Patria (Patria Finance)
Investice  |  17.03.2022 09:02:00

Fed zvyšuje sazby a posílá trhům jestřábí prognózu. Default Ruska na obzoru? - Rozbřesk

Americký Fed včera poprvé od startu pandemie zvýšil úrokové sazby. Bylo to sice “pouze” o 25bps, doprovodná prognóza ovšem (tak jak jsme očekávali) překvapila trhy více jestřábím vyzněním. Předpokládá v tomto roce celkem sedminásobný růst úrokových sazeb a konec “utahovacího” cyklu na 2,75 %. Současně s tím v doprovodných komentářích J. Powell působil jednoznačně jestřábím dojmem. Zdůrazňoval nebezpečí vysoké inflace a neukotvených inflačních očekávání, zatímco současně mluvil o síle domácí ekonomiky (zejména pak trhu práce).

V tuto chvíli se zdá, že Fed (vzhledem k nízkým dopadům ruské invaze na růst ekonomiky) jen tak něco od jeho plánů neodradí. Není proto vyloučeno, že v tomto roce může nehledě na prognózu dojít také k výraznějšímu (50bps) zvýšení sazeb. Zvlášť by se to nabízelo ve chvíli, kdy Fed spustí výprodej aktiv z vlastní bilance (QT - quantitative tightening). Celý proces začne podle komentářů Powella pravděpodobně již po příštím zasedání a detaily budou s vysokou pravděpodobností zveřejněny v zápisu z dnešního zasedání (za 3 týdny).

Mezitím trhy také řeší, zda Rusko bude schopné dostát svým mezinárodním závazkům. Úrokové platby na dolarové eurobondy (splatné ve středu) zatím podle zpráv CNBC věřitelé nedostali. Rusko tvrdí, že platební příkaz poslalo a že míč je na straně amerického ministerstva financí, které zmrazilo aktiva ruské centrální banky v zahraničí (jako součást sankcí za invazi na Ukrajinu). Rusko se může ještě pokusit zaplatit své závazky v jiných měnách než v dolarech, to by však pravděpodobně ratingové agentury považovaly za “default” (neschopnost splácet).


*** TRHY ***

Koruna

Česká koruna pozvolna dál posiluje a pohybuje se pod 24,70 EUR/CZK. Klíčovou roli v obratu v náladě na českém devizovém trhu sehrály nejprve intervence ČNB a pak určitá úleva v napětí na energetických trzích a naděje na pokrok v jednáních mezi Ukrajinou a Ruskem. Do jaké míry jsou zisky koruny udržitelné, se ukáže. I při další eskalaci geopolitického napětí by však ČNB neměla mít větší problémy s tlumením volatility.

Eurodolar
Americký dolar si příliš neužil jestřábí Fed a ve finále v dopoledním obchodování opět doputoval nad 1,10 EUR/USD. Do značné míry to odráželo i lepší náladu na globálních trzích a zprávy o tom, že Ukrajina a Rusko učinily pokrok v jednáních o příměří.

Ropa a zlato
Cena ropy, po vyšším než očekávaném stavu zásob EIA, klesla k 95 USD za barel WTI. Cena zlata mírně stoupla k 1929 USD za unci.

Akcie
US indexy zahájily středeční seanci silným růstem a navázaly tak na pozitivní dění v Asii a v Evropě. Indexy nejprve odevzdaly téměř veškeré intradenní zisky, aby se vzápětí vyšvihly ještě výš v mohutné recovery rally: Dow Jones +1,55 %; S&P 500 +2,24 %; Nasdaq Composite +3,77 %. Doslova Raketový růst předvedly akcie čínských společností: Alibaba, JD.com, Baidu, Weibo, Pinduoduo, Nio, Xpeng, Li Auto a další a další čínské tituly posílily ve dvouciferných řádech. Posilovaly rovněž vakcínové společnosti, Moderna a Biontech +14 %, respektive +13 %, Novavax + 5 %. Dařilo se rovněž bankám, Citigroup +3 %, Bank of America +3,1 %. V korekci pokračovaly ropné společnosti, např. Occidental a Halliburton ztratily přes 2 % hodnoty.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Út 20:23  Powell a PPI dolaru nepomohli 🧭 - Denní shrnutí X-Trade Brokers (XTB)
Út 17:41  Meme akcie táhnou zisky na Wall Street X-Trade Brokers (XTB)






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688