OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
Pojištění  |  19.09.2023 15:59:22

Pojišťovna Gothaer odmítá zaplatit za podivnou loupež hodinek (Německo)

Krátce před Vánocemi si maskovaní zloději nadělili tučný dárek. 20. prosince loňského roku vykradli tři dosud nezjištění pachatelé klenotnictví H. Spliedt v centru Hamburku. Zmizeli s hodinkami v hodnotě přibližně dvou milionů EUR. Více než osm měsíců po incidentu se nyní vede spor o odškodnění. Společnost Gothaer má vážné výhrady vůči poškozenému prodejci a jeho bezpečnostním opatřením.

Podle informací deníku Bild zastává pojišťovna názor, že byla „úmyslně uvedena v omyl“ a podvedena tradičním podnikem založeným už v roce 1857, respektive jeho majitelem Torstenem H. Spliedtem a jeho jednateli Lucasem Grafem Strachwitzem a Delficusem Grafem Douglasem.

Podle údajů na straně Gothaer v průběhu rozhovorů ke sjednání pojistné smlouvy klenotník opakovaně ujišťoval, že sice prodává vysoce kvalitní drahé hodinky, ale že je nikdy nevystavuje ve výkladních skříních. K prodejům má docházet vždy jen na základě předchozí dohody termínu uvnitř obchodu, a to při zamčených dveřích, anebo na obvyklých on-line portálech.

„Přechovávání vysoce ceněných hodinek v trezoru bylo i podmínkou našeho upisovatele pro převzetí tohoto rizika,“ informoval pojistitel z Kolína nad Rýnem novináře z Bildu. Jenomže v době vzniku škody se mělo nalézat 40 extrémně drahých hodinek ve výkladní skříni. „Navíc byly dveře obchodu neznámým osobám otevřeny, aniž by měly domluvený termín,“ doplnili zástupci Gothaer ve svém prohlášení.

Pro právníky pojišťovny je jasné, že tyto skutečnosti zakládají úmyslné klamání podle § 22 Zákona o pojistné smlouvě. Gothaer odmítá krytí rizik podniku, jenž provozuje v Hamburku prodejnu klenotů od roku 2016. Obchod nyní firma řídí z města Kampen na ostrově Sylt v Německu.

Podle sdělení státního zastupitelství probíhá dále šetření události a jednání proti „neznámým pachatelům krádeže“. Hodnota asi 70 kusů ceněných luxusních hodinek se odhaduje přibližně na 2 miliony EUR. Krátce po přepadení klenotnictví zahájila policie velké pátrání po pachatelích, to však později bez konkrétních poznatků ukončila. Lupiči unikli z klenotnictví údajně na elektrokoloběžkách.

oPojištění.cz
informace ze světa pojištění a risk managementu

Zpravodajský portál, který poskytuje komplexní zpravodajství ze světa pojištění a risk managementu. Denně přináší aktuální zprávy o vývoji pojistného trhu, odborné analýzy, informace o nabízených pojistných produktech a rozhovory s významnými osobnostmi pojišťovnictví.

Více informací na: www.opojisteni.cz


Poslední zprávy z rubriky Pojištění:

Čt 11:50  Rakouské ženy žijí déle ve špatném zdravotním stavu OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
St 17:00  Jak vypadá rakouský vozový park? OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688