Ing. Jiří Sýkora (Swiss Life Select)
Finanční rady  |  14.12.2021 12:13:19, aktualizováno 19.12.2021 09:03:55

Fincentrum Hypoindex listopad 2021: Průměrná sazba se blíží 3 %, objemy opět rekordní


Průměrná úroková sazba hypoték se podle Fincentrum Hypoindexu v listopadu přiblížila hranici 3 %. Ani růst úrokových sazeb ale nezbrzdil zájem o hypotéky. Banky sjednaly hypotéky za více než 37 miliard korun. V letošním roce by se mohl objem poskytnutých hypoték vyšplhat až za hranici 420 miliard korun.

Průměrná úroková sazba hypotečních úvěrů podle ukazatele Fincentrum Hypoindex vzrostla za posledních devět měsíců již o 0,77 procentního bodu. Jen v listopadu vzrostla o 16 bazických bodů na 2,70 % p. a. Naposledy byla průměrná sazba na této úrovni v létě roku 2019.

„Průměrná úroková sazba Fincentrum Hypoindex za měsíc listopad začíná pomalu dohánět nabídkové sazby bank a svou hodnotou 2,70 % se čím dál víc přibližuje hranici 3 % a je jasné, že bude stoupat i nadále,“ uvedl Jiří Sýkora, hypoteční analytik společnosti Fincentrum & Swiss Life Select.

Graf 1: Fincentrum Hypoindex za listopad 2021

     

Zdroj: Fincentrum Hypoindex

Objemy s koncem roku opět rostou

Hypoteční trh v listopadu opět trhal rekordy. Banky sjednaly 11 369 hypotečních úvěrů, tedy o 13 procent více než v říjnu a o 22 procent více než před rokem. „Větší počet hypoték v listopadu byl poskytnut pouze v roce 2016, a to 14 386. Zatímco ale v roce 2016 nepřekročil objem poskytnutých hypoték hranici 30 miliard korun, letos v listopadu se vyšplhal na 37,204 miliardy korun. Oproti říjnu vzrostl objem sjednaných hypoték o 16 procent a meziročně pak došlo k nárůstu dokonce o 38 procent,“ řekl Jiří Sýkora, hypoteční analytik společnosti Fincentrum & Swiss Life Select.

V roce 2016 podpořil obrovský zájem o hypotéky strach z nového zákona o spotřebitelském úvěru. Letos je zvýšený zájem o hypotéky hned ze dvou důvodů. Prvním jsou obavy z dále rostoucích hypotečních sazeb, čemuž nasvědčuje i vývoj sazeb na mezibankovním trhu. A druhým jsou obavy z přísnějších podmínek poskytování hypoték, které na konci listopadu ohlásila ČNB s platností od dubna 2022.

Hranice 400 miliard sjednaných hypoték se otřásla

Od ledna do listopadu letošního roku sjednaly banky hypotéky již za více než 392,6 miliardy korun. Do konce roku zbývá poslední měsíc, přesto již s naprostou jistotou můžeme říci, že se hypotečnímu trhu podaří překonat hranici 400 miliard korun sjednaných hypoték.

„Nyní již není otázkou, zda objem poskytnutých hypoték pokoří hranici 400 miliard korun, ale o kolik. A s ohledem na obvykle silné poslední měsíce v roce a zvýšený zájem způsobený dopředu ohlášenými regulatorními kroky ČNB, se dá očekávat překročení této hranice tak o cca 20 miliard korun,“ uvedl Jiří Sýkora.

Tabulka č. 1: Vývoj objemů poskytnutých hypoték od ledna do listopadu v letech 2016 až 2021


Průměrná hypotéka na novém rekordu

„Průměrná výše hypotéky po dvou měsících mírného snížení, dosáhla na novou rekordní hodnotu 3 272 369 Kč. A s ohledem na vývoj cen nemovitostí můžeme očekávat její další pozvolný růst,“ dodal Jiří Sýkora.

Podobnou rychlostí jako letos v listopadu rostla průměrná sazba naposledy v srpnu 2008. Průměrná úroková sazba hypoték přesto neroste tak rychle jako nabídkové sazby bank, které ve většině bank již překročily hranici 4 %. Důvodem jsou především hypoteční smlouvy klientů, které začaly banky sjednávat před několika měsíci ještě za výhodnějších podmínek.

„V nejbližší době zřejmě k obratu na mezibankovním trhu nedojde a zdroje se budou bankám dále prodražovat. Zároveň je pravděpodobné, že Česká národní banka (ČNB) neskončila se zvyšováním základních úrokových sazeb. Růst nabídkových sazeb hypoték tak ještě není zdaleka u konce. S vyššími sazbami by měl ale časem ochladnout zájem o hypotéky. V následujících několika měsících se to ale zřejmě projeví, i vzhledem k ohlášenému zpřísnění pravidel pro poskytování hypoték, především v délce volené fixace, která se s růstem sazeb přesune od sedmi či desetiletých ke kratším fixacím,“ řekl Jiří Sýkora, hypoteční analytik společnosti Fincentrum & Swiss Life Select.

Tabulka 2: Souhrnné údaje Fincentrum Hypoindex listopad 2021

Ing. Jiří Sýkora

specialista oddělení produktového managementu

Jiří je absolvent Vysokého učení technického v Brně, oboru Podnikový management.

V retailovém bankovnictvím se pohybuje dvacet let. Svou kariéru zahájil v pobočkové síti tehdy ještě GE Money bank.

Poté působil čtyři roky České spořitelně. Od listopadu roku 2010 působí na pozici v týmu produktového oddělení společnosti Fincentrum & Swiss Life Select, kde je zodpovědný za produkty v oblasti úvěrů, stavebního spoření a penzijního spoření pro celou síť společnosti.






Fincentrum & Swiss Life Select a.s.

Fincentrum & Swiss Life Select je přední finančně-poradenskou společností v České republice, která poskytuje komplexní finanční služby na nejvyšší kvalitativní úrovni. Je součástí finanční švýcarské skupiny Swiss Life, předního poskytovatele penzijních a finančních řešení v Evropě s tradicí již více než 160 let. Prostřednictvím kvalitních finančních poradců pomáháme soukromým i firemním zákazníkům připravit se na jejich finanční budoucnost.

Více na https://fcsls.cz/.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finanční rady:

Po 10:24  Rozdělený dluhopisový trh Richard Bechník (Swiss Life Select)
Po   0:00  Jak pronajmout byt, hlavní zásady Petr Holub (MojeNebankovka)
Pá   0:00  Pohlídejte si náležitosti darovací smlouvy na nemovitost Petr Holub (MojeNebankovka)

Přečtěte si také:

19.01.2022Fincentrum Hypoindex prosinec 2021: Sazby rostly nejrychleji v historii Ing. Jiří Sýkora (Swiss Life Select)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688