František Marek (Simplecoin)
Okénko kryptoměny  |  19.12.2022 15:23:31

A16Z, FTX a další – Absolutní zlo kryptosvěta

Světu kryptoměn se často říká „Divoký Západ“, protože tu nefungují žádná pravidla a chybějící regulace nahrává všemožným podvodníkům. V dnešním článku se vyhneme hackerským útokům – jejich seznam je až příliš dlouhý a modus operandi se často opakuje. Zaměříme se proto na nejhorší jména – firmy i jednotlivce z kryptosvěta a poodhalíme oponu skrývající jejich podvodné praktiky.


Úvodem můžeme již podruhé citovat větu bývalého vrcholového manažera a Bitcoinera Alexe Pilaře s kterou trefil hřebík na hlavičku. V dnešním článku podobně jako on jasně oddělujeme Bitcoin od zbytku krypta

„Problémy fiat systému, které bitcoin s takovým úsilím odstraňuje, krypto nadšeně znovu objevuje, využívá ve svůj prospěch a nikdy nekončící řada podvodů, hackerských útoků a bankrotů snižuje důvěryhodnost všech, mobilizuje regulátory a nováčky přivádí za hranici paniky.“ 

Bitcoinu se tedy níže zmíněné případy přímo netýkají – ten je díky svojí nemanipulovatelné podstatě pro podobné podvodníky nezajímavý. Otřesy celého ekosystému však samozřejmě mají vliv i na cenu nejstarší kryptoměny světa a nejspíš právě proto se schyluje k regulatornímu oddělení Bitcoinu jako komodity a ostatního krypta jako „neschválených cenných papírů.“

A16Z – nejkontroverznější firma v kryptu

Ponziho schéma. Přepákované pozice. Machinace s účetnictvím. Zadní vrátka do systému. Uplácení žurnalistů a politiků. Podtrhávání koberců (rug-pully). 

Bohužel jen některé praktiky z výše uvedených jsou v kryptosvětě trestné, a tak se mohou často opakovat i se stejným jmenovatelem. Takovým je i VC společnost a16z – Andreessen Horowitz. VC – venture capital je společnost zabývající se rizikovými investicemi. Vysoké riziko totiž často znamená možnost vysokého výnosu. Tato firma, která již dříve investovala např. do Facebooku nebo AirBnb začala v posledních letech masivně investovat právě do krypto světa – na jejich stránkách nyní najdete více než 850 projektů, v kterých mají peníze a nemálo z nich jsou právě i kryptoměny.

S minimální hrozbou, že budou někdy dotáhnuti k odpovědnosti kvůli neexistujícím regulacím začali tzv. shillovat (lobovat a propagovat až k šílenství) spoustu kryptoprojektů. Téměř výhradně za účelem, aby a16z mohla následně po růstu ceny pod naivními investory „podtrhnout koberec“.

Avalanche, Chia, Yuga Labs, Internet Computer Protocol, NEAR Protocol, Solana, Uniswap. To je jen krátký výčet těch větších alokací, které a16z v kryptosvětě udělalo a u kterých naprosto ukázkově okradli obyčejné lidi. Ostatně, už několikrát jsme zmiňovali, že i celá platforma Uniswap vykazuje nepříjemnou statistiku. 97,7 % vzniklých tokenů skončilo jako podvod. 


Graf ukazuje historický vývoj kryptoměny ICP - která měla být největší revolucí internetu od protokolu TCP/IP. 

Zdroj: Coinmarketcap.com


Podobný osud zažila i kryptoměna “Chia” - pamatujete, jak loni v létě prakticky nešlo sehnat rychlý SSD disk do počítače? 

Zdroj: Coinmarketcap.com


SBF_FTX je podvodník roku

Další na paškál je jednoznačně kryptoměnová burza FTX a její zakladatel Sam Bankman-Fried, na Twitteru vystupující jako SBF_FTX. Ponziho schéma. Přepákované pozice. Machinace s účetnictvím. Zadní vrátka do systému. Uplácení žurnalistů a politiků. Podtrhávání koberců. Máte pocit, že tuto větu čtete již podruhé? Máte pravdu. A přesto to sedí. To všechno má totiž „SBF“ na triku a pomocí kombinace těchto laciných triků okradl retailové investory minimálně o 10 miliard dolarů. 

Celé se to seběhlo během dvou dnů. Řada lidí tušila, že se něco děje, ale kaskádu spustil až šéf konkurenční a největší burzy Binance. Ten mistrně zasadil FTX smrtící ránu, když veřejně oznámil, že prodávají všechny tokeny a investice, které souvisejí s burzou FTX kvůli podezřením na podvodné jednání. Multimiliardář a domnělý altruista SBF tak ze dne na den přišel o všechno. Ukázalo se, že jeho impérium stálo na hliněných nohách – jedna z nich byly papírové miliardy ze vzduchu vytištěného tokenu FTT, další sekeru skrývaly machinace v účetnictví a to vše bylo „přepákované“ (tj. zainvestované bez reálného kapitálu) přes další dceřiné společnosti jako je Alameda Research. Aby toho nebylo málo, Sam s nejvyšší pravděpodobností na poslední chvíli využil zadních vrátek do systému a dokázal vyvést Ethereum v hodnotě minimálně 300 milionů amerických dolarů. 

Pád burzy FTX je zatím stále nedořešenou kapitolou a nová odhalení přibývají každým dnem. S každým šokujícím střípkem je celý případ spíš horší, než lepší – místo aby Sam Bankman-Fried skončil ve vazbě, dlouhou dobu po pádu společnosti dále pobíhal po svobodě a dokonce se z něj stala mediální hvězda. Možná i díky své obrovské finanční podpoře americké demokratické straně (placené z peněž uživatelů) nad ním současná vládnoucí garnitura až okatě držela ochranou ruku a pomáhala mu budovat image „chudáka, který o ničem nevěděl“. Bahamská královská policie se však nenechala oklamat a 13. prosince 2022  SBF skončil “v klepetech”. Asi lepší pozdě, než nikdy. Tohle je skutečné krypto-peklo, které pravděpodobně jednou vejde do učebnic.

Pár rad na závěr

Na závěr si dovolíme pár stručných rad, jak nepřijít o peníze. Používejte kryptoměnovou peněženku a nenechávejte peníze na burzách. Dělejte si vlastní průzkum – tzv. Due diligence [dů dilidženc] a prosím, dělejte jí lépe, než Radovan Vávra s projektem XIXOIO – českým krypto-podvodem roku 2022. Nenaskakujte na vlnu šílenství a propagace youtubovými influencery. A nehrajte v casinu s názvem krypto. Pro tip na závěr: Vyhněte se kurzovému riziku a nakupujte za české korun se Simplecoinem.

Spořte si raději v Bitcoinu. V rámci krypta je to za nás nejlepší strategie. Byť toto samozřejmě není investiční rada, pravidelné nakupování Bitcoinu (tzv. DCA) a jeho držení na HW peněžence prokazatelně eliminuje prakticky všechna rizika. Nejsnáze Bitcoin nakoupíte přes českou směnárnu Simplecoin, která pro vaše maximální bezpečí zakoupené kryptoměny okamžitě odesílá do vaší peněženky. 

František Marek

František Marek

Mojí misí je rozšířit pochopení Bitcoinu mezi běžné lidi. Byla to právě absence přístupných informací o Bitcoinu, která mě v roce 2014 odradila od investice do něj. Nakonec jsem do králičí nory spadl až v roce 2021, tedy přesně včas, abych s Bitcoinem zažil jeho první opravdovou finanční krizi. Moje odhodlání sílí každým dnem - rozpadající se současný finanční systém totiž dává Bitcoinu víc a víc za pravdu.



Simplecoin

Simplecoin je nejstarší česká online směnárna kryptoměn. Zaměřuje se na bezpečnost, transparentnost, uživatelsky přívětivou podporu a zákaznický servis. V současné době nabízí nákup devíti různých kryptoměn za CZK nebo EUR a připravuje další rozšíření nabídky.

Více informací na simplecoin.eu/cs.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko kryptoměny:

Čt 11:05  Obchody s kryptem stouply od ledna do dubna o čtvrtinu Martin Stránský (WBTCB)
26.04.2024  Kam investuji ? Martin Stránský (WBTCB)
26.04.2024  Komentář k dubnové volatilitě Tomáš Kacerovský (WOOD & Company)
24.04.2024  Komentář k vývoji trhu blockchainu a kryptoměn v 1Q 2024 Tomáš Kacerovský (WOOD & Company)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688