Orange Academy (Orange Academy)
Práce  |  10.05.2020 16:53:55

Nezaměstnanost: Jaký bude vývoj po skončení pandemie koronaviru?

V dubnu 2020 vzrostla nezaměstnanost na hodnotu 3,4 %. Donedávna se pohybovala čísla pod 3 %. Očekává se, že počet lidí bez práce bude přibývat v souvislosti s pandemií koronaviru. I když se vládní nařízení postupně rozvolňují.

 

Větší společnosti současné utlumení ekonomiky neohrozí, ty menší se už nyní pohybují na hranici své existence. Někdy je pomoc státu dostatečná a pár měsíců drobní podnikatelé nejspíše zvládnou. I když horko těžko. Mnozí se však rozhodují, zda má jejich snažení udržet se v běhu vůbec smysl, anebo to mají vzdát… 

Jaká jsou čísla nezaměstnanostiČR30.4.2020?

Shrňme si pár čísel a faktů. Dle statistiky úřadu práce České republiky je k datu 30.4. 2020 v evidenci 254.040 uchazečů o zaměstnání. Oproti minulému roku je to nárůst o 44.212 osob. Od března 2018, kdy se nacházelo bez práce 263.608 občanů, je to dosud nejvyšší číslo.  

Jak rostla nezaměstnanost v letošním roce?  

Březen 2020 – 3 %  

Duben 2020 – 2,7 %  

Květen 2020 – 3,4 % 

V dubnu 2020 jsme zaznamenali nejnižší nezaměstnanost. Zaměstnavatelé, kteří hledali nové pracovníky přes úřad práce, poptávali 332.748 tisíc volných pracovních pozic. Když tyto hodnoty srovnáme mezinárodně, vedli jsme si jako ČR nejlépe z celé EU.

Nárůst nezaměstnaných byl očekávaný

Již v dubnu tohoto roku hovořila Jana Maláčová, ministryně práce a sociálních věcí, o tom, že očekává nárůst nezaměstnanosti kvůli koronavirové krizi až o 5 %. Záleží však na tom, kolik lidí bude skutečně bez práce a na jak dlouho. Z důvodu pandemie koronaviru bylo nařízeno uzavřít většinu obchodů a pozastavit mnoho služeb. Provoz nejvíce omezily (přerušily) především restaurace, kavárny, bary, cestovní kanceláře a OSVČ nabízející služby lidem.

Rozběh služeb bude pomalý, lidé chtějí šetřit!

Odborníci se dohadují, jaká rizika a dopady, bude mít koronavirus pro českou společnost. Hodně se mluví o ekonomické kriziroce 2009. Bude mít stejný dopad i dnešní krize, kdy se život v Česku zastavil na dlouhé dva měsíce? Hodně záleží i na rozhodnutích vlády, jak pomůže ekonomiku znovu nastartovat. Ne pro každého je dosavadní pomoc dostatečná.

I když nyní nezaměstnanost stoupá, pořád je naděje, že se ji podaří udržet v rozumné míře. Ta může vyšplhat na 5 %, ale také klidně na 10procentních bodů.   

Firmy se mohou potýkat se sníženou poptávkou a odbytem. Až 35 % občanů se dalo slyšet, že chtějí (jsou nuceni) šetřit. To by mohla být předzvěst sekundární krize.

Jaké budou neekonomické dopady?

V době jakékoliv krize se vždycky projeví nerovnosti ve společnosti. Většinou ti, co přijdou o práci nebo se dostanou do těžké finanční situace bývají z chudších poměrů. Problémy však mohou pocítit i lidé ve střední třídě. Firmy také zjistí, že se dá pracovat velice efektivně z domova na tzv. home office. Budou se tedy zamýšlet nad tím, zda má smysl platit si obrovské kanceláře v centru města. Pravděpodobně budou zvažovat přechod do menších prostor. Krize může naopak pomoci ke zrychlení digitalizace.

Které skupiny jsou nejvíce ohroženy koronavirovou krizí?

Nyní si popíšeme 4 skupiny lidí, které jsou nejvíce ohrožené současnou situací.

1. První skupinou jsou OSVČ. Podle průzkumů přišlo o práci cca 24 % z nich. Jako náhradu finanční ztráty však mají nárok na kompenzační bonus. Mnozí tak mohou toto období zvládnout.  

2. Druhou skupinou jsou samoživitelky. Mnoho z nich přešlo na ošetřovné. To se však počítá z hrubé mzdy a jelikož mají mnoho nejrůznějších slev, jejich příjem se nyní o dost sníží. Nyní pobírají cca 11 až 14 tisíc. Hůře jsou na tom ty, které pobírají rodičovský příspěvek, a přitom podnikají na vedlejší činnost. Nárok na ošetřovné v tomto případě vůbec nemají. Musí tak spoléhat na výši rodičovské, dávky hmotné nouze apod.  

3. Lidé pracující na dohodu. Jedná se o dohodu o provedení práce (DPP) nebo o dohodu o pracovní činnosti (DPČ). I tato skupina by měla mít nárok na kompenzační bonus. Podmínkou je však být účastníkem pojistného na sociálním pojištění.  

4. Zaměstnanci, kterým byl snížen pracovní úvazek. Mnohým zaměstnancům firmy snížily úvazek, a tím pádem jim klesla i mzda. Na žádnou podporu však ale nemají nárok.

Počet lidí bez práce poroste. Jakých oborů se dotkne?

Koronavirová epidemie s sebou nese zvýšení nezaměstnanosti. Ta se ale netýká všech oborů. Kdo se tedy propouštění s největší pravděpodobností nevyhne a kdo může zůstat v klidu? Přijít o místo mohou pracovníci v automobilovém průmyslu a strojírenství, v cestovním ruchu, hotelnictví a gastronomických službách.

Návrat k normálnímu životu ještě chvíli potrvá a bude postupný. Výrobny se budou snažit obnovit svoji výrobu, dohnat ztracený čas a finanční ztrátu. Hodně ale záleží na koordinaci s EU, mnoho firem je závislých na dodání komponentů pro výrobu. Propouštění zaměstnanců ale spíše neplánují.

I když jsme mohli zaznamenat nižší poptávku nabídek práce, zatím jí je stále dost. Dle údajů personálních agentur hledají posilu především obchodní řetězce na pozice, jako jsou pokladní, prodavači a skladníci. Roste také nabídka v logistice a e-commerci. U pracovních pohovorů ale stále počítejte spíše s online náborem.

Pro aktuální videa z oblasti práce a personalistiky odebírejte kanál Orange Academy. 

Vyplatí se to!

Autorka: Bc. Michaela Prátová, lektor a garant rekvalifikačního kurzu Mzdové účetnictví se základy personalistiky, který probíhá ve 21 městech po celé ČR, od roku 2009. Přečtěte si 288 recenzí kurzu.

https://orangeacademy.cz/kurzy-ucetnictvi/rekvalifikacni-kurz-mzdove-ucetnictvi

Editorka: Zuzana Klímová

Orange Academy

Orange Academy se zabývá výukou rekvalifikačních kurzů a školení v oblasti účetnictví, mzdového účetnictví, personalistiky a marketingu. Dále nabízí jazykové kurzy s výukou angličtiny a němčiny přímými metodami Effective English® a Effektives Deutsch®. Od roku 1990 absolvovalo kurzy více než 20 000 účastníků ve 34 městech po celé ČR.

Více na https://orangeacademy.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688