Jonáš Mlýnek (LYNX)
Okénko investora  |  16.05.2019 09:44:33

Nejlepší platinové akcie roku 2019

Platina jako vzácný kov s širokým využitím napříč sektory patří mezi suroviny, o které prozatím mnoho investorů neprojevuje zájem. Je to ale chyba?

Zlato a stříbro jsou sice mezi obchodníky nejznámější, ale zdaleka se nejedná o jediné komodity, do kterých stojí za to investovat. Platina je, stejně jako jiné drahé kovy, považována za bezpečné útočiště navíc i v dobách recese.

Je obchodování platiny lákavé? A jak je možné investovat do platiny a platinových akcií? Objevte 5 nejlepších platinových akcií pro rok 2019.

Co to platina je a na co se využívá?

Platina patří mezi investiční kovy a je charakteristická svou stříbrnou, až bílou barvou. Jedná se o drahý kov, a to nejen na základě vysoké ceny, ale typickou vlastností je také vyšší hmotnost, elektrická vodivost, velká odolnost či dobrá zpracovatelnost. Odolnost platiny se projevuje v malé citlivosti na další vlivy jako je například kyslík a voda. To, že platina nerezaví a nemění barvu a zároveň je lehce zpracovatelná, z platiny vytváří ideální kov pro šperky. Chemická odolnost platiny a její mechanické vlastnosti najdou své využití v dalších sektorech průmyslu. Sklářský průmysl může být prvním příkladem. Speciální pece na výrobu optických vláken jsou zhotoveny právě z platiny. Zde se využívá její vysoká teplota tání. Chemický průmysl pak užívá platiny jako katalyzátoru, a to i pro automobily. Farmacie sloučeniny platiny využívá v cytostaticích, léků na léčbu nádorových onemocnění. Platina se v moderním světě rozhodně neztrácí a i nadále bude potřebným kovem, ať už v podobě surové platiny či jako součást slitin.

Možnosti investice do platiny

Prostřednictvím LYNX je obchodování platiny možné hned několika způsoby. Oblíbená cesta, jak investovat do platiny, je pomocí futures kontraktů. Další variantou obchodování platiny jsou také ETF kontrakty.

Top 5 platinových akcií roku 2019

Kromě derivátů jako futures a ETF jsme zmínili, že platinu lze obchodovat i za pomoci akcií. Společně se nyní na tuto třetí variantu investice do platiny podíváme. Abychom si udělali představu, které akcie mají vysokou expozici vůči platině a které mohou být variantou právě pro vaše portfolio, vybrali jsme 5 nejlepších platinových akcií pro rok 2019.

1. Vale SA (VALE) +1,2%

Brazilská akcie Vale je na pátém místě. Jedná se o obří společnost s tržní hodnotou 68 miliard USD. Vale je největší výrobce železné rudy. V poslední době se potýkala a řadou mediálních problémů, které se odrazily na ekonomickém výkonu společnosti. Letos by se však cena mohla zotavit.

Tuto akcii lze obchodovat na LYNX prostřednictvím ADR, které je kótováno na americké burze.


2. Asahi Holdings (5857) + 12,45%

Japonská společnost Asahi Holdings je na čtvrtém místě s nárůstem o více než 12 % v uplynulém roce. Společnost se zabývá recyklací produktů každodenní spotřeby, aby je přeměnila na vzácné kovy, jako je platina.

Tato činnost generuje společnosti 65 % z celkového obratu. Kromě recyklace elektronických zařízení a šperků nabízí japonská společnost mimo jiné kompletní řešení pro zpracování průmyslového odpadu.


3. Norilsk Nickel (MNOD) + 19,37%

Na třetím místě je ruská společnost Norlisk Nickel. Společnost je velkým producentem platiny a palladia. Kromě drahých kovů je Norilsk Nickel největším výrobcem niklu na světě.

Norislk Nickel vlastní doly v Rusku, Botswaně a Jižní Africe.

Ruskou akcii lze obchodovat na londýnské burze prostřednictvím ADR.

 

Investice do platiny u LYNX

Pokud vás zaujala investice do platiny, u LYNX můžete obchodovat platinové akcie za velmi výhodných podmínek s pomocí profesionální zákaznické podpory. S LYNX můžete obchodovat akcie, ETF, futures či opce za příznivé poplatky s přístupem na více než 100 světových burz ve více než 30 státech. Obchodovat s platinou můžete z pohodlí svého domova prostřednictvím naší profesionální platformy. Sledujte naše makroekonomické zpravodajství či frekventovanější WhatsApp mobilní zpravodajství. Chcete převést zahraniční ceny akcií do CZK? Pak u LYNX můžete využít konverze z více než 130 světových měn.

Celý článek si můžete přečíst na webu Lynxbroker.cz

Jonáš Mlýnek

Jonáš Mlýnek

Jonáš Mlýnek působí jako ředitel české a slovenské pobočky LYNX. Akciovými trhy se zabývá již od roku 2007. Specializuje se zejména na americké trhy a na vlivy politických a makroekonomických událostí na zahraniční trhy. V současnosti studuje program CFA.


LYNX

Logo LYNX

LYNX broker je specialista na online investování. Českým a slovenským investorům poskytuje nejširší nabídku trhů a instrumentů v kombinaci s extrémně nízkými poplatky. Umožňuje obchodovat akcie, opce, futures, forex, ETF, dluhopisy, certifikáty a další instrumenty na jediném účtu. Akcie a ETF je možné obchodovat od $5 v USA nebo od €6 v EU.


Získejte tipy na akcie a ETF zdarma

Chce získat aktuální tipy na akcie a ETF na tento týden? Investiční newsletter Breakout Trader přináší pravidelně každé úterý podrobnou analýzu čtyř akcií a jednoho ETF včetně konkrétních úrovní vstupu a výstupu. Zaregistrujte se k odběru zdarma a bez závazků na www.lynxbroker.cz/breakout-trader.


Přečtěte si také


Poslední zprávy z rubriky Okénko investora:

Čt 17:28  Elektromobily již nejsou “in”?! Hrozí Tesle další propad? Petr Lajsek (Purple Trading)
Čt 14:00  Live and Work – Životní styl nové generace Michal Brothánek (AVANT IS)
St   9:19  2024 je rokem voleb, co to znamená pro akcie? Mgr. Timur Barotov (BHS)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688