Jonáš Mlýnek (LYNX)
Okénko investora  |  24.07.2019 09:58:13

3 nejlepší ropné akcie roku 2019

Obchod s ropou je v současné době opět trochu hrbolatý. Poté, co americko-čínský konflikt po určitou dobu zasáhl cenu ropy, eskalující konflikt v Íránu způsobil částečné oživení.

Pro investory by stále relativně levná cenová hladina ropy mohla nabídnout dlouhodobé možnosti vstupu pro vybrané ropné akcie.

V tomto článku naleznete nejlepší ropné akcie, které mohou těžit z nárůstu ceny černého zlata.

Obchodní spor mezi USA a Čínou má negativní vliv na cenu ropy

Po prudkém poklesu hodnoty ze 110 USD za barel v roce 2014 na 30 USD za barel v roce 2016, prošla ropa brent silnou korekcí, během které se cena vzrostla o více než 150 % na cenu 85 USD.

Ropa West Texas Intermediate (WTI) se na podzim roku 2018 zdvojnásobila na více než 75 USD za barel. Po prudkém zpomalení na konci roku 2018 se ropa opět ocitla pod silným tlakem.

Obchodní spor mezi USA a Čínou neustále eskaluje, takže stále více účastníků trhu se obává negativních důsledků pro globální ekonomiku, a tím slábne poptávka po ropě.

Napětí na Blízkém východě vyvolává nejistotu a obavy z nabídky

Eskalující íránský konflikt způsobil částečné oživení cen. Po sabotáži a útocích na ropné tankery v Hormuzském průlivu posílily USA svou přítomnost vojsk v regionu. Zhruba pětina světové ropy pochází právě z tohoto regionu.

V íránsko-irácké válce od roku 1980 do roku 1988 bylo v Hormuzském průlivu napadeno přibližně 450 lodí.

Sestřelení průzkumného dronu USA, který byl sestřelen Íránem, způsobil silné politické turbulence ze strany USA. Trump okamžitě nařídil sérii protiútoků ze strany USA, které byly na poslední chvíli odvolány. Rostoucí nebezpečí vojenského konfliktu mělo přímý dopad na cenu ropy, která výrazně vzrostla.

Trump vyvíjí tlak na země OPEC

Americká vláda Donalda Trumpa se chce vyhnout růstu cen ropy, protože rostoucí ceny benzínu snižují disponibilní příjem amerických voličů. V loňském roce se Donald Trump ostře opřel o členy OPEC, jelikož se mu zdála cena ropy příliš vysoká.

Trump také vyhrožoval, že spojeneckým státům, kteří jsou členy OPEC bude v budoucnosti účtovat peníze za vojenskou ochranu.

To, zda by taková ohrožující gesta měla v dlouhodobém horizontu dosáhnout žádoucího efektu, je sporné, protože organizace zemí vyvážejících ropu, která spolu s Ruskem dodává přibližně 40 % světové ropy, nedávno snížila produkci na 5leté minimum.

Jinde se však nabídka rozšiřuje, neboť země, které nejsou členy OPEC, zejména USA, významně rozšiřují svou produkci. Například americká těžba ropy se díky novým těžebním technikám (břidlicový olej, štěpení) v posledních deseti letech více než zdvojnásobila.

Dlouhodobě dobré vyhlídky na cenu ropy

Celkově by poptávka po ropě měla v následujících letech vzrůst. Především rostoucí průmyslové státy jako Čína, Indie nebo Brazílie jsou zodpovědné za rostoucí poptávku po černém zlatě. Ropa bezesporu v nejbližších letech zůstane nejvýznamnější komoditou na světovém trhu

Nejen vysoké ceny ropy zvyšují zisk ropných společností. Masivní snížení nákladů v důsledku poklesu cen ropy v roce 2016 také přispěly k vynikajícímu zisku energetických gigantů.

Podle společnosti Morgan Stanley pět největších ropných společností Exxon Mobil, Chevron, BP, Shell a Total snížilo kapitálové výdaje o 40 % a snížilo provozní náklady v průměru o 20 %.

To nyní zvyšuje volný peněžní tok, takže ropný průmysl jako celek nyní prožívá zlaté období. Není divu, že společnosti jako BP a Royal Dutch Shell hýčkají své akcionáře zpětným odkupem akcií a vysokými dividendovými výnosy. V následujícím textu Vám představíme 3 nejlepší ropné akcie v roce 2019.

Nejlepší ropné akcie v roce 2019

Existuje několik způsobů, jak mohou investoři těžit z vyšších cen černého zlata: ropné fondy, ropné ETF, opce, warranty, futures nebo certifikáty. Nejlepší volbou je však nakoupit 2 nebo 3 silné ropné akcie, které těží z dobré situace a ropném trhu.

Následující tři vybrané ropné společnosti mají v roce 2019 velký potenciál k tomu, aby patřily mezi vítězné tituly.

1. Akcie Diamondback Energy

Diamondback Energy (Symbol: FANG – ISIN: US25278X1090 – Měna: USD) je nezávislá ropná a plynárenská společnost zaměřená na vývoj a výrobu nekonvenčních zásob ropy a zemního plynu ve Spojených státech, jako jsou například ropné břidlice v Texasu.

Působivé výsledky společnosti začaly v roce 2007 akvizicí počátečních výrobních licencí. V následujících letech společnost zvýšila tržby z 13 milionů USD v roce 2009 na 2,2 miliardy USD v loňském roce. Společnost dosáhla zisku 846 milionů USD, což představuje obrovské ziskové rozpětí ve výši 39 %.

IPO proběhlo v roce 2012 za cenu 17,50 USD. S aktuální tržní hodnotou 18 miliard USD a cenou akcií 107 USD zažila společnost impozantní růst. Akcie však mohou být i nadále cennou investicí.

Graf akcie Diamondback Energy. Zdroj: Tradingview.com

Diamondback Energy je specifická především stabilním a silným růstem produkce ropy a plynu. Spolu s růstem cen ropy to vede k silnému nárůstu tržeb i zisků. Například v uplynulých třech letech dokázala společnost zvýšit tržby v průměru o 94 % a zisk o 86 %.

Analytici předpokládají, že společnost může v běžném účetním období zvýšit zisk o dalších 30 %. S rostoucí cenou ropy je zde stále prostor pro zlepšení.

Společnost momentálně vyplácí dividendu ve výši 0,75 USD na akcii. Program zpětného odkupu akcií ve výši 2 miliard USD rovněž vrátí dostupné finanční prostředky investorům. Je třeba poznamenat, že společnost má nejnižší poměr dluhu ke kapitálu a nejvyšší ziskové rozpětí před zdaněním v průmyslu.

Zatímco mnoho menších konkurentů nepřežilo krizi cen ropy, Diamondback Energy je prosperující. Podle investiční banky UBS společnost za poslední dva roky snížila své peněžní náklady o 11 %. Pokud se to ukáže jako pravdivé, vzestupný trend akcie by měl zůstat i v roce 2019 nedotčen.

Akcie jsou však poněkud spekulativnějšího charakteru než následující 2 zástupci v našem seznamu.

2. Akcie ConocoPhillips

Třetí největší americká ropná společnost ConocoPhillips (symbol: COP – ISIN: US20825C1045 – měna: USD) se sídlem v Houstonu v Texasu se zaměřuje výhradně na průzkum a těžbu ropy.

ConocoPhillips se velmi těžko vypořádala s kolapsem cen ropy od roku 2014. Drastické snížení nákladů, odprodej a snížení dividend byly jediným způsobem, jak byla společnost schopná v krátkodobém horizontu přežít. Úsporná opatření mezitím přinášejí ovoce, což tlačí čisté výrobní náklady na barel až na 35 USD.

Obnovený růst cen ropy se postará o to, aby se společnost vrátila zpět. Mezitím je ConocoPhillips rentabilní i při ceně ropy 50 USD a od druhého čtvrtletí roku 2017 zisky pomalu rostou.

Graf akcie ConocoPhillips. Zdroj: Tradingview.com

Na konci roku 2017 vydala společnost, která má v současné době na burze hodnotu zhruba 69 miliard USD, tříletý obchodní plán. Americká nadnárodní ropná společnost chce po konsolidaci opět mírně růst a investovat zhruba 5,5 miliardy USD ročně.

Cílem je dosáhnout ročního zvýšení výroby o 5 %, zatímco peněžní tok by měl zároveň vzrůst nejméně o 10 %.

Dokud bude cena ropy minimálně 50 USD, chce společnost odkoupit své vlastní akcie v hodnotě 1,5 až 2 miliardy dolarů ročně a snížit dluh o 5 miliard USD ročně. Celkově je cílem společnosti každoročně vrátit 20 % až 30 % svého volného peněžního toku akcionářům.

Ve fiskálním roce 2018 dosáhla společnost tržeb ve výši 6,3 mld. USD. Analytici v běžném finančním roce 2019 v současné době očekávají zisk na úrovni předchozího roku. Stejně jako u ostatních ropných společností přispělo snížení nákladů i růst cen ropy od roku 2016 k výraznému zlepšení výkonnosti.

Energetická společnost svým akcionářům od začátku roku 2019 vyplácí čtvrtletní dividendu ve výši 0,305 USD, což meziročně zvyšuje její výplatu o 7 %. Pokud se však podnikání bude i nadále vyvíjet pozitivně, dividenda by měla být postupně dále zvyšována.

Tvrdé škrty, na které byla ConocoPhillips nucena přistoupit kvůli krizi cen ropy, osvobodily společnost z nákladové zátěže a opět z ní učinily konkurenčního hráče. Společnost by nyní měla mít nepoměrný prospěch z rostoucích cen ropy.

Celý článek si můžete přečíst na webu Lynxbroker.cz

Jonáš Mlýnek

Jonáš Mlýnek

Jonáš Mlýnek působí jako ředitel české a slovenské pobočky LYNX. Akciovými trhy se zabývá již od roku 2007. Specializuje se zejména na americké trhy a na vlivy politických a makroekonomických událostí na zahraniční trhy. V současnosti studuje program CFA.


LYNX

Logo LYNX

LYNX broker je specialista na online investování. Českým a slovenským investorům poskytuje nejširší nabídku trhů a instrumentů v kombinaci s extrémně nízkými poplatky. Umožňuje obchodovat akcie, opce, futures, forex, ETF, dluhopisy, certifikáty a další instrumenty na jediném účtu. Akcie a ETF je možné obchodovat od $5 v USA nebo od €6 v EU.


Získejte tipy na akcie a ETF zdarma

Chce získat aktuální tipy na akcie a ETF na tento týden? Investiční newsletter Breakout Trader přináší pravidelně každé úterý podrobnou analýzu čtyř akcií a jednoho ETF včetně konkrétních úrovní vstupu a výstupu. Zaregistrujte se k odběru zdarma a bez závazků na www.lynxbroker.cz/breakout-trader.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko investora:

Čt 17:28  Elektromobily již nejsou “in”?! Hrozí Tesle další propad? Petr Lajsek (Purple Trading)
Čt 14:00  Live and Work – Životní styl nové generace Michal Brothánek (AVANT IS)
St   9:19  2024 je rokem voleb, co to znamená pro akcie? Mgr. Timur Barotov (BHS)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688