Petr Rozkošný (Meteobox.cz)
Osobní finance  |  02.03.2022 19:25:06

Krach banky a hypotéka

Během své kariéry hypotečního makléře jsem se opakovaně setkával s tím, že klient hledající finance pro investice do nemovitosti volil „vrabce v hrsti“ v podobě tradiční banky, i když podmínky úvěru nebyly nejvýhodnější. V nevýhodě v těchto případech byly malé hypoteční banky, které sice byly schopné konkurovat po finanční stránce (výše poplatků, úrokové sazby apod.), klienti v ně však měli nedůvěru. Otázka je, jestli je tato nedůvěra oprávněná. Co se vlastně stane v případě, že zkrachuje banka, u které máte hypotéku?

Než se rozhodne o definitivním osudu klientského kmene banky, stávající dlužníci splácí své závazky buď přímo bance, případně insolvenčnímu správci. Nejpravděpodobnějším scénářem pak je, že klientské portfolio banky v insolvenci koupí některý z konkurentů, tj. dlužníci banky v insolvenci se stávají klienty jiné banky, přičemž podmínky původní hypotéky (úroková sazba, splatnost apod.) zůstávají zachovány.

Ihned poté, co se banka dostane do problémů, není třeba řešit refinancování či se bát povinnosti jednorázového uhrazení celé dlužné částky. Drobné komplikace mohou v horizontu let nastat při:

- Refinancování hypotéky, kdy „nová“ banka nabídne klientům z koupeného klientského kmene nevýhodné podmínky, případně klient nebude schopen splnit podmínky na bonitu (výše příjmů a výdajů). Případně, nová banka bude mít přísnější pohled na parametry typu maximální doba splácení hypotéky, maximální věk doplacení hypotéky, požadavek na pojištění nemovitosti apod.

- Změně sazebníku poplatků, kdy výše úrokové sazby je sice fixována po celé období, výše poplatků se však řídí aktuálně platným sazebníkem. Nová banka může chtít na nově nabytém klientském kmenu vydělat zvýšením poplatků, např. poplatek za vedení úvěrového účtu, poplatek za vedení běžného účtu apod.

- Potřebě změnit podmínky úvěru, např. osoby uvedené v úvěrové smlouvě, prodloužení splatnosti z důvodu poklesu příjmů, změna zástavy nemovitosti apod.

Po vyhlášení insolvence banky není nutné činit žádné aktivní kroky, včas budete kontaktování insolvenčním správcem. Nemusíte se zároveň ani bát toho, že by vaše peníze nedoputovaly na úvěrový účet, tj. peníze byly bankou zneužity. Rozhodně se neuchylujte k tomu, že stávající bance přestanete hypotéku splácet, v tomto případě totiž riskujete negativní záznam v bankovním registru, který výrazně ztíží vaše možnosti úvěrování v budoucnosti, včetně refinancování stávající hypotéky.


Poslední zprávy z rubriky Osobní finance:

Čt 10:26  Kolega zapáchá? Vyřešte citlivou situaci s taktem a nadhledem Jaroslav Fišer (Dobraprace.cz)
Čt 10:12  Vládní důchodová odvaha Research (Česká spořitelna)
Čt 10:04  Fed dle očekávání sazby nezměnil Research (Česká spořitelna)






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688