muni.cz (Masarykova univerzita)
Bydlení  |  21.04.2021 16:33:33

Experti řeší, jak na společné bydlení v ČR

Experti řeší, jak na společné bydlení v ČR

Jediným sociálně vědním projektem podpořeným ve výzvě Technologické agentury ČR Prostředí pro život je projekt týmu Katedry environmentálních studií FSS. Zabývá se fenoménem dneška komunitním bydlením.

Jan Blažek u teplárny na Špitálce, kde vzniká projekt komunitního bydlení v Brně.

Jihlava, Liberec, Opava, Pardubice, Hrádek nad Nisou a Psáry šest měst a obcí, které jsou zapojeny do projektu pětice institucí pod vedením výzkumníků z fakulty sociálních studií. Města a obce využijí závěry a projektu při plánování participativního bydlení nebo rozvoji konkrétních lokalit.

Na projektu se budou podílet i obyvatelé těchto měst. Náš výzkum je participativní a velmi záleží na účasti všech aktérů výstavby. Proto je důležité, aby projekt upoutal. Našim cílem je představit participativní nebo též kolaborativní či komunitní bydlení ve světle inovace, která má sociální a environmentální přínosy a přichází jako fungující model z měst s vysokou kvalitou života. Z Vídně, Berlína nebo Kodaně, říká Jan Blažek, ekonom, sociální geograf a vedoucí týmu projektu s názvem Možnosti a limity sociálně a environmentálně udržitelného participativního bydlení v ČR.

Fenomén společného bydlení se podle Blažka objevuje v různých vlnách od konce 19. století. Připomíná i socialistické kolektivní domy koldomy, boom komunitního bydlení na Západě v 60. a 70. letech, který byl spojený s alternativními životními styly, nebo družstevní bydlení.

Tato idea je v současnosti opět živá a má rozmanité podoby. Pokud jsou potřeby iniciovány zdola, lidmi, a pokud za nimi stojí jasná vize a strategie, nemusí být společné bydlení utopií tak jako u některých příkladů z minulosti, dodává Blažek s tím, že komunitní bydlení v České republice zatím bohužel nefunguje, chybí podpora systému finančních institucí, měst a státu.

Společným znakem komunitního bydlení je podle Blažka demokratická správa a management. Například správa společných prostor, ale také společná domluva s developerem na vizuální podobě bydlení ještě před jeho realizací nebo následně způsob života v rámci domu.

Blažek zkoumal problematiku eko-komunit a komunitního bydlení na příkladu čtyřiceti projektů v šesti evropských zemích už v rámci své dizertace a nyní se bude tři roky se svým týmem věnovat této problematice také v Česku. Grant je určený k navržení metodiky participativního bydlení pro města v ekologicky udržitelné, ale zároveň sociálně dostupné podobě. Hledáme řešení, které spojuje přínosy adaptačních opatření pro změnu klimatu s přínosy environmentálního komunitního způsobu života a zároveň zajišťuje potřebný sociální mix.

Na participativním bydlení je podle něj zajímavé, a dokazují to i zkušenosti ze zahraničí, že klade vyšší důraz nejen na ekologickou udržitelnost, ale často i sociální dostupnost a vnitřní solidaritu. Příkladem mohou být klouzavé nájmy určované jako určitý podíl z příjmu domácnosti nebo specifické modely splácení půjčky, které kombinují hypotéku s přímými půjčkami od obyvatel, popisuje s tím, že v západních zemích již existují osvědčené postupy, jak společně stavět a bydlet.

Komunitní bydlení ale vypadá v každém státě jinak. Záleží na politice státu a měst, trhu nemovitostí i na kulturních rozdílech a zájmech. V posledních vlnách rozvoje tohoto typu bydlení se ale jeho účastníci hodně zajímají o ekologii. V Portugalsku jsou hlavním hybatelem ekologické komunitní farmy, ve Skandinávii se ekovesnice a cohousingy zaměřují na důsledný environmentální způsob života, v Británii jsou ekologické komunity součástí developerských projektů v rámci technologického trendu smart city, v Německu či Rakousku se některé baugruppe snaží o ekologii i dostupnost.

V České republice už Blažek a jeho kolegyně Lucie Galčanová spolupracovali na přípravě projektu participativního bydlení například v Židlochovicích u Brna. Projekt se jmenuje Chytrá čtvrť Líchy a měla by být příkladem udržitelné městské čtvrti s komunitními prvky. Myslím, že se může jednat o jeden z příkladů budoucího rozvoje myšlenky komunitního bydlení v Česku. V našem prostředí je inovativní především důrazem na mezioborovost plánování, zaměřením na technické, ekologické i sociální výzvy. Projekt ale ukázal i na mnoho problémů, kterými si bude muset komunitní bydlení v Česku projít. Ty lze zjednodušeně popsat slovem nedůvěra.

Zkušenosti nejen z projektu v Židlochovicích využijí odborníci také v řešení aktuálního grantu. Kromě fakulty sociálních studií jsou do něj zapojení i výzkumníci ze Sociologického ústavu AV ČR, Fakulty Architektury Českého vysokého učení technického v Praze, Fakulty umění a architektury Technické univerzity v Liberci a Centra pro podporu občanů Arnika.

 
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688