Jiří Cimpel (Cimpel & Partneři)
Okénko investora  |  12.06.2023 15:14:47

Prodej firmy a zdanění příjmů z prodeje. Pozor, změny!

Vládou představený konsolidační balíček plní mediální prostor již několik týdnů a změn se debatuje celá řada. V tomto článku vám blíže představíme chystané změny ve zdanění příjmů z prodeje firem. Zajímat by měly všechny vlastníky firem i ty, co zvažují nějakou akvizici.

Dosud byly (a nutno podotknout, že zatím stále jsou) příjmy z prodeje cenných papírů a podílů ve společnostech při splnění určitých podmínek od daně z příjmu osvobozeny. Právě toto osvobození se vláda chystá zrušit. Změna se týká všech fyzických osob, které drží cenné papíry a podíly v obchodních společnostech.

I nadále bude zachována hranice 100 000 Kč za zdaňovací období, které jsou od daně osvobozeny a není u nich nutné prokazovat časový test. Tato hranice je ale při prodeji podílu ve firmě ve většině případů zcela nepodstatná, protože tyto prodeje jsou realizovány za mnohem vyšší částky. 

Při prodeji podílu ve společnostech nebo cenných papírů bude nově při splnění časového testu příjem osvobozen pouze tehdy, nepřesáhne-li částku  40 000 000 Kč na poplatníka. A taková cena není v případě úspěšných firem nic výjimečného! Příjem nad tuto částku budete nově muset zdanit. Časový test je u držby akcií 3 roky v případě a. s., 5 let v případě držby podílu v s. r. o.

Návrh již má podobu paragrafového znění zákona, musí však projít řádným legislativním procesem. Záměrem Ministerstva financí je spustit legislativní proces ještě před prázdninami, aby konkrétní opatření platila již od 1. ledna 2024. Přesné datum prozatím není známo.

Prodej firmy v praxi

Je jasné, že držení akcií/podílů ve společnostech bude podléhat větším nárokům na strukturování prodejních procesů a předprodejní restrukturalizace. Pro vaši konkrétní představu uvádíme příklad z praxe:

Dva společníci založili v 90. letech stavební firmu. Její hodnota byla v rámci prodejního procesu stanovena na částku 100 milionů Kč. Společník „A“ vlastní 50% podíl ve společnosti jako fyzická osoba. Společník „B“ vlastní 50% podíl ve společnosti prostřednictvím svého rodinného holdingu. Dle současně platné úpravy je prodej obou podílů osvobozen od daně z příjmu.

Dle nové úpravy bude příjem společníka „A“ po uplatnění výdajů podléhat 23% dani z části kupní ceny přesahující 40 milionů Kč. To pro něj bude v tomto případě představovat v nejvíce negativním scénáři daňovou zátěž cca 2,3 milionu Kč.

Společník „B“ nebude ani nově touto daní zatížen, protože svůj podíl neprodává jako fyzická osoba, ale jako rodinný holding, kde stále zůstává při splnění dalších podmínek prodej od daně osvobozen.

Současné znění je zatím ve fázi návrhu, ale šance, že návrh v podobné podobě nakonec projde, je velmi vysoká.

Plánujete v dohledné době prodej firmy nebo svých majetkových podílů? Pak je určitě na čase se zabývat otázkou, jestli byste tuto transakci neměli uspíšit a začít hledat cestu, jak prodej realizovat ještě za současných podmínek v letošním roce. Riziku daně se tak můžete zcela vyhnout.

Pokud je tato otázka pro vás aktuální, neváhejte se na nás obrátit. Rádi vám spolu s naším transakčním týmem pomůžeme celou situaci analyzovat a vyhodnotit. Celou transakcí vás provedeme tak, aby pro vás budoucí změny měly co nejmenší dopad.

 

Jiří Cimpel, EFP

Jiří Cimpel je privátním investičním poradce a majitelem společnosti Cimpel & partneři. Ve financích působí již od roku 2002 a díky tomu se svými klienty mohl prožít růsty a krize za dvě poslední dekády. Tyto zkušenosti využívá denně při práci s novými klienty. Je držitelem prestižních evropských titulů EFA (Europien Financial Advisor) a EFP (Europien Financial Planner). Také je aktivním zvoleným členem výkonné rady AFPČR (Asociace finančních poradců ČR), která spojuje honorované finanční poradce v ČR. Posledních 5 let se věnuje, se svou rodinnou firmou Cimpel & partneři, privátnímu investičnímu poradenství a wealth managementu.

Cimpel & partneři

Cimpel & partneři je rodinná poradenská firma, specializující se na investiční poradenství a wealth management pro současné i budoucí rentiéry. Jsou průkopníky a propagátory honorovaného modelu investičního poradenství, který do ČR přináší z Velké Británie a USA. Díky honorovanému (bezproviznímu) modelu spolupráce a jejich orientaci na odměnu ze zisku investic, pracují nejčastěji pro zkušené investory - současné nebo bývalé majitele firem, podnikatele, lékaře, manažery a speciality z řad IT. Jejich specializací jsou burzovní investice prostřednictvím burzovně obchodovaných fondů (ETF), privátní investice do nemovitostí a jsou předními českými experty na oblast dědického plánování.

Pokud hledáte cestu, jak efektivně zhodnocovat své peníze, můžete si zdarma stáhnout jejich knihu Rentiérské minimum. Díky ní se naučíte spravovat své investice tak, jak to dělají největší světoví správci, jako je Nobelova nadace, se strategiemi, které nesou pravidelný a stabilní zhodnocení.

Více na https://cimpel.cz/.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Daně a daňová přiznání - informace, termíny, formuláře



Více zpráv k tématu Daně


Poslední zprávy z rubriky Okénko investora:

St 12:51  Průlomové partnerství: Microsoft a Stockholm Exergi budou dekarbonizovat Olívia Lacenová (Wonderinterest Trading Ltd. )
Po 10:04  Spotřebitelská inflace (duben 2024) Miroslav Novák (AKCENTA CZ)
Po   9:59  Inflace atakuje horní hranici tolerančního pásma Ing. Štěpán Křeček, MBA (BHS)
Po   9:26  Gamestop roste o 100 % za 2 týdny. Jsou meme akcie zpět? Petr Lajsek (Purple Trading)
Pá 14:00  Příležitosti "zelené" energie Michal Brothánek (AVANT IS)




?

Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688