Saxo Bank (Saxo)
Komodity  |  02.05.2024 16:51:32

Týdenní zpráva o komoditách: Neústupná inflace a nepříznivé počasí

Hlavní body

  • Po pátém týdnu posilování je komoditní sektor na sedmiměsíčnímu maximu
  • Tvrdě shortovaný sektor obilovin se pod vedením pšenice znovu probral k životu
  • Měď posiluje – pokus o sloučení gigantů ukazuje potenciál do budoucna
  • Neústupná inflace a rostoucí dluhy podporují zlato

Sektor komodit se již pět týdnů posouvá výš a Bloomberg Commodity Total Return Index je připraven uzavřít týden na nejvyšší hodnotě za posledních sedm měsíců. Drahé kovy a měkké komodity sice po týdnech výrazného posilování svůj vzestup zastavily, teď však převzaly štafetu obiloviny pod vedením pšenice, která zažila nejlepší týden od loňského června. Příčinou bylo nepříznivé počasí v klíčových pěstitelských regionech na severní polokouli.

Pokud jde o kovy, došlo u zlata k dlouho očekávanému, i když zatím jen skromnému poklesu. Obchodníci sázející na momentum přesedlali na měď, která dosáhla v tomto cyklu nového maxima. Hlavní zprávou týdne byl pokus společnosti BHP o převzetí konkurenční Anglo American, čímž by získala stabilní přísun mědi z různých oblastí Jižní Ameriky. Tento tah jasně ukazuje, jaký význam získá měď v nadcházejících letech, kdy bude dál nabírat na síle celosvětová elektrifikace.

Na makroekonomické frontě se po zveřejnění amerického HDP za 1. čtvrtletí dostavil strach ze stagflace. Růst zpomalil a nedosáhl očekávaných 3,4 %, ale jen 1,6 %. Cenové indexy rostly rychleji. Růst jádrových výdajů na osobní spotřebu se za první čtvrtletí zvýšil ze 2,0 % na 3,7 %. Očekávala se přitom 3,4 %. Dolar i nadále kolísá a má namířeno k menší týdenní ztrátě. Posílení většiny měn G8 částečně kompenzuje japonský jen, který se propadl na rekordní minimum poté, co Bank of Japan znovu překvapila holubičím postojem, a to slovy i činy. Výnosy z dluhopisů pokračují ve svém vzestupu a neústupná inflace dál tlumí očekávání ohledně poklesu amerických sazeb v letošním roce. Na jeho počátku se předpokládalo, že budou sazby sníženy celkem sedmkrát, a dnes už se počítá jen s prosincovým snížením o 25 bazických bodů.

Růst cen pšenice dostal obiloviny do čela tabulky

Do čela tabulky se v uplynulém týdnu dostal sektor obilovin. Růst cen pšenice přispěl k téměř 4% posílení indexu BCOM Grains, který tak skončil s nejlepším týdenním výsledkem za dva měsíce. Pšeničné futures CBOT se obchodují o víc než 9 % výš a vyšplhaly na úroveň, kterou jsme zažili naposledy v lednu. Příčinou je přetrvávající suché počasí na území hlavního exportéra, Ruska, ale v poslední době i na amerických pláních. Když k tomu přidáme neobvykle mrazivé počasí v západní Evropě a předpovědi, které očekávají spásné deště v jižním Rusku nejdřív počátkem května, vykročila severní polokoule do vegetačního období dosti vrávoravým krokem.

Na kukuřici a sójových bobech, dvou hlavních amerických plodinách, se tato situace zatím projevila jen omezeně, neboť se teprve začínají sít. Déšť a chladnější teploty však mohou osev na Středozápadě zpomalit, a ještě tak podpořit růst cen, v této fázi primárně kvůli prostředkům, které bude nutné vynaložit na pokrytí takřka rekordních krátkých pozic v šesti hlavních futures na obiloviny a sójové boby obchodovaných v USA.

Pšeničné futures CBOT dosáhly rekordního maxima 1363 USD v březnu 2022. Rusko zaútočilo na Ukrajinu a konflikt těchto významných producentů se projevil i na cenách pšenice. V následujících letech se urodilo, a tak se ceny během dvou let postupně propadly o 61 %. Před oživením z uplynulého týdne vykazovaly tyto futures známky stabilizace a dvojité dno kolem 5,25 USD za bušl, po němž následovalo prolomení sestupného trendu, může naznačovat další pohyb směrem vzhůru. Aktuální cena je 6,10 USD. V týdnu končícím 16. dubnem drželi hedgeové fondy a další spekulanti takřka rekordní krátké pozice (-544k kontraktů), rozdělené mezi sójové boby (-168k), kukuřici(-280k) a pšenici CBOT (-96k).

Inflace a rostoucí zadlužení jsou zlatu ku prospěchu

Rychlý vzestup zlata z minima dosaženého v půli února přibrzdil a drahý kov teď prochází dlouho očekávanou a poměrně agresivní, nicméně zdraví prospěšnou korekcí. Ta pomůže určit skutečnou úroveň strukturální poptávky po odlivu spekulantů sledujících momentum a investičních manažerů, kterým jde zpravidla o krátkodobé výsledky a kteří své dlouhé pozice omezí, jakmile se změní technické či fundamentální ukazatele.

Zlato už si od poloviny února polepšilo téměř o 450 USD a současná korekce zatím není tak silná, aby zviklala všeobecnou víru obchodníků v růst cen. Na základě Fibonacciho retracementu lze určit, že se klíčová oblast podpory z technického hlediska nachází kolem 2255-60 USD, což představuje 61,8 % posílení od března do dubna a 38,2 % celého pohybu od poloviny února. Pokud se zlato udrží nad touto úrovní, vyšle trhu signál, že je současný retracement pouze mírnou korekcí v rámci silného vzestupného trendu.

Investiční kovy mají podle nás i nadále nadějné vyhlídky, a až se prach kolem korekce usadí, budou určující následující faktory:

  • Geopolitická rizika týkající se čím dál roztříštěnějšího světa, zejména Ruska / Ukrajiny a Středního východu.
  • Silná maloobchodní poptávka z Číny, kde vládne touha uložit peníze do sektoru relativně imunního vůči ekonomickým problémům spojeným s prohlubující se realitní krizí a rizikem devalvace jüanu.
  • Stálá poptávka centrálních bank v době geopolitické nejistoty a dedolarizace, protože zlato dokáže mimo jiné nabídnout větší úroveň bezpečí a stability než jiná aktiva.
  • Rostoucí poměr státního dluhu velkých ekonomik, zejména USA, k HDP, jenž s sebou přináší obavy ohledně kvality dluhu. Rostoucí výnosy z amerických vládních dluhopisů tak nejsou pro zlato nutně nepříznivé, protože obracejí pozornost k celkové úrovni zadlužení a její udržitelnosti.
  • Pozornost se navíc přesouvá od negativních dopadů nižšího poklesu sazeb v letošním roce k podpoře zajištěné vyhlídkami na opětovný růst inflace.

Stříbro míří stejným směrem jako zlato, jenom rychleji

Stejně jako zlato prodělalo i stříbro poměrně agresivní korekci a výprodej ještě umocnila jeho nedávná neschopnost prorazit nad 30 USD za unci, tedy maximum z let 2020 a 2021. Během nedávného posilování si vedlo lépe než zlato a zpočátku se také rychleji propadalo, pak mu ale přetrvávající oživení mědi pomohlo pád zbrzdit. V důsledku toho našlo podporu kolem 27 USD. Minulý měsíc činil minimální poměr zlata ke stříbru 81,3 uncí stříbra za unci zlata, postupně dosáhl 86 uncí a pak spadl na současných 85, což je pořád vysoko nad dlouhodobým průměrem kolem 79.

Měď dosáhla nového maxima cyklu a na své si teď přicházejí býci...

Ceny mědi i akcie firem, které ji těží, dál stoupají a ceny futures v New Yorku i Londýně dosahují úrovně, kde se naposledy obchodovaly v dubnu 2022. Za uplynulé dva roky se doktorka Měď, královna zelených kovů, obchodovala většinou v úzkém pásmu. Celkem bez úhony proplouvala i rozbouřeným ekonomickým mořem, kde centrální banky po celém světě bojovaly proti inflaci zvyšováním úrokových sazeb, a výrazně tak zvýšily náklady financování, a zároveň zpomalila ekonomika Číny, největšího světového spotřebitele mědi.

V posledních měsících tento kov stabilně stoupá, nadnášen světovým růstem a poptávkovým optimismem, ale i klesající kvalitou vytěženého materiálu, která v letošním roce postupně zvyšuje napětí na trhu. Několik těžebních společností oznámilo kvůli zvýšeným nákladům na vstupy, poklesu kvality rudy, růstu regulačních výdajů a problémům s počasím omezení produkce.

K poptávce tradičních sektorů, jako je bydlení a stavebnictví, se navíc přidává zelená transformace a rostoucí popularita AI, takže je ve vztahu k mědi i k těžebním společnostem dál zcela oprávněný býčí postoj. Ale i když středně- až dlouhodobé vyhlídky poptávku po mědi jednoznačně podporují, což povede k růstu cen, lze se obávat, že se obchodníci unáhlují, protože podkladové fundamenty ještě nejsou dost silné, aby podpořily opětovné dosažení rekordní úrovně z března 2022. K tomu podle nás ještě letos dojde, ale spíš později.

Vzestup kakaa se zastavil, ale napětí trvá

Newyorské kakaové futures dosáhly nového rekordního maxima poblíž 12 000 USD za tunu, v tomto týdnu se však obchodovaly níž. Rychlý vzestup z prvního čtvrtletí sice zpomalil, ale obavy z chudší sklizně v západní Africe, která je významným dodavatelem ingrediencí potřebných pro výrobu čokolády, přetrvávají. Nepříznivé počasí, stárnoucí kakaovníky a nemoci plodin v Ghaně a Pobřeží slonoviny způsobily, že ceny kakaa za poslední rok stouply na více než dvojnásobek. Očekává se, že produkce už třetí sezónu po sobě nezvládne uspokojit spotřebu, což může značit dlouhodobý úpadek pěstování kakaa v tomto regionu.

Vše navíc komplikuje značně rozšířená choroba, která ohrožuje kakaovníky zejména v Ghaně, kde už takzvaný CSSV (Cocoa Swollen Shoot Virus) přenášený vlnatkami způsobil propad sklizně o 15 až 50 %. Stromy lze sice chránit vakcínami, ale jejich cena je závratná, zejména pro chudé pěstitele, kteří po letech nízkých cen kakaa a rostoucích nákladů často sotva vyjdou s penězi. Takto ošetřené stromy navíc plodí méně.

Všechny tyto faktory vyhnaly cenu podstatně výš, nejen v současném cyklu, ale i pro příští rok, jak ukazují futures na květen 2025, které se obchodují kolem 8000 USD za tunu. Tržní volatilita, která dosahuje úrovně nevídané od 70. let, navíc tlumí obchodní aktivity a prohlubuje cenové výkyvy.

Ole Hansen, hlavní komoditní stratég Saxo Bank

Ole Hansen začal pro Saxo Bank pracovat v roce 2008 a od roku 2010 pracuje jako hlavní komoditní stratég. Jeho prací je tvorba strategií a analýz globálních komoditních trhů definovaných fundamentálními ukazateli, náladou trhu a technickým vývojem.

Ole Hansen je autorem týdenních zpráv, které mapují vývoj na trzích s komoditami a současně klientům poskytují názory na obchodování v rámci značky SaxoStrats. Pravidelně přispívá do vysílání i tištěných médií jako jsou CNBC, Bloomberg, Reuters, Wall Street Journal, Financial Times a Telegraph. Před příchodem do Saxo Bank pracoval Ole Hansen 18 let v londýnské City jak v obchodě, tak i v oblasti multi-asset hedgeových fondů. Má zkušenosti s obchodováním i investicemi a je respektovaným stratégem, který se pravidelně setkává s klienty Saxo Bank po celém světě. Bankovní vzdělání získal Ole Hansen v Danske Bank.

Dánská banka pro investory a tradery

Saxo Bank je důvěryhodná dánská banka pro investory a tradery, kterým poskytuje již více než 30 let prvotřídní obchodní platformu se všemi třídami aktiv a více než 71 000 instrumenty. Kromě investičních nástrojů můžete využít službu půjčování cenných papírů nebo úročení volné hotovosti v 18 různých světových měnách.

Více informací na:www.saxobank.cz/cs-cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Více zpráv k tématu Počasí






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688