František Marek (Simplecoin)
Okénko kryptoměny  |  02.05.2023 17:44:03

Litecoin čeká velká událost - dá se na ní vydělat?

Bitcoinová komunita historicky řešila problém s relativně těžkopádnou technologií blockchain. Ta umožňuje tolik důležitou decentralizaci a odolnost proti cenzuře, problém je ale v tom, že Bitcoin dokáže zpracovat jen asi 7 transakcí za vteřinu. A to je samozřejmě málo, pokud má Bitcoin ambice být skutečně globální měnou. Proto vznikl Litecoin, který letos čeká jedna velká událost.

Nyní je rok 2023 a máme o něco větší bloky, šetrnější formáty adres a způsoby stavby transakcí, které v nich ušetří dost místa, ale hlavně máme druhou vrstvu Bitcoinu: Lightning Network, která umí teoreticky spracovat desítky milionů transakcí za vteřinu. Tím strčí do kapsy všechny další platební metody typu Paypal, MasterCard a Visa dohromady

Podoba s Bitcoinem není náhodná

V roce 2011 to ale bylo jinak. Bitcoin zažíval raketový růst a tak výrazně rostly i jeho transakční poplatky. Proto vznikl Litecoin jako jeden z nejstarších altcoinů a de facto jako klon Bitcoinu s upravenými parametry. Například oproti 21 milionů bitcoinů jednou vznikne až 84 milionů LTC a podobně bloky se vytvářejí zhruba za 2,5 minuty oproti zmíněným 10 minutám. To značí, že Litecoin skutečně docela dlouhou dobu měl silný tzv. „use case“, tedy důvod, proč existuje, a to byly levnější a rychlejší platby, než nabízel těžkopádný Bitcoin.

Půlení odměn jako u Bitcoinu

Litecoin má s Bitcoinem společnou ještě jednu důležitou vlastnost, a to je půlení odměn za těžbu nových mincí (tzv. halving) každé zhruba čtyři roky. Ale zatímco komunita Bitcoinerů už se třese na půlení v roce 2024, které sníží dosavadní odměnu z 6,25 na 3,125 BTC, Litecoin letos v srpnu čeká „teprve“ snížení z 12,5 na 6,25 LTC. A to pravděpodobně bude velká událost, kterou vyhlíží nejeden investor a ještě více spekulantů.

Má však Litecoin stále svůj use case i v roce 2023, kdy většina (krypto)světa prostě platí Bitcoinem, respektive využívá Lightning Network? Platí pořád, že Litecoin je stříbro, pokud vnímáme Bitcoin jako zlato? 

Psychologie davu, spekulanti a… realita

Je potřeba přiznat, že spekulantů se k Litecoinu podle různých metrik již od prosince 2022 (kdy bylo stanoveno dosavadní dno i na BTC) hrne poměrně velké množství. Počet adres, které drží 1000 a více LTC, je na rekordních maximech a stále roste – je tedy zřejmé, že tzv. „velryby“ očekávají něco velkého.

O Litecoinu se navíc brzy bude všude mluvit, což samo o sobě může zařídit značný růst ceny. Nejspíš i část komunity okolo Bitcoinu bude napjatě (a hlavně tajně, aby se nám nesmáli kamarádi) okukovat graf LTC v období půlení, aby navnímali, jestli i v prostředí „číhající globální recese“ může legenda o opakujících se cyklech fungovat. Litecoin nám může napovědět, jak se bude chovat půlení BTC v roce 2024.

V neposlední řadě láká ale i samotná cena LTC, která se nyní pohybuje na příjemných 90 USD, což jsou necelé 2 tisíce korun. Neradno podceňovat efekt „dostupnosti“ na lidskou mysl – budu mít raději 3 celé Litecoiny, nebo 0,01 BTC? Co vypadá lépe? A co je opravdu lepší? Jak si vlastně Litecoin stojí v porovnání s Bitcoinem? 

Zdroj: tradingview.com

Jak vidíte sami, ne moc dobře. Graf totiž výjimečně neukazuje hodnotu v dolarech (tedy LTC/USD), ale jedná se o graf Litecoin vs. Bitcoin. 

S opatrností nejdál dojdeš

Z obrázku je patrné, že Litecoin krom svých začátků až na výjimky vůči Bitcoinu jedině klesá – a hlavně, nikdy už nedokázal překonat vlastní maximum (ATH) proti nejstarší kryptoměně světa.

Co tedy dělat? Kupovat Litecoin na dlouhodobé držení v dnešní době postrádá smysl. Na dlouhou dobu si rozhodně kupte spíše Bitcoin, uložte ho na peněženku a počítejte si ho v satoshi. Uznávám, 0,01 BTC totiž opravdu nezní moc sexy… ale říct si, že máte 1 milion satoshi, to už zní lépe, že? Koupit Bitcoin můžete na pár kliknutí na Simplecoin.cz teď hned. 

A jak tedy s Litecoinem? Na opravdu krátkodobou spekulaci, kdy si do hlavy nastavíte, že to nemusí vyjít, to zkusit můžete. Při pohledu do minulosti, které za vás již udělali různí analytici grafů, to vypadá, že lokálního maxima by Litecoin mohl dosáhnout zhruba v období 5.–20. června 2023, zhruba 40–50 dní před samotným halvingem. Tam zkrátka vrcholí daná spekulační vlna a většina velryb se nejspíš bude svých litecoinů zbavovat.

I Litecoin si můžete snadno koupit přes nejstarší českou směnárnu Simplecoin. Jen pamatujte, historický vývoj není zárukou žádných budoucích výnosů a hlavně platí – #DYOR, tedy udělejte si vlastní výzkum a zjistěte si svoje data. Tak hodně štěstí! 


František Marek

František Marek

Mojí misí je rozšířit pochopení Bitcoinu mezi běžné lidi. Byla to právě absence přístupných informací o Bitcoinu, která mě v roce 2014 odradila od investice do něj. Nakonec jsem do králičí nory spadl až v roce 2021, tedy přesně včas, abych s Bitcoinem zažil jeho první opravdovou finanční krizi. Moje odhodlání sílí každým dnem - rozpadající se současný finanční systém totiž dává Bitcoinu víc a víc za pravdu.



Simplecoin

Simplecoin je nejstarší česká online směnárna kryptoměn. Zaměřuje se na bezpečnost, transparentnost, uživatelsky přívětivou podporu a zákaznický servis. V současné době nabízí nákup devíti různých kryptoměn za CZK nebo EUR a připravuje další rozšíření nabídky.

Více informací na simplecoin.eu/cs.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko kryptoměny:

Pá 17:43  Kam investuji ? Martin Stránský (WBTCB)
Pá 16:02  Komentář k dubnové volatilitě Tomáš Kacerovský (WOOD & Company)
24.04.2024  Komentář k vývoji trhu blockchainu a kryptoměn v 1Q 2024 Tomáš Kacerovský (WOOD & Company)
24.04.2024  Půlení bitcoinu bylo úspěšné, ale co bude dál? Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)

Přečtěte si také:

12.03.2020Na pádu akcií se dá vydělat, nese to i vysoká rizika Lukáš Baloga (ProfitLevel)
22.05.2019Na sankcích se dá vydělat, zejména v energetice Patria (Patria Finance)
17.10.2017Jaké vyhlídky má ČEZ a kolik se dá vydělat na whisky? Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
20.06.2017Video: Kolik se dá vydělat na půjčkách na Zonky? Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688