Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Internet a telefony  |  28.10.2020 23:46:56

Muskův satelitní internet startuje, cenově však nebude pro každého

Společnosti SpaceX vizionáře Elona Muska v sobotu uskutečnila již 100 úspěšný start rakety Falcon 9. Tentokrát zajistila v pořadí čtrnáctou misi týkající se satelitů Starlink. Do vesmíru se dostalo dalších 60 satelitů, čímž se jejich počet rozrostl na téměř 800. SpaceX již loni avizovala, že internet chce začít nabízet zájemcům pro část území Spojených států a Kanady v letošním roce. Přestože se hovořilo o letních měsících, satelitního internetu by se první uživatelé s drobným zpožděním přeci jen letos měli dočkat.

SpaceX v úvodu týdne rozeslala dříve registrovaným vybraným zájemcům o satelitní internet e-mail, ve kterém službu začíná prezentovat. V rámci testovacího „Beta“ provozu hovoří o rychlosti 50 - 150 Mb/s při latenci 20 - 40 ms. Do léta příštího roku se má latence (odezva) dále vylepšit na 16 - 19 ms. Měsíční poplatek za službu je stanoven na 99 USD (bez daně), tedy v přepočtu na více než 2 300 . Zájemce navíc musí počítat s úvodní investicí ve výši 499 USD (11 500 ) za „Starlink Kit“. Tedy za potřebný hardware skládající se z antény s montážním příslušenstvím a Wi-Fi routeru.

Kolika zájemcům SpaceX nabídku internetu rozeslala, není známo. Zřejmě však nejprve jen nevýraznému množství v kontextu k celkovému počtu zájemců. Ke konci léta totiž Elon Musk zveřejnil, že od červnového spuštění registrací prostřednictvím webu starlink.com se během dvou měsíců přihlásilo téměř 700 tis. potencionálních zájemců jen z USA. Musk tak může testovat, kolik zájemců za danou cenu bude mít reálný zájem, resp. může tím vyselektovat skutečné zájemce, kteří mají problém zajistit si internet běžnými způsoby.

Jak už jsme dříve informovali, Elon Musk svou vizi tzv. satelitní konstelace, která má výhledově zajistit dostupnost internetu po celém světě, představil před zhruba 5 lety. Její vybudování se odhaduje na zhruba 10 mld. USD, když nad našimi hlavami má kroužit téměř 12 tisíc satelitů. Alespoň tedy podle prvotních plánů. SpaceX totiž před rokem požádala u Mezinárodní telekomunikační unie (ITU) o povolení dalších 30 tisíc satelitů Starlink. Elon Musk zkrátka v satelitním internetu vidí výrazný byznys s ročním obratem až 30 mld. USD. Tedy násobně větší, než z poskytovaných „raketových“ služeb.  

 

SpaceX v listopadu znovu dopraví astronauty na ISS

Po letošní úspěšné misi lodi Dragon, díky které se astronauti Bob Behnken a Doug Hurley na několik týdnů ocitli na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS), dojde ještě letos k dalšímu letu. NASA a SpaceX v pondělí oznámily, že start rakety Falcon 9 by se měl uskutečnit v sobotu 14. listopadu, resp. ze soboty na neděli v 1:49 hod. našeho času.

V rámci mise označované „Crew-1“ bude loď Dragon obsazená již 4 astronauty. Kromě třech Američanů (Michael Hopkins, Victor Glover, Shannon Walker) na ISS zamíří také Japonec Soichi Noguchi. Počet „obyvatel“ ISS by se tak měl rozrůst na 7. Připomenout totiž lze, že tento měsíc již díky letu ruské rakety Sojuz došlo k obměně posádky ISS. V současnosti dva Rusové a jedna Američanka tak mají za sebou zatím prvních 14 dní pobytu ve vesmíru.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688