Petr Kchimel (SAMAK Tax)
Daně a účetnictví  |  24.11.2023 09:40:22

Změny v daních u osobních vozidel od roku 2024

Počínaje 1. 1. 2024 se do zákona o daních z příjmů vrací pojem vozidla s daňově omezenou vstupní cenou. Omezení daňového základu u osobních vozidel tedy není úplnou novinkou, v letech 20032007 již bylo aplikováno a jednalo se o hodnotu 1 500 000 .

Bez ohledu na skutečnou pořizovací cenu vozidla kategorie M1 bude možné formou odpisů, případně ve splátkách finančního leasingu promítnout do daňově účinných nákladů, resp. výdajů jen částku do 2 mil. . Cokoli bude tuto hranici přesahovat, bude účtováno jako náklad (výdaj) neovlivňující základ daně.

Výjimku budou tvořit jen sanitní a pohřební vozidla, vozidla koncesované taxislužby a automobily, jejichž vlastník je poskytuje jako předmět finančního leasingu. 

S omezením vstupní ceny pro účely daně z příjmů úzce souvisí i omezení odpočtu DPH při pořízení takových vozidel, která nebudou spadat do výše uvedených výjimek. Maximální možný odpočet DPH tak bude ve výši 420 000 (21 % z 2 000 000 ). 

Nepochybně ale nastanou situace, kdy bude daňový subjekt pořizovat vozidlo, jehož pořizovací cena bez DPH bude vyšší než zmiňované 2 mil. a na pořízení tohoto auta uhradí ještě v tomto roce zálohu, ale vůz bude dodán až po 1. 1. 2024. V takovém případě zůstane zachován nárok na odpočet DPH v plné výši, pakliže nebude možný odpočet DPH v r. 2024 vyšší než 420 000 . Správce daně bude samozřejmě přísně posuzovat, zda nedošlo k zneužití práva, kdy by například na vozidlo v ceně 2,5 mil byla 31. 12. 2023 složena záloha 1 000 . Limit pro uplatnění nákladů (výdajů) do maximální výše 2 mil. zůstává za těchto okolnosti nedotčen.

Zaměstnancům, kteří mohou používat firemní vozidlo i pro soukromé účely, je navyšována hrubá mzda s dopady na daň z příjmů a odvody do sytému zdravotního a sociálního pojištění o 1 % z pořizovací ceny včetně DPH tohoto vozidla. Již loni bylo toto procento u nízkoemisních aut sníženo na 0,5 % a od 1. 1. 2024 dojde u bezemisních vozidel, tedy těch na čistě elektrický nebo vodíkový pohon, k dalšímu snížení na 0,25 %.

Od 1. 1. 2024 bude možno využít mimořádné odpisy jen u vozidel na čistě elektrický pohon. 

Ing. Petr Kchimel

Petr zastřešuje daňové poradenství v daňové a účetní kanceláři SAMAK Tax, s.r.o., která je součástí SAMAK poradenské skupiny. K jeho specializaci patří zejména daně z příjmů právnických i fyzických osob, DPH, silniční daní a dalšími i méně obvyklé typy daní. Petr se zaměřuje také na problematiku účetnictví, daňové spory, problematiku zdravotního a sociálního pojištění, a to včetně komunikace se správci daně. Rád píše a jeho články a komentáře naleznete v různých médiích se zaměřením na daňovou a účetní problematiku. 

SAMAK Tax je součástí poradenské skupiny SAMAK.

SAMAK je poradenská skupina, která se umí podívat jinak a již více jak deset let poskytuje svým klientům komplexní advokátní, daňové, účetní a transakční poradenství napříč všemi odvětvími. Cílem SAMAKu je zajistit co nejefektivnější řešení obchodních transakcí a podnikatelských projektů s důrazem na porozumění individuálním potřebám každého klienta. Tým tvoří odborníci s mnohaletou praxí, kteří kladou důraz na profesionální spolupráci, založenou na důvěře a respektu. SAMAK působí v rámci celé České republiky s kancelářemi v Praze a ve Zlíně.

Více informaci na: www.samak.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku






?

Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688