Daně a účetnictví  |  25.05.2021 14:56:11

Změna daňových pravidel pro e-commerce v rámci Evropské unie

Prodáváte zboží či služby do zahraničí? Pohybujete se v segmentu B2C? Dejte si tak pozor! Od 1.7. 2021 již téměř jistě dochází ke změně daňový pravidel pro odvod DPH.

Jak to platí dnes?

V současné době má každý stát EU stanoven vlastní národní limit pro tzv. zásilkový prodej zboží. Pro pořádek doplňme, že právě zásilkový prodej zboží se týká výhradně dodávek osobám, které nemají povinnost platit DPH, nejčastěji tedy B2C obchodů. Nicméně může se týkat také dodávek subjektům z neziskového sektoru, pokud sami neprovozují vedlejší ziskovou činnost. Pokud tedy český obchodník (plátce DPH) nepřekročí limit dané země, do které své zboží zasílá, vztahuje se na dodávku české DPH. Dojde-li však k překročení limitu, musí se obchodník registrovat k platbě DPH v zemi, kam své zboží prodává, anebo využít režimu Mini One Stop Shop (MOSS). Cílem právní úpravy je, aby z nadlimitních dodávek vybrala DPH ta země, do které je osobě nepovinné k dani zboží dodáváno.

Limit 10 000 EUR za kalendářní rok

Novinka, která v České republice s největší pravděpodobností k 1. červenci 2021 začne platit, mění současný a lety zažitý systém. Nejzásadnější změnou je zrušení limitů jednotlivých zemí. Sjednocuje se hodnotový limit, nově za všechny členské státy Evropské unie, na částku 10 000 EUR za kalendářní rok, a to v souhrnu za všechna dotčená plnění do všech států EU. Pokud vaše dodávky osobám nepovinným k dani (za zboží a také za elektronicky poskytované služby podle § 10i zákona o DPH) tento limit překročí, musíte se zaregistrovat k DPH v každé členské zemi EU, do které zboží či elektronicky poskytované služby dodáváte. A to i v tom případě, kdy v jiném členském státě máte pouze jedinou zakázku! Druhu možností je zaregistrovat se v České republice do zvláštního režimu One Stop Shop (OSS) u specializovaného Finančního úřadu. Povinnosti vyplývající z prodeje zboží či elektronicky poskytovaných služeb osobám nepovinným k dani do všech členských států EU pak budete plnit pouze v České republice. Sama Česká republika na základě vámi podaného přiznání a vámi odvedené daně rozdělí částku do jednotlivých států.

One Stop Shop

Registrace do OSS je dobrovolná. Její výhodou je, že budete v režimu OSS podávat pouze jedno přiznání k DPH, ve kterém vykážete všechna dotčená plnění v rámci celé EUnemusíte se tak registrovat k DPH v jednotlivých státech EU. Ušetříte si tak čas, administrativu i výdaje, které s podáváním daňového přiznání v zahraničí máte. Odpadne vám také telefonická a mailová komunikace s úřady v dané zemi. Toto nové pravidlo platí pro obchodníky realizující prodej zboží na dálku (velmi často e-shopy), které překročí hodnotu prodejů 10 000 EUR za kalendářní rok a to v rámci celé EU souhrnně. V případě, že tuto částku nepřekročíte, nic se pro vás nemění a DPH budete i nadále uplatňovat jen v ČR.

Komora certifikovaných účetních

Komora certifikovaných účetních (KCÚ) je profesní organizace působící v České republice od roku 1999. Sdružuje na 1 200 profesních účetních, kteří absolvovali několikaletý dvoustupňový systém certifikace účetních postavený na vzdělávacích standardech Mezinárodní federace účetních (IFAC). KCÚ podporuje účetní profesi, zdůrazňuje význam kvalitní účetní práce pro finanční řízení podniků, zajišťuje odborná školení, připomínkuje novelizace účetních zákonů a předpisů. Jejím předsedou je Ing. Libor Vašek, Ph.D.

Více informaci na: www.komora-ucetnich.cz/cze/informace-komory.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





?

Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688