Tisková zpráva (Tisková zpráva)
Práce  |  10.10.2023 14:25:51

Průzkum Grafton: nejvyšší mzda ve výrobě je na Liberecku, nejnižší na Ostravsku

I přes mírný pokles náborové aktivity na začátku letošního roku výroba nadále hlásí nedostatek pracovníků. Uchazeči o zaměstnání v tomto oboru zvyšují své požadavky na nástupní mzdu a jsou ochotni častěji měnit práci, zejména pokud změna přinese lepší finanční podmínky. Vedle výše mzdy a samotné náplně práce je pro ně důležitá i dojezdová vzdálenost do zaměstnání a to, jak je provoz organizován z hlediska směn. Mzdy v oboru meziročně vzrostly zhruba o 8 – 10 %. Vyplývá to z aktuálního Mzdového průzkumu personální agentury Grafton Recruitment.

Začátkem roku 2023 byl ve výrobě patrný mírný pokles zakázek, což vedlo k pozastavení náboru určitých pozic. Trh byl a v mnoha případech stále zůstává pro mnoho firem nepředvídatelný, a proto se často uchylovaly k úsporným opatřením a nové nábory plánovaly až na 2. polovinu roku. Nyní poptávka po uchazečích opět roste. Firmy nejčastěji hledají technicky zaměřené uchazeče do výroby, pracovníky z oblasti elektra, CNC obráběče, svářeče, slévače, strojí zámečníky i seřizovače. Chybí jim i konstruktéři, projektanti a pracovníci pro zajištění kvality.

Tlak na růst mezd s koncem roku zesílí

Mzdy v uplynulém roce navyšovala většina firem. Kvůli velkému nedostatku uchazečů se dá očekávat, že tlak na růst mezd koncem roku pravděpodobně ještě zesílí, a to zejména na výrobních pozicích, “ upozorňuje Martin Malo, ředitel Grafton Recruitment a Gi Group, s tím, že ve snaze získat potřebné pracovníky se dnes firmy také předhánějí v nabídkách benefitů i nástupních a relokačních bonusů. Ke změně zaměstnání ovšem pracovníky na dělnických pozicích motivují zejména finance. Ve Středočeském kraji či na Vysočině je přesvědčí mzda vyšší o 5000 , v Jihomoravském, Královéhradeckém či Libereckém o 3000 , v Jihočeském dokonce o 8000 .

Firmy potřebují více otevřít trh zahraničním pracovníkům

Plných 80 % výrobních firem dnes zaměstnává cizince, třetina z nich dokonce více než v loňském roce. Protože zahraniční nábor stále komplikují složité a zdlouhavé administrativní procesy a pozastavené programy ekonomické migrace, firmy by uvítaly větší otevření pracovního trhu v ČR. „Ani přes hlasitě artikulované potřeby vláda tuto problematiku neposouvá dostatečně rychle vpřed, čímž zvyšuje riziko ztráty konkurenceschopnosti českých firem. Nejen, že nejsou schopny nabrat potřebný počet adekvátně kvalifikovaných pracovníků, ale registrují i odliv stávajících zaměstnanců z Ukrajiny, kteří v ČR pracovali již dlouhá léta; odchází totiž často za lepšími podmínkami, které jsou uprchlíkům nabízeny na západě, například v Německu,“ vysvětluje Martin Malo.

Kraje nabízí často lepší mzdy než hlavní město

V případě výrobních pozic neplatí pravidlo z jiných oborů, a sice že nejvíc si vydělají zaměstnanci v Praze, Středočeském kraji nebo v Brně. Například strojní konstruktér bez delší praxe (0–3 roky zkušeností) si podle průzkumu může nejvíce vydělat v Libereckém, Ústeckém nebo Jihočeském kraji. Horní hranice rozmezí se v těchto krajích nachází na 60 000 , v Praze však tento strop činí 55 000 a v Brně dokonce pouze 50 000 . Pro tuto pozici byl také v některých krajích typický až dvacetiprocentní meziroční růst mezd.

Nejnižší vs. nejvyšší mzda – rozdíl činí desetinásobek

Absolutně nejvyšší mzda v oboru výroby a inženýringu byla letos zaznamenána na pozici vedoucího závodu v Libereckém kraji a může činit až 250 000 . Na stejné pozici v Praze lze dosáhnout na mzdu v rozmezí 120 – 200 000 , v Brně na 120 – 190 000 a ve Zlínském kraji na 120 -170 000 . Naopak nejnižší mzdu pobírá výrobní dělník. V Jihomoravském kraji si vydělá 25 000 , v Moravskoslezském kraji dokonce jen 24 000 . Mzdy se u této pozice mezi kraji liší ze všech 61 sledovaných pozic nejméně. Naproti tomu rozdíl mezi nejlépe a nejhůře placenou pozicí bez ohledu na kraj činí plný desetinásobek,“ konstatuje Martin Malo.

Na šestimístnou mzdu dosáhne ve výrobě šestina sledovaných pozic, a to jen v některých krajích. Více než 100 000 si může vydělat například vedoucí projektových manažerů, manažer technologií, manažer kvality či oblastní manažer, ale také manažer štíhlé výroby nebo inženýr automatizace s 3 a více lety zkušeností. Jako relativně nová pozice související s postupem automatizace a robotizace ve výrobě byla do průzkumu zařazena také pozice specialisty robotických pracovišť. Ten si Praze si může přijít až na 75 000 , v Jihomoravském kraji, na Vysočině a Pardubickém a Královéhradeckém kraji pak na 70 000 .

O Mzdovém průzkumu Grafton Recruitment
Průzkum byl realizován v průběhu 3. čtvrtletí roku 2023 ve 13 krajích České republiky. Prezentovaná data vycházejí zejména z nástupních mezd uchazečů, kterým jsme zprostředkovali zaměstnání, a dále z poptávek firem o vyhledání zaměstnanců.


Grafton Recruitment, s.r.o. byla založena v roce 1994 a v současné době je zastoupena 14 pobočkami po celé ČR: v Praze, Brně, Jihlavě, Ostravě, Ústí nad Labem, Českých Budějovicích, Plzni, Zlíně, Liberci, Olomouci, Hradci Králové a Kolíně. Grafton Recruitment nabízí efektivní řešení v otázkách náboru, ať už se jedná o jednorázové vyhledání zaměstnance nebo velkoobjemové nábory pro soukromý i veřejný sektor. Specializuje se dále na agenturní zaměstnávání formou dočasného přidělování. Připravuje také na míru řešení outsourcingu nebo kompletní zajištění servisu náboru řízením celého procesu jako hlavní dodavatel.

Patří rovněž mezi přední poskytovatele outplacementových služeb a poradenství nebo výběru zaměstnanců pomocí assessment center, speciálních testů a dodatečně nabízí poradenský servis v oblasti lidských zdrojů. Grafton Recruitment je součástí Gi Group. 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688