Patria (Patria Finance)
Investice  |  24.03.2022 17:30:00

Vracející se mememánie a pár slov k fundamentu

Takzvané meme akcie jsou zpět. Podle CNBC má k zájmu o ně přispívat i to, že šéf společnosti Gamestop kupuje akcie vlastní firmy a chce prý přetvořit její podnikatelský model tak, aby byl více online. S růstem cen některých podobných se opět vrací dnes již známý příběh o vytlačování některých investorů/spekulantů z jejich krátkých pozic. Co fundament?

Následující graf ukazuje, co v posledních dnech předváděly akcie společností Gamestop a AMC, které jsou takovou ikonou takzvaných meme akcií. Tedy akcií, které jsou předmětem velkého zájmu určité skupiny retailových a na sítích organizujících se retailových investorů. I Tesla dokáže být hodně volatilní akcií, ale jak ukazuje graf, ve srovnání se zmíněnými dvěma akciemi je spíše usazeným titulem:

1

Zdroj: CNBC

Pokud se podíváme na výsledky Gamestopu, vidíme, že firma za posledních 12 měsíců vykázala nižší tržby než v roce 2020, její EBITDA je v záporu, to samé platí o provozním toku hotovosti, o volném toku hotovosti (to, co zbude po investicích) nemluvě. Nejzajímavější záporné číslo ale najdeme u této akcie někde úplně jinde. Je jím beta, tedy ukazatel systematického rizika.

Pokud má nějaká akcie betu rovnou jedné, jednoduše řečeno to znamená, že je stejně riziková, jako celý trh. Beta pod jednou značí nižší rizikovost. Podle dat Morningstar má Gamestop betu ve výši mínus 1,5. Což se je i trochu oříšek na interpretaci, protože požadovaná návratnost pak vychází negativně. Mohli bychom teoreticky alespoň říci něco takového, že akcie má kvůli takové betě obrovský potenciál pro diverzifikaci.

Ona negativní beta je historický jev, daný bezesporu tím, jak akcií hýbe zájem „zasíťovaných“ retailových investorů. Výše uvedený oříšek můžeme lehce vyřešit předpokladem, že pro budoucnost se vše usadí do smysluplnějších kolejí. A pokud bychom například dali betu rovnou jedné, vyjde požadovaná návratnost na téměř 8 %. Na ospravedlnění kapitalizace by pak podle mých kalkulací stačilo třeba následující cash flow patřící akcionářům:

2

Jde jen o hrubou ukázku toho, co by firma musela generovat – do necelých deseti let by pro své akcionáře musela na ospravedlnění současné kapitalizace vytvářet necelou miliardu dolarů ročně (pak růst o 2 % ročně). Čísla se budou hodně měnit v závislosti na onom terminálním růstu, na tom, kdy firma začne něco vydělávat, a samozřejmě na betě. Ale i tak snad obrázek něco říká – zatímco nyní se uvažuje možná hlavně o tom, kdo koho kam dotlačí a vytlačí, v jádru jde o to, zda a kdy firma bude generovat desítky, nebo spíše stovky milionů dolarů pro své vlastníky.

Jak jsem uvedl výše, nyní je Gamestop na volném toku hotovosti v záporu a to asi 0,5 miliardy dolarů. AMC má téměř shodnou kapitalizaci (10,7 miliardy dolarů), na volném toku hotovosti prodělává 0,7 miliardy dolarů, a betu má také na 1,5, ale plus.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt 17:58  Zůstaneme jestřáby. A tak se i stalo (video) Jan Berka (Roklen24)
Čt 17:29  ČNB snížila znovu sazby o 50bb, koruna pod 25 EUR/CZK Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
Čt 17:17  ČNB snížila sazby o 50 bb a její komunikace zůstala jestřábí (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688