mpsv.cz (MPSV)
Dávky a příspěvky  |  31.05.2021 14:46:00

Vláda prodloužila část Antiviru, bude se týkat jen nařízených karantén a izolací

Vláda dnes prodloužila až do konce června letošního roku část programu Antivirus.  Jde o režim s označením A, který se bude vztahovat na zaměstnavatele, jejichž  zaměstnanci mají nařízenou karanténu nebo izolaci. 

Program Antivirus pomáhá zmírňovat následky pandemie na zaměstnanost už  od loňského dubna a dosud podpořil přes jeden milion zaměstnanců. V těchto  týdnech pokračuje rozvolňování vládních opatření, proto prodlužujeme pouze  režim, který se týká karantén a izolací nařízených z důvodu onemocnění  COVID- 19,“ vysvětluje ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD).  

Aktuálně schválené prodloužení doby uznatelnosti výdajů do 30. června 2021 se tedy týká  jen režimu A, jestliže výdaje vznikly v důsledku důležité osobní překážky v práci na straně  zaměstnance spočívající v nařízené karanténě. Za měsíc červen 2021 tedy budou čerpat  příspěvek jen ti zaměstnavatelé, jejichž zaměstnancům byla nařízena karanténa anebo  izolace z důvodu onemocnění COVID-19. Důvodem je skutečnost, že v červnu, pokud  nedojde ke zhoršení epidemické situace, již nebudou platná mimořádná opaření, která by  zaměstnavatelům zakazovala jejich ekonomickou činnost. 

„Ve chvíli, kdy je ekonomika téměř kompletně otevřená, je správné Antivirus  postupně vypnout. Musíme teď nechat alespoň nějakou minimalistickou verzi, aby  se mohl znovu rozjet v případě, že by si to situace opět vynutila,“ doplňuje Maláčová.  

Smyslem Cíleného programu podpory zaměstnanostiAntivirus“ je zmírnění dopadů  celosvětového šíření nákazy COVID-19 na zaměstnanost. V rámci programu Antivirus  jsou zaměstnavatelům refundovány náklady, které jim vznikly v důsledku výplaty náhrad  mezd zaměstnancům za dobu trvání překážek v práci

Původně byla doba uznatelnosti výdajů programu Antivirus stanovena do 30. dubna 2020,  ale na podnět Ministerstva práce a sociálních věcí se opakovaně posouvala. Naposledy  do 31. května 2021. Nově je stanovena platnost programu Antivirus, a to do 31. prosince  2021, v jejímž rámci může vláda prodloužit či obnovit dobu uznatelnosti výdajů části či  všech režimů programu Antivirus, aniž by bylo nutné znovu schvalovat podmínky 

programu či uzavírat nové dohody o poskytnutí příspěvku

K jiným změnám nedochází. Doba uznatelnosti výdajů je období, za které lze příspěvek  zaměstnavateli poskytnout, tedy období, ve kterém vznikají překážky v práci (zaměstnanci  nemohou pracovat), nikoliv období, ve kterém je příspěvek poskytován či ve kterém je  nutné předložit žádost nebo vyúčtování. V případě režimu A tedy bude možné podávat  v měsíci červenci 2021 vyúčtování za měsíc červen 2021

Od zahájení programu (6. dubna 2020) do 30. května 2021 bylo v rámci programu  Antivirus uzavřeno celkem 74 013 dohod o poskytnutí příspěvku a podpořeno celkem  1 059 284 zaměstnanců. Vyplaceny byly příspěvky za celkem cca 46,1 mld. , z čehož  16,8 mld. v roce 2021


Tiskové oddělení MPSV

Vláda dnes prodloužila až do konce června letošního roku část programu Antivirus. Jde o režim s označením A, který se bude vztahovat na zaměstnavatele, jejichž zaměstnanci mají nařízenou karanténu nebo izolaci.
Program Antivirus pomáhá zmírňovat následky pandemie na zaměstnanost už od loňského dubna a dosud podpořil přes jeden milion zaměstnanců. V těchto týdnech pokračuje rozvolňování vládních opatření, proto prodlužujeme pouze režim, který se týká karantén a izolací nařízených z důvodu onemocnění COVID- 19,“ vysvětluje ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD).
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688