Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)
Okénko kryptoměny  |  23.01.2023 11:14:26

Kuriózní případ v USA. Již jednou zabavené bitcoiny tamními federálními úřady byly znovu odcizeny. Nyní se podařilo dopadnout viníka.

Ilustrační obrázek | zdroj CoinBank.cz

Vývoj celé kauzy

Celá kauza má svůj prvopočátek již v únoru roku 2020, kdy federální agenti zatkli Larryho Harmona a obvinili jej ze spiknutí, když se měl podílet na legalizaci výnosů z trestné činnosti, jinými slovy z "praní špinavých peněz". V rámci jeho zatčení zabavily orgány činné v trestním řízení různá aktiva, včetně hardwarové peněženky obsahující nezákonné výnosy generované jeho službou Helix. Ukradená kryptoměna byla uložena v hardwarové peněžence Trezor. Tato hardwarová kryptopeněženka byla uložena v evidenční skříňce tamního daňového úřadu (Internal Revenue Service IRS). Z vyjádření ministerstva spravedlnosti ovšem vyplývá, že se federálnímu úřadu nepodařilo převzít nad zabavenými kryptografickými mincemi kontrolu kvůli složitému a sofistikovanému zabezpečení hardwarové peněženky Trezor.

Co byl Helix

Službu Helix Larry Harmon zřídil na "darknetu" a využíval ji za provizi právě k praní špinavých peněž. Služba Helix patřila mezi tzv. "mixery" či "tumbler". Mixer je služba, která umožňuje velkému množství uživatelů bitcoinu najednou promíchat své bitcoiny. Uživatelé tímto promícháním nepřijdou o žádné vložené bitcoiny, naopak jim je navrácena celá suma bitcoinů, kterou do mixeru poslali. Změna však nastává v původních adresách, což pro orgány činné v trestním řízení v podstatě znamená, že po použití takové služby je prakticky znemožněno následné dohledávání takových adres.

Zhruba po roce a půl (srpen 2021), kdy byl Larry Harmon vyšetřován, se ke všem vzneseným obviněním doznal. Později pak vyšetřovatelům přiznal, že pomocí služby Helix propral více než 350.000 bitcoinů, přičemž největší objem pocházel z darknetových trhů. V době, kdy byly tyto transakce prováděny, byla celková hodnota všech propraných bitcoinů více než 300 milionů dolarů. Kdybychom daný objem transakcí vztáhli k dnešním cenám (20707 USD/BTC), tak by celková hodnota všech propraných bitcoinů činila více než 7,247 miliardy dolarů. 

Kam zmizely zabavené bitcoiny?

Zatímco se federální úřad stále marně pokoušel získat přístup k zabavené kryptoměně na hardwarové peněžence Larryho Harmona, jeho bratr, Gary Harmon, převedl již v dubnu 2020 z této kryptopeněženky více než 712 bitcoinů do vlastních bitcoinových peněženek. V té době činilo 712 BTC zhruba 4,8 milionu dolarů. Dnešní hodnota by činila více než 14,743 milionů dolarů. Taková transakce by však nemohla proběhnout bez vědomí a souhlasu Larryho Harmona. Bratři se zároveň domluvili, že takto odkloněné bitcoiny Gary "vypere" prostřednictvím dvou online mixerů a až teprve poté je bude moct začít využívat k dalším transakcím. 

Vyšetřovatelům bylo divné, kde Gary Harmon bere prostředky na své aktivity a tak se brzy po bratrově zatčení dostal do hledáčku orgánů činných v trestním řízení také on. Začátkem ledna tohoto roku (6. ledna) se pak celým jménem Gary James Harmon přiznal ke krádeži více než 712 bitcoinů, které byly zabaveny vyšetřovateli v bratrově případu a souhlasil se zajištěním svých kryptoměn a dalšího majetku pocházejícího z podvodně získaných výnosů v rámci jeho vyšetřování. Vyšetřovatelům se tímto způsobem podařilo zajistit více než 647,41 bitcoinů (BTC), 2,14 etherea (ETH) a 17.404.400,64 dogecoinů (DOGE). Vzhledem k nárůstu tržních cen celková hodnota těchto zabavených aktiv přesahuje 14,861 milionů dolarů.

Dle tamního ministerstva spravedlnosti (Department of Justice – DOJ) hrozí Gary J. Harmonovi za spáchání trestních činů podvodu a maření spravedlnosti maximálně zákonem stanovený 20letý trest vězení.


Nákup kryptoměn CoinBank

Ing. Zbyněk Kalousek

Vystudoval ekonomii a management na Masarykově univerzitě v Brně. V minulosti se věnoval analýzám finančních trhů. K této činnosti se po kratší odmlce opět navrací. Spoluzakladatel společnosti, která se zabývá poradenstvím a akreditovaným vzděláváním. Spolupracuje s několika dalšími firmami. Svět kryptoměn vnímá jako progresivní část trhu, která nabízí plno příležitostí, ale zároveň skýtá plno nástrah, od decentralizace, apolitický přístup, k velké volatilitě kurzů, až k čím dál náročnější těžbě kryptoměn.


CoinBank

Od roku 2021 spolupracuje se společností MipSoftware, která provozuje směnárnu s kryptoměnami CoinBank a burzu s kryptoměnami CoinBank Trader. Obě platformy jsou zajímavé zejména pro středoevropskou klientelu. Skrz své produktu propojuje koncové uživatele s největšími světovými kryptoburzami a nabízí příjemné uživatelské prostředí. Pro českého klienta je nejspíš nejpříjemnější funkce obchodování prostřednictvím české měny. Široká nabídka kryptoměn, přístup k největším světovým burzám, to jsou předpoklady pro zajímavou spolupráci.

Více informací na https://coinbank.cz/.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko kryptoměny:

Pá 17:43  Kam investuji ? Martin Stránský (WBTCB)
Pá 16:02  Komentář k dubnové volatilitě Tomáš Kacerovský (WOOD & Company)
24.04.2024  Komentář k vývoji trhu blockchainu a kryptoměn v 1Q 2024 Tomáš Kacerovský (WOOD & Company)
24.04.2024  Půlení bitcoinu bylo úspěšné, ale co bude dál? Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688