Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Auto Moto  |  08.04.2023 10:08:04

Tesla letos již po páté zlevňuje své elektromobily. Přichází však s extrémně drahým pivem

Elon Musk již v minulosti překvapil s různými výstřelky z hlediska rádoby propagačních předmětů. Připomenout možno například plamenomet, Tesla Tequilu či jen prázdnou lahev Tesla Decanter. Naposledy loni přišel s bizarně nazvaným parfémem „Burnt Hair“, tedy Spálenými vlasy. A poslední novinkou je pivo, tedy přesněji GigaBier. Zatímco většina dřívějších produktů byla k mání jen v USA, tentokrát Musk zacílil na Evropu. Sada 3 třetinek 5% piva se dá objednat jen ve vybraných evropských zemích včetně České republiky. Zájemce však musí sáhnout hluboko do kapsy, láhev GigaBier vyjde u nás na více než 700 korun, resp. sada na celkem 2 111 korun včetně poštovného.

 

Pivo plzeňského typu se pro Teslu vyrábí v Německu prostřednictvím společnosti BrouwUnie. Popis uvádí následující: „Tesla GigaBier je navržen tak, aby připomínal vůz Cybertruck a zároveň ctil 500letou tradici německého pivovarnictví Reinheitsgebot. Vychutnejte si tuto limitovanou edici plzeňského piva vařeného v Berlíně z naší exkluzivní odrůdy Cyberchmele s tóny citrusů, bergamotu a sladkého ovoce. Každá láhev je opatřena padnoucím lesklým černým pouzdrem s vodoznakem Giga, který svítí ve tmě.“

Jak je u piva zvykem, ve složení lze v popisu nalézt vodu, sladový ječmen, ale také droždí a právě zmiňovaný Cyberchmel.

Za čtvrt roku sleva v přepočtu i přes půl milionu korun

Rozšiřující se nabídka elektromobilů začíná automobilky nutit k aktivnější cenotvorbě. U Tesly je navíc vidět, že mnohaměsíční čekání na její vozy se v současnosti stává minulostí. Po loňském několikanásobném převážně zdražování se letos naopak Tesla snaží přilákat zájemce dalším snižováním cen. Ty se již vesměs vracejí o 2 roky zpět. Zatímco luxusní Model S stál ještě letos v úvodu ledna v USA v základu při zaokrouhlení 105 tis. USD, aktuálně je cena již o 20 tis. USD nižší. U verze Plaid je sleva v mezičase ještě o tisíc USD vyšší, když vůz lze pořídit od 105 tis. USD. K nejvyššímu zlevnění však během sotva 3 měsíců došlo u Modelu X ve verzi Plaid, kde cena klesla ze 139 tis. USD na 105 tis. USD, tedy o 34 tis. USD.

U „lidového“ vozu automobilky Model 3 došlo aktuálně v USA ke snížení ceny o 2 tis. USD na 42 tis. USD (cca 900 tis. Kč bez daně). Stejně jako u Modelů Y lze u této základní verze ještě stále v USA získat daňový benefit 7,5 tis. USD, nicméně od 18. dubna se sníží na polovinu. Model 3 ve verzi Performance s dvěma motory, resp. pohonem všech kol zlevnil obdobně, aktuálně tedy začíná na 53 tis. USD. Oproti jen ceně z úvodu roku tak mohou Američané u posledně zmiňované verze ušetřit již 10 tis. USD.

Tesla nově přichází se základní verzí Model Y, kde cenovka startuje těsně pod hranicí 50 tis. USD. U déle nabízené verze Long Range se cena snižuje o 2 tis. USD na 53 tis. USD, resp. o 1 tis. USD u verze Performance, která je tak v porovnání nyní o 4 tis. USD dražší.

Američané, kteří si v posledních týdnech vůz Tesla pořídili jsou v nemalé míře jistě rozezleni. Ztráty pak jistě mohou počítat také autobazary, kde bez změny ceny se vozy Tesla stávají neprodejnými.

 

Zmínit možno, že ceníky TeslyEvropě zatím změn nedoznaly. Zdá se však, že to je jen otázkou času. Zvláště u nás v kontextu se sílící korunou. Jak jsme v týdnu přiblížili v článku „Tesla v 1. čtvrtletí dále zvýšila prodeje, růstem ji však převálcovala Buffettova čínská BYD“, americké firmě se evidentně především nedaří prodávat přitom relativně nevelkou produkci svých luxusních vozů Model S a X. Zatímco po jejich upgradu je šlo v Evropěroce 2021 získat jedině individuálním dovozem ze zámoří, v současnosti je lze i na starém kontinentu vlastnit během pár týdnů. Tedy alespoň dle objednávkového webového systému společnosti. A poptávku u těchto vozů se Tesla snaží zvýšit i návratem do minulosti, resp. vedle „leteckého/formulového“ vlastně neobvyklého volantu umožňuje nově si při objednání vozu navolit volant klasický.

Akcie Tesla (TSLA) před prodlouženým víkendem zakončily u hranice 185 USD. V týdnu tak poklesly o takřka 22,50 USD, když negativně reagovaly na reportované prodeje v úvodní části roku, potažmo zmiňované zlevnění elektromobilů.

Jiří Zendulka

V oblasti financí se Jiří Zendulka pohybuje od dob kupónové privatizace, takže již téměř 30 let. Pracoval na různých pozicích u obchodníků s cennými papíry, aby u nich následně zakotvil především jako analytik. Dlouhodobě své názory prezentuje ve sdělovacích prostředcích. Vyznavač tradičních hodnot kapitalismu, resp. naopak kritik většiny nestandardních zásahů do ekonomik ze strany vlád a centrálních bank.

Okomentovat na facebooku


Poslední zprávy z rubriky Auto Moto:

Po 11:36  Auta pro 17leté? Češi jsou opatrní realisté Tisková zpráva (Tisková zpráva)
Po 10:16  17. týden na trhu pohonných hmot ČMKB - nafta v průměru za 18,85 Kč/litr ČMKB (Českomoravská komoditní burza )






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688