OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
Cestování  |  13.06.2023 08:37:13

Jak bezpečně cestovat do zahraničí i v těhotenství?

 Jak bezpečně cestovat do zahraničí i v těhotenství?

Těhotenství rozhodně není nemoc, kvůli které by dnes nastávající maminky měly na dlouhé měsíce zcela zapomenout na cestování do zahraničí, ale přesto jejich „jiný stav“ znamená pro pojišťovny zvýšenou obezřetnost při sjednávání cestovního pojištění.

Uzavření cestovního pojištění je však pro těhotné naprostou nutností, protože výdaje za zdravotní péči v zahraničí mohou být a také v některých zemích jsou extrémně vysoké. Případnou cestu je rozhodně vždy vhodné konzultovat s lékařem, který posoudí aktuální zdravotní stav a určí, jestli cesta nepředstavuje zbytečně vysoké riziko, a to i přesto, že pojišťovny obvykle souhlas lékaře nebo jeho zdravotní doporučení, že žena může cestovat, nevyžadují.

Lékaři nedoporučují cestovat ženám v prvních týdnech těhotenství kvůli zvýšenému riziku samovolného potratu, ale druhý trimestr, tedy od 14. týdne těhotenství, považují z lékařského hlediska při dodržení bezpečných podmínek cestování za optimální. Budoucí maminky by si měly před zahraniční cestou prostudovat podmínky pojištění léčebných výloh, které se u pojišťoven mohou dost zásadně lišit. Pojišťovny je poskytují obvykle do 24. nebo 26. týdne těhotenství, ale některé i do 32. týdne, ale pouze budoucím maminkám zdravým. Ty, které mají v lékařské zprávě rizikové těhotenství, budou muset na dovolenou u moře nebo jinde ve světě zapomenout úplně, protože to mají pojistitelé ve výlukách. Ostatní nastávající matky si mohou vybrat obvykle z několika limitů pojistného plnění, které jednotliví pojistitelé nabízejí. Jde o úhradu za léky, ošetření, případnou hospitalizaci a další lékařskou péči.

Budoucí maminky si často kladou otázku, zda když splní mezní termín pro cestovní pojištění a sjednají si ho a k nějakým komplikacím by pak došlo, zda pojišťovna zaplatí náklady na hospitalizaci, případně porod. A jak je to s následnou péčí o předčasně narozené dítě, jeho léčbu, či dokonce operaci? Tady se přístupy pojišťoven mohou výrazně lišit. Zatímco náklady spojené s péčí o těhotnou by uhradily, ale následnou péči o předčasně narozené dítě z individuálního pojištění by některé pojišťovny nezaplatily, jelikož dítě není pojištěnou osobou. Najdou se však na trhu i takové, u kterých je hrazena nejen zdravotní péče matky, ale i léčení či operace předčasně narozeného dítěte.

Bohužel zkušenosti z likvidace pojistných událostí ukazují na to, že v některých částech světa může být obtížné v případě těhotenských komplikací najít patřičnou zdravotní péči. „Záleží na destinaci, ale obecně v rozvojových zemích skutečně nemusí být zdravotní péče na dobré úrovni. Doporučujeme těhotným zvážit cestu do takových zemí nebo si alespoň v rámci bezplatné předcestovní asistence nechat ověřit, jakou úroveň zdravotní péče daná země nabízí a na co si dát před cestou a při pobytu v této zemi pozor,“ radí Gabriela Trojanová, specialistka cestovního pojištění KB Pojišťovny a dodává, že v minulém roce KB Pojišťovna například řešila smutný případ ženy, která v Argentině samovolně v 5. měsíci těhotenství potratila. Léky, zákrok a hospitalizace stála 70 tisíc korun, což podle dostupných informací odpovídalo místnímu standardu ceny za tamní nemocniční péči. Ve vyspělé Evropě nebo dokonce v USA by to bylo mnohem víc. Téměř 20 tisíc korun stálo v Itálii pouze ambulantní ošetření budoucí maminky, která začala krvácet. Nebezpečí ukončení těhotenství se podařilo odvrátit, takže nebyly nutné ani zákrok ani hospitalizace.

Díky pečlivé přípravě a kvalitnímu pojištění může být dovolená v zahraničí bezpečná i pro budoucí matky. A kdyby přece jen došlo k nějakým komplikacím, je určitě dobré sjednat už při nákupu zájezdu, zvlášť když se děje v časovém předstihu, i pojištění storna. Pokud o tom, že je žena těhotná, v době objednání cesty nebo zakoupení zájezdu ještě nevěděla, nebo pokud mezitím nastala nečekaná komplikace v těhotenství, určitě se pojištění storna vyplatí. V takové situaci je totiž lepší plánovanou cestu raději zrušit.

oPojištění.cz
informace ze světa pojištění a risk managementu

Zpravodajský portál, který poskytuje komplexní zpravodajství ze světa pojištění a risk managementu. Denně přináší aktuální zprávy o vývoji pojistného trhu, odborné analýzy, informace o nabízených pojistných produktech a rozhovory s významnými osobnostmi pojišťovnictví.

Více informací na: www.opojisteni.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688