TNBiz (TN.cz)
Dávky a příspěvky  |  14.05.2019 19:37:13

Takhle se nemají jinde v Evropě. Česká rodičovská je unikát

Doba, po kterou mohou Češi užívat rodičovský příspěvek, je v Evropě spíše výjimkou. Rodičovskou mohou čerpat až 208 týdnů, tedy čtyři roky. Na Slovensku a v Německu je to 156 týdnů, v Polsku dokonce jen 32 týdnů. Mezi nejvyšší u vyspělých států patří i výdaje na podporu rodičovství.

Češi mají nejdelší rodičovskou dovolenou v EU, vyplývá to z průzkumu projektu Evropa v datech. Na rodičovské dovolené mohou být až 208 týdnů, tedy čtyři roky. V ostatních evropských zemí to jsou maximálně 3 roky, tedy 156 týdnů. Takto dlouhou rodičovskouFrancie, Německo, Litva, Slovensko, Maďarsko a Chorvatsko.

V délce mateřské dovolené Česko patří s 28 týdny spíše k průměru. V Bulharsku a Chorvatsku jsou ženy na mateřské až 58 týdnů, v Estonsku dokonce až 62 týdnů. V těchto zemích ale mají výrazně kratší rodičovskou dovolenou. Ze všech zemí EU tak nejdéle mohou doma zůstat Češky, až 236 týdnů.

"Slovenky mohou strávit na mateřské dovolené delší dobu než Češky, konkrétně 34 týdnů. Maďarky mohou využít 24 týdnů, Polky 20 a Němky 14. Nejdelší mateřskou dovolenou mají Estonky s 62 týdny, nejkratší naopak Švédky s 12 týdny," uvádí Jan Krupička, analytik projektu Evropa v datech.

Při najetí myší na vybranou zemi se vám zobrazí, jak dlouho může být matka s dítětem celkem doma, jak dlouho z toho na mateřské, a jak dlouho na rodičovské dovolené

 

 

 

Česko patří mezi země, které vydávají na podporu rodičovství, tedy celkově na mateřskou, otcovskou a rodičovskou dovolenou, z vyspělých zemí nejvíce. Vyplývá to ze srovnání Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD).

 

Česko podle ní vydávalo na jedno dítě v přepočtu 23 086 dolarů (529 015 ), Německo vydávalo necelou polovinu této částky, v přepočtu 243 837 , Rakousko dokonce jen v přepočtu 158 021 .

 

 

"I poslední srovnatelná data z roku 2015 ukazují, že v přepočtu na počet obyvatel vydává Česká republika na mateřskou a rodičovskou dovolenou více než okolní státy," dodal Krupička.

 

Jen pět evropských zemí dávalo na podporu rodin více. Lucembursko v přepočtu 818 409 tisíc korun na jedno dítě, za ním skončilo Norsko, Estonsko, Švédsko a Finsko.

 

 

 

Podle analytiků projektu Evropa v datech ale spojitost mezi délkou dovolené, výškou příspěvku a porodností není.

 

"Například v zemích Visegrádské čtyřky, tedy Česku, Slovensku, Polsku a Maďarsku, se korelace mezi těmito opatřeními a porodností neukazuje. Respektive ano, avšak negativním vztahem," dodal Krupička.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

15.05. 18:43  zkrátit (Miluše )
15.05. 12:43  V Austrálii mají 8 let (Marek Z.)
15.05. 12:16  OK (Tony)
15.05. 10:30  Je to důsledek (Václav)
15.05. 10:25  OK (Václav)







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688