František Marek (Simplecoin)
Okénko kryptoměny  |  09.06.2023 12:57:40

Kdy prodat kryptoměny

Na první pohled jednoduchá otázka s ještě jednodušší odpovědí. Přece – koupím levně, prodám draho. Všichni ale podvědomě tušíme, že to až tak jednoduché nebude, a proto přinášíme náš dnešní článek o tom, jak a kdy správně prodat kryptoměny v čele s Bitcoinem.

Výše zmíněné pravidlo v podobě „koupím levně a prodám draze“ je základní mantra všech obchodníků. Kdokoliv, kdo vám něco prodává, od rohlíků přes pojistku až po byt na Vinohradech, se snaží vymyslet, jak koupit levně a prodat za draho a maximalizovat tak svůj profit neboli zisk. Statisíce zkrachovalých podnikatelů, firem a příběhy neúspěšných prodejců a jejich zpackaných obchodů však dávají tušit, že podobně jako nic na světě, ani „levně za draho“ nefunguje tak jednoduše, jako to vypadá na papíře.

Levně, draze a problém subjektivní hodnoty

Základní problém může být už v samotném vnímání ceny. Jak objektivně určit, jestli je něco levné, nebo drahé, není vůbec jednoduché. Naštěstí i tomuto problému se věnuje rakouská škola ekonomie, která říká, že cena nějakého statku je čistě subjektivní a záleží na vnímání jednotlivců. Teprve ti skrz klasickou nabídku a poptávku dávají ucelenou ideu o tom, jak si daný statek stojí ohledně ceny.

Například ten, kdo kupoval bitcoin v době, kdy stál 100 dolarů, může na aktuálním kurzu 27 000 dolarů za minci snadno tvrdit, že je bitcoin drahý, a odmítne další nákupy. Pro autora článku, který Bitcoin začal kupovat v bullrunu 2021, kdy stál přes 58 000 dolarů, je naopak Bitcoin za 27 000 dolarů velmi levný. A proto nakupuji neustále dál ve spolupráci s nejstarší českou směnárnou Simplecoin nebo za pomocí anonymní aplikace Vexl

Aby to nebylo vše, do obchodování pak až příliš často vstupují i emoce. I první námi zmíněný člověk, který se rozhodl Bitcoin již nenakupovat, protože se mu zdál drahý, může podlehnout tzv. FOMO – tedy strachu z ušlé příležitosti. Místo toho, aby v klidu nakoupil za 27 000 dolarů za minci, pak bude nakupovat „v emocích“ třeba na 45 000 dolarech. Aby mu náhodou něco neuteklo. 

Ale ať polovinu článku pouze nefilosofujeme, pojďme se podívat na pár praktických rad, jak správně a výhodně prodat kryptoměny. 

  1. Musíte vědět, co kupujete

Aby se dalo dobře prodat, musíte vědět, co kupujete. Tedy jaké problémy se snaží daná kryptoměna vyřešit, co slibuje dodat (a kdy), ale také jaká rizika přijímáte a že existují vlivy mimo vaši kontrolu a plány. Neuškodí nastudovat makroekonomický stav světa, plány regulátorů nebo základy technické analýzy grafů. Hodit se může i to, že v kryptoměnách existuje jistá cykličnost – nejsilněji samozřejmě u Bitcoinu, jemuž se blíží další tzv. půlení odměn za těžbu. Bitcoin tímto historicky ovlivňoval celkovou náladu v kryptoměnových trzích. Půlení odměn za těžbu má mimochodem před sebou i mladší „bratranec“ Bitcoinu – Litecoin. O této investiční příležitosti jsme psali nedávno.

Samozřejmě ale existují i projekty, které se mohou výše zmíněným vlivům trhu naprosto vymknout. Často se jedná o spekulaci s extrémními riziky, podobně jako jsme nedávno psali o „NFT“ a tokenech na síti Bitcoin, ale v tento moment nelze vyloučit, že se někde rozbíhá nový černý kůň trhu a jedině pečlivým studiem tohoto odvětví si můžete vycvičit „čich“ pro příležitosti.

Pokud však nemáte nastudováno, je lepší se držet osvědčené dvojky Bitcoin a Ethereum. Díky jejich dlouhé historii máme větší šanci, že tu s námi budou i za delší časový úsek (tzv. Lindy effect). Tento odstavec píšeme především jako varování před různými podvody, do kterých je snadné zahučet a místo zisků můžete brzy muset skousávat nepříjemnou ztrátu.

  1. Naplánujte si svou EXIT strategii

Naplánovat si moment, kdy budete chtít z kryptoměnového trhu vystoupit, je důležité už v momentě, kdy do něj vstupujete. Hledisko může být jak časový rámec (tzv. investiční horizont), tak zhodnocení, kterého plánujete dosáhnout. Zatímco u všech kryptoměn kromě Bitcoinu je fér přístup se zbavit všech držených mincí (nebo jejích částí), u Bitcoinu, který má ambici stát se globálními penězi, by toto byl čistý nerozum.

Dobré je odstupňovat si svůj výstup z trhu na „schodech“, kdy se od určitých hodnot začnete svého porfolia zbavovat výměnou za hotovost a čím dále se na daných schodech ocitnete, tím větší část portfolia prodáte. 

  1. Odolejte emocím – prodej automatizujte

Podobně jako doporučujeme automatizovat a oprostit od emocí nákupy krypta (tzv. DCA metoda), je vhodné postavit se stejně i k prodejům. Může být opravdu těžké ponechat si chladnou hlavu a dodržet svoji EXIT strategii, když uvidíte raketový růst svého portfolia. Právě proto je dobré mít nastavené automatické prodeje u hodnot, kde chcete realizovat svoje zisky. Prodej kryptoměny se tak stane bez ohledu na vaší momentální náladu a možná si pak zpětně poděkujete za to, že jste prodej plánovali s dostatečným (emočním) odstupem. Není totiž nic smutnějšího, než když kvůli nezkroceným emocím promeškáte vrchol.

Skvělou a jednoduchou správu nákupní i prodejní strategie umožňuje například služba Štosuj.cz

  1. Nezapomeňte zdanit zisky

Přestože se dá aplikováním logiky rychle dojít k přesvědčení, že daně jsou krádež (respektive loupež, ať jsme přesní), zatím stále platí, že je důležité správně odvést 15% daň z dosaženého zisku. Nezapomeňte na to, ať nemáte problémy.


Kryptoměny skýtají riziko, ale i naději pro budoucnost

Na závěr přichází apel na to, že i přes sebelepší plánování, studium a pochopení světa kryptoměn jsou jakékoliv investice tohoto typu velmi rizikové a měli byste do kryptoměn investovat jen tolik, o kolik si můžete dovolit přijít. Toto základní pravidlo investování však platí i mimo kryptoměny.

Výše zmíněný odstavec z mého čistě subjektivního pohledu neplatí pro Bitcoin, který je jako jediná kryptoměna světa skutečně decentralizovaný a bez centrálního správce. Chová se tedy spíše jako komodita, která bude existovat a fungovat dál bez ohledu na to, co si o něm kdokoliv z nás myslí. V jistém slova smyslu je tak Bitcoin dost možná naší jedinou možností, jak vyskočit z rozjetého vlaku neustálého nafukování a vyfukování peněžní zásoby.

U všech ostatních projektů – a to včetně zmíněného Etherea – pak nelze vyloučit zásah regulátora nebo jiných složek státu proti jejich tvůrcům, což může mít naprosto zásadní vliv na jejich fungování. Jedná se o tzv. problém šťastného krocana, který je klidně i několik měsíců až let soustavně vykrmován a je o něj hezky staráno, až mu někdo usekne hlavu, protože se blíží Den díkůvzdání. 

Bitcoin je dle mého skromného názoru jediný, komu tento scénář nehrozí. Kupovat Bitcoin je tedy v rámci světa kryptoměn velmi konzervativní, nejbezpečnější a zatím dlouhodobě nejvýnosnější. Koupit Bitcoin anebo jiné kryptoměny můžete i vy přes nejstarší českou směnárnu Simplecoin.cz



František Marek

František Marek

Mojí misí je rozšířit pochopení Bitcoinu mezi běžné lidi. Byla to právě absence přístupných informací o Bitcoinu, která mě v roce 2014 odradila od investice do něj. Nakonec jsem do králičí nory spadl až v roce 2021, tedy přesně včas, abych s Bitcoinem zažil jeho první opravdovou finanční krizi. Moje odhodlání sílí každým dnem - rozpadající se současný finanční systém totiž dává Bitcoinu víc a víc za pravdu.



Simplecoin

Simplecoin je nejstarší česká online směnárna kryptoměn. Zaměřuje se na bezpečnost, transparentnost, uživatelsky přívětivou podporu a zákaznický servis. V současné době nabízí nákup devíti různých kryptoměn za CZK nebo EUR a připravuje další rozšíření nabídky.

Více informací na simplecoin.eu/cs.


Poslední zprávy z rubriky Okénko kryptoměny:

26.04.2024  Kam investuji ? Martin Stránský (WBTCB)
26.04.2024  Komentář k dubnové volatilitě Tomáš Kacerovský (WOOD & Company)
24.04.2024  Komentář k vývoji trhu blockchainu a kryptoměn v 1Q 2024 Tomáš Kacerovský (WOOD & Company)
24.04.2024  Půlení bitcoinu bylo úspěšné, ale co bude dál? Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688