební daň 

Spotřební daň se dělí na dvě části: spotřební daň kromě lihu (zde může být minerální olej, tabákové výrobky, benzín) a spotřební daň  z lihu.

Daňové přiznání za spotřební daň se podává měsíčně a vždy do 25. následujícího měsíce. Spotřební daň  z lihu má pak splatnost ještě další měsíc. Ostatní spotřební daň má splatnost po podání daňového přiznání kratší a to jen do 9. To znamená, že přiznání daně z lihu za leden se podá do 25.2. a splatnost daně z lihu je do 25.3. Ostatní spotřební daň se podává daňové přiznání stejně, takže za leden je do 25.2., ale splatnost je pouze do 9.3.

Do tohoto termínu, tedy do 25. se podává i daňové přiznání k uplatnění nároku na vrácení spotřební daně například z topných olejů a ostatních (technických) benzinů za předchozí měsíc, pokud tedy vznikl nárok. 

Co se týká daňového přiznání k uplatnění nároku na vrácení spotřební daně za tzv. zelenou naftu, tak to se podává za předchozí čtvrtletí a to poslední den čtvrtletí následujícího. To znamená, že za první čtvrtletí se přiznání k uplatnění nároku musí podat do 30.6., za druhé čtvrtletí do 30.9., za třetí do 31.12. a za čtvrté čtvrtletí do 31.3. Pokud zase termín připadne na víkend, platí, že se posune na pracovní den.

 

Daň z hazardních her 

Daňové přiznání se podává vždy za předchozí čtvrtletí a termín je do 25. následujícího měsíce po čtvrtletí, kterého se to týká. Za první čtvrtletí je to do 25.4., druhé do 25.7., třetí do 25.10. a za poslední čtvrtletí to je do 25.1.

 

Energetická daň 

Energetická daň a daňové přiznání se podává za předchozí měsíc a to vždy do 25. následujícího měsíce. Takže například daňové přiznání a splatnost daně z plynu, pevných paliv a elektřiny za leden se podává do 25.2.

 

Silniční daň 

Silniční daň za předchozí zdaňovací období je splatná do 31.1. Zálohy silniční daně se již neplatí, v roce 2022 byly zrušeny.

 

Daň z nemovitých věcí

Daň z nemovitých věcí má splatnost do 31.5. Výjimkou je pokud daň přesahuje 5.000 , tak jí majitel může zaplatit ve dvou částkách. Druhá splatnost by byla tedy v tomto případě do 30.11.

 

Přehled povinností zaměstnavatele vůči zaměstnancům >>

04.04. 10:32  Děn (CSA)
04.04. 06:57  Děn (CSA)

Okomentovat na facebooku






?

Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688