Jiřina Kavková (Kurzy.cz)
Hypotéky  |  18.11.2020 20:47:00

Hypoteční trh navzdory koronakrizi roste. Úrokové sazby klesají sedmý měsíc v řadě, objemy rostou

Jestliže by se měl vyhlašovat ekonomický vítěz letošního roku, jedním z hlavních favoritů na zisk prvního místa by byl hypoteční trh. Tomu se navzdory nejistotě panující ve většině ostatních segmentů ekonomiky stále daří. Po velice úspěšném září přišel ještě lepší říjen, který se z pohledu objemu poskytnutých hypoték ve výši 25,214 miliardy korun stal druhým nejúspěšnějším měsícem v historii ukazatele Fincentrum Hypoindex. Už jen kousek chybí k překonání celoročního rekordu. Průměrná úroková sazba hypoték podle ukazatele Fincentrum Hypoindex klesá již sedmý měsíc v řadě. V říjnu se průměrná sazba přiblížila o dalších pět bazických bodů dvouprocentní hranici a skončila na hodnotě 2,02 procenta.

Počet poskytnutých hypoték se ve srovnání se zářím letošního roku zvýšil téměř o tisícovku na 8800. Meziročně sjednaly banky o více než 1700 hypoték více. Vzrostla i průměrná výše hypotečního úvěru, konkrétně na 2 865 189 korun. To je skoro o 64 tisíc korun více než v září a jde o nový rekord.

Rostoucí hypoteční trh ukazuje, že zájem o nemovitosti nepolevuje ani v současné krizi. Naopak se ukazuje, že domácnosti i investoři vidí v nemovitostech bezpečné uložení svých peněz a možnost jejich pravidelného zhodnocení. Hypoteční trh by tak mohl růst i v následujících měsících. A to i přes to, že skončil plošný odklad splátek pro dlužníky zasažené koronavirovou krizí. Někteří by se tak mohli dostat do problémů se splácením půjček včetně hypotečních úvěrů. Podle zpráv z bankovního trhu nyní banky jednají s klienty individuálně a snaží se jim vyjít vstříc.

Naopak pro další pokles hypotečních sazeb mluví jednak přetrvávající konkurenční boj největších bank o klienty a také stále nízká cena peněz na mezibankovním trhu. Česká národní banka navíc na začátku listopadu ponechala základní úrokové sazby beze změn, což by také mohlo hrát pozitivní roli z hlediska výše hypotečních úroků.

Jedno je tak jisté už teď – hypoteční trh letos zažívá jeden z nejlepších roků v historii, ne-li ten nejlepší. Aby si rok 2020 mohl připsat přídomek rekordní, stačí „maličkost“: Poskytnout hypotéky za 28 miliard korun. Vzhledem k dosavadnímu vývoji a tomu, že do konce roku zbývají ještě dva měsíce, není tento cíl nereálný. Letošní rok tak bude velmi paradoxní. Navzdory ekonomické nejistotě míří hypoteční trh k rekordu.

RNDr. Evžen Korec, CSc., Generální ředitel a předseda představenstva EKOSPOL a. s.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Hypotéky:

12.04.2024  Trh s hypotékami ožívá (video) Ceskatelevize.cz (ČT)
04.04.2024  Sazby hypoték nadále klesají (INDEX) Broker Consulting (Broker Consulting)







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688