Adam Šoukal (Platební instituce Roger)
Okénko pro podnikatele  |  08.08.2019 15:46:29

Kam pro provozní financování? Banky nebo P2P platformy?

Federální rezervní systém (Fed) snížil po deseti letech své úrokové sazby. Toto snížení by podle slov lídra Fedu Jerome Powella mělo pomoci udržet ekonomickou expanzi a odvrátit rizika naznačující globální ekonomickou krizi. V České republice oproti tomu zaznamenáváme nezvyklý fenomén, kdy Česká národní banka stále výrazně zvedá sazbu, za kterou jsou si banky ochotny půjčit peníze na mezibankovním trhu (dále „PRIBOR“).

Fintech ve výhodě

Oproti bankám se u P2P platforem úroky neváží na PRIBOR. Je to dáno tím, že instituce jsou financovány širokým okruhem investorů, kteří svoji rizikovou marži nevztahují k referenční úrokové sazbě, ale k částkám, které dostanou na spořících účtech v bankách. A protože české banky příliš nezvyšují sazby na spořících účtech, dochází k tomu, že P2P platformy se stávají pro zákazníka výrazně cenově výnosnější.

České banky jako konkurence?

V případě, že u komerčních bank dojde k dorovnání nebo přiblížení sazeb na spořících účtech k PRIBORU, výhodná pozice fintechu bude v ohrožení. Banky mají dvě možnosti, jak konkurovat. Jednou z nich je navýšení sazeb na spořících účtech, druhá možnost je snížení úroku u bankovních úvěrů. Implementace těchto změn by znamenala zdražení financování pro fintech platformy a bylo by pro ně mnohem složitější konkurovat zaběhlým bankám. 

  

Momentálně jsou P2P platformy stále výhodnější alternativou. Například Platební instituce Roger nabízí průměrný úrok pod úrovní bankovního trhu. Je to díky financování firem prostřednictvím investorů. Pokud porovnáme úrok u provozních úvěrů do 7,5 milionů korun, podle dat ČNB, a úrok Platby od Rogera za Q1 2019, je cena financování od Rogera téměř o dvě procenta nižší než u korporátního úvěru v bance. 

 

Adam Šoukal

Adam Šoukal je spoluzakladatel a CEO Platební instituce Roger. Stará se o strategický vývoj a vedení společnosti. Před založením Rogera pracoval dva roky pro banku Satander, kde měl na starost bankovní akvizice. Adam je velkým zastáncem fintechových řešení a moderních technologií ve spojení s financemi.





Platební instituce Roger

Roger je největší platforma na financování malých a středních podniků a poskytovatel supply chain financing ve střední Evropě. Od roku 2013 úspěšně spojuje investory a malé a střední firmy, které hledají pomoc při řízení cash flow. Roger je platební institucí licencovanou ČNB a s rozšířením o PSD2 plánuje expanzi současného portfolia služeb do dalších zemí v rámci EU.

Více na https://roger.cz/

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko pro podnikatele:

Ne 22:37  Jak proměnit svůj relax s golfovou holí v nejlepší investici roku? Exkluzivní... Jitka Weiss (SNAIL TRAVEL INTERNATIONAL a.s.)
02.03.2024  Proč je dovolená na Maledivách skvělou investicí do vašeho zdraví a pohody Jitka Weiss (SNAIL TRAVEL INTERNATIONAL a.s.)
25.02.2024  NEJKRÁSNĚJŠÍ PLÁŽE HAVAJE Jitka Weiss (SNAIL TRAVEL INTERNATIONAL a.s.)






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688