Petr Holub (MojeNebankovka)
Finanční rady  |  10.04.2024 08:00:00

Starejte se o zdraví vašich financí, prospějete vlastnímu zdraví

Finanční gramotnost je určitá zdatnost, která není samozřejmá. Měli bychom se ji učit už od dětských let, postupně ji rozvíjet a budovat užitečné návyky. Dobrou zprávou je, že cesta k finančnímu zdraví není složitá, stačí se držet několika pravidel. Prozradíme vám ta nejdůležitější.   

 

Pravidelné vzdělávání v oblasti financí 

Hospodařit správně s penězi je nutnou dovedností, kterou by měl oplývat každý dospělý člověk. Bohužel je pro mnohé náročné orientovat se v komplexním světě financí, nedokáží kontrolovat výdaje, neumí tvořit úspory, nemají finanční cíle a nesledují žádnou investiční strategii. Takové osoby se mohou snadno ocitnout v nepříjemných dluzích. Proto si osvojte pár základních pravidel, která vám pomohou k získání kontroly nad osobními penězi a dovedou vás k finanční stabilitě.   

 

Tvořte rozpočet, pravidelně s rozpočtem pracujte 

Bez plánování výdajů se neobejdete. Je důležité tvořit si měsíční rozpočet a plánovat útratu v jednotlivých týdnech. Pokud vám není příjemné sestavení položkového rozpočtu, můžete použít jednoduchou obálkovou metodu. Vyberte hotovost a rozdělte ji do obálek podle určení. Tím ohlídáte limit pro výdaje nejlépe.   

Pokud vše platíte bezhotovostně, použijte obálkovou metodu na některém běžném nebo spořícím bankovním účtu. Alternativně lze použít i nastavení limitu pro týdenní výdaje.   

Položkový rozpočet je nejlepším pomocníkem, ukáže vám oblasti nákupů, za které nejvíce utrácíte. Snadno zjistíte, kde je možné ušetřit.   

 

Nežijte nad poměry 

Nejlepší rada a nejlepší pravidlo. Žijte pouze podle možností vlastního příjmu nebo příjmu rodiny. Minimalizujte nákupy se splátkovým režimem, s odloženou platbou, nepoužívejte kreditní karty ani kontokorent. Jestli si musíte vzít úvěr, musíte být přesvědčeni o jeho účelovosti. Úvěr vybírejte pečlivě, kontrolujte nabídky bankovních a nebankovních subjektů. V tom vám pomohou nejrůznější webové srovnávače. Mějte na paměti, že úroková sazba nezahrnuje další možné náklady úvěru. Při výběru se řiďte dle RPSN.   

 

Tvořte rezervy, plánujte výdaje 

Vždy musíte mít finanční polštář v podobě vytvořené rezervy na nečekané výdaje. Dále si spořte na nákladnější nákupy v budoucnu. Rozdělte si spoření na krátkodobé, střednědobé a dlouhodobé. U každé formy spoření nebo investic si stanovte cíl. Myslete na zabezpečení důchodu, peníze pro děti, nutné investice do údržby bydlení, nákup nového vozu atd.   

 

Řešte finanční problémy 

Pokud se dostanete do situace, kdy jsou vaše dluhy nadměrnou zátěží, nečekejte. Jako první kontaktujte věřitele a jednejte o možném refinancování dluhu, odkladu splátek nebo prodloužení doby splatnosti. Nebojte se vyhledat odbornou pomoc. S restrukturalizací dluhů vám pomohou finanční poradci, úvěroví poradci bankovních a nebankovních institucí nebo neziskové organizace. Při refinancování půjček kontrolujte parametry srovnávačem půjček MojeNebankovka.cz.   

Petr Holub

Po úspěšně ukončeném studiu financí na vysoké škole jsem se věnoval účetní a daňové problematice. Mám zkušenosti z oblasti řízení středních i velkých firem, orientuji se v dotačních titulech, obchodním právu, investicích, tržních analýzách a predikcích. Mám doktorát z ekonomie a rád pro vás pravidelně zpracovávám aktuality a důležité informace z dění na finančních trzích.



MojeNebankovka

Největší a precizně připravený srovnávač bankovních a nebankovních půjček v ČR pomáhá občanům i podnikatelům. Přináší pravidelně aktualizované recenze finančních produktů, sleduje aktuální dění, poradí v začátcích podnikání, v účetní i daňové oblasti. Portál, kde najdete nejen nejlevnější půjčky, ale i zajímavé a užitečné informace. Moje Nebankovka: vyhledává, radí, vzdělává.

Více informací na https://mojenebankovka.cz/.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finanční rady:

Po 10:24  Rozdělený dluhopisový trh Richard Bechník (Swiss Life Select)
Po   0:00  Jak pronajmout byt, hlavní zásady Petr Holub (MojeNebankovka)
Pá   0:00  Pohlídejte si náležitosti darovací smlouvy na nemovitost Petr Holub (MojeNebankovka)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688