Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Auto Moto  |  21.12.2021 15:03:36

Rozdíl i 7 korun na litru aneb někteří pumpaři udržují rekordní marže

V letošním roce většina komodit zažila cenovou rally. Patrné to je výrazně právě na cenách ropy potažmo navázaných pohonných hmot. Zatímco v tuto dobu před rokem se cena ropy Brent pohybovala pod hranicí 50 USD za barel, letos na přelomu října a listopadu se cenově přiblížila na dohled 85 USD. Od té doby šla však koupit i o pětinu levněji. Oproti zmiňovaným letošním maximům si každopádně drží nižší úrovně, řada pumpařů však i přes podstatně levnější nákupy pohonných hmot od rafinerií jakoby měla zavřené oči. Jejich marže tak opět dosahují rekordních úrovní, jako tomu bylo při loňském jarním propadu ropy na minima.

Loni na jaře v kontextu dopadu rozjeté covidové pandemie se cena ropy Brent dostala krátce až v tomto století k nevídaným 16 USD. Motoristé tak mohli v návaznosti někde natankovat například litr Naturalu 95 i za méně než 22 , když v průměru se cena u nás pohybovala okolo 26 . Letos na podzim se však cena u některých stojanů vyšplhala k hladině 40 a nepochopitelně zde i přetrvává.

Nejpatrnější je to na naší nejznámější dálnici D1 mezi Prahou a Brnem, kde lze při pohledu na ceníky jednotlivých pump dlouhodobě hovořit jako o vyloženém „vzorovém příkladu svobodné cenotvorby a konkurenčního prostředí“. Obdobný, řidiči označovaný kartel, lze spatřit například v Praze na tzv. Jižní spojce. Zde u stojanů všech řetězců stále svítí jednotná cenovka 38,50 u Naturalu 95, resp. 37,50 u Nafty (Dieselu). Stačí přitom sjet „vedle“ spojky a není problém na litru natankovat alespoň o korunu levněji, v případě tankování například u pump Globusu či Makra i o 3 koruny.



 

Rozdíl na litru však i 7

Z řetězců čerpacích stanic je u nás dlouhodobým cenovým lídrem jistě ONO (Tank-ONO), který se svými 44 pumpami jistě alespoň částečně brzdí konkurenci nasazovat si ještě větší marže. U ONO na pokračující pokles velkoobchodních cen zareagovali naposledy již téměř před 2 týdny. Od 9. prosince zde lze koupit Naftu již jen za 31,90 , Natural 95 za 32,90 . V porovnání zejména se zmiňovanou D1 cena z jakoby jiného světa. S výjimkou „černého Petra“ Unicornu se totiž téměř na celé D1 cena na každém litru drží v porovnání o 8 výše – Natural 95 za 39,90 , Nafta za 38,90 . Je tak patrné, že ať už MOL, Shell či Benzina neváhají využívat současného předvánočního nadprůměrného motoristického ruchu k navýšení profitability.

Komu nevadí sáhnout hlouběji do kapsy, vydá tak při natankování osobního vozidla klidně i několik set korun vlastně zbytečně navíc. U nákladního vozu, v případě tankování i několika set litrů, ani nemluvě. Stačilo by se přitom při cestě poohlédnout u jiných čerpacích stanic stojících mimo hlavní tahy.

výhledu možno uvést, že prostor pro pokles u nejlevnějších čerpacích stanic v příštích týdnech již asi není. Ceny ropy pokles zastavily a rovněž důležitý měnový faktor - kurz korunydolaru nevěstí lepší výhled. Spíše lze jen očekávat přeci jen snížení marží u zmiňovaných nejdražších pump, které by tak měly ovlivnit celkové průměrné ceny. U Naturalu 95 se u nás v listopadu průměrná cena ocitla nad 37 , tedy 9letých maximech. Ke konci roku by šlo očekávat 36 . U Nafty je cenová situace v porovnání o korunu nižší.  


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688