mzv.cz (MZv ČR)
Cestování  |  07.01.2022 02:34:00

Vstup na území ČR z Austrálie a Nového Zélandu

Vstup na území ČR

07.01.2022 / 02:28 | Aktualizováno: 07.01.2022 / 02:34

Pokud jde o splnění povinností při cestě do České republiky, jsou Austrálie a Nový Zéland z hlediska epidemiologického na seznamu států s nízkým rizikem nákazy COVID-19 (zelená barva). Od toho se odvíjí povinnost pro vstup do České republiky. Je stanovena povinnost mít při vstupu na území vyplněný příjezdový formulář a před cestou na území absolvovat test na stanovení přítomnosti COVID-19 (výjimku mají pouze děti do 12 let, očkovaní do 18 let a osoby očkované i posilující dávkou tzv. boosterem). Australské a NZ mezinárodní certifikáty o očkování s QR kódem jsou na seznamu uznávaných certifikátů.

Cizinci přijíždějící z Austrálie a Nového Zélandu mohou cestovat do České republiky i z jiných než nezbytných důvodů, například za účelem turismu. Více informací naleznete na stránkách Ministerstva vnitra.


Povinností pro příjezd:

Přehled podmínek návratu do České republiky naleznete zde:

Příjezdový formulář:

Všichni cestující ze zemí s nízkým výskytem nákazy ( tj. i z Austrálie a Nového Zélandu) musí před cestou vyplnit Příjezdový formulář . Vytištěný formulář je potřeba na vyzvání předložit pro vstupu do ČR.

PCR/ Antigenní testy:

Cestující ze zemí s nízkým výskytem nákazy (Austrálie, Nový Zéland) mají povinnost před vstupem na území ČR předložit negativní výsledek PCR testu na stanovení přítomnosti viru SARS-CoV-2. Výjimku mají pouze děti do 12 let, očkovaní do 18 let a osoby očkované i posilující dávkou (tzv. boosterem).

Dále musí cestující podrobit se testu na stanovení přítomnosti SARS-CoV-2 po příjezdu na území ČR (výjimky z testu platí pro očkované osoby s uznávaným certifikátem). Australské mezinárodní certifikáty o očkování a mezinárodní certifikáty Nového Zélandu o očkování jsou v České republice uznávány (více informací zde).

Opatření se vztahují na osoby nad 12 let.

Podrobné informace, včetně jednotlivých výjimek z povinnosti předložit negativní test naleznete na webových stránkách Ministerstva zahraničních věcí zde

Testem na stanovení přítomnosti viru SARS-CoV-2 se rozumí:

a) antigenní test, který není starší než 48 hodin od data provedení, a to formou písemného potvrzení poskytovatele zdravotních služeb, nebo certifikátu o testu, který je vydáván podle nařízení EU o digitálním COVID certifikátu;

b) RT-PCR testu, který není starší než 72 hodin od data provedení, a to formou písemného potvrzení akreditované laboratoře, nebo certifikátu o testu, který je vydáván podle nařízení EU o digitálním COVID certifikátu;

Do doby výsledků testů není nutná samoizolace. Test musí být v písemné formě. Nepostačí však výsledek testů zasílaný formou sms.

Přestože pro mnoho osob platí výjimky z přeložení negativního testu, důrazně však doporučujeme ověřit u přepravní společnosti, zda tento test nebude vyžadován pro odbavení, případně pro zemi tranzitu! To platí i pro povinnost očkování (např. Singapore airlines).

Na základě potvrzení o absolvovaném očkování vydaným australskými/NZ úřady je v České republice možné též nechat vystavit národní očkovací certifikát. Národní očkovací certifikát vystavují v České republice poskytovatelé očkování. Více informací např. zde

Osobám ze zahraničí poskytuje Ministerstvo zdravotnictví informace ke koronaviru na telefonním čísle: +420 226 20 1221. Dále doporučujeme webové stránky Ministerstva zdravotnictví ke koronaviru zde.

K podmínkám vstupu do České republiky zřídilo Ministerstvo vnitra informační linku: + 420 974 801 801

Upozorňujeme, že od 22. listopadu platí v České republice omezení pro neočkované osoby starší 18 let. Tyto osoby nemohou využívat celé řady služeb jako např. ubytování v hotelu, návštěvu restaurací apod. (více informací např. zde).

Činnost vízového úseku na Generální konzulátu v Sydney není od 1.6.2021 omezena. Je možné přijímat žádosti na všechny typy víz a pobytů, včetně víz za účelem turistiky a návštěvy přátel.

V případě zájmu o podání žádosti o vízum nebo pobyt kontaktujte, prosím, náš úřad na e-mailové adrese visa_sydney@mzv.cz.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688