Jana Brožková (Bydlet.cz)
Bydlení  |  22.08.2018 19:43:00

Pět tipů, jak dosáhnout na hypotéku s nízkým daňovým základem

Přemýšlíte o vlastním bydlení, ale nedosáhnete na hypotéku kvůli nízkému daňovému základu? S tímto problémem se potýká čím dál tím více Čechů. Netýká se zdaleka jen některých profesí, které mají nízký základ mzdy jako např. zdravotní sestry, kuchaři či řidiči kamionů, ale také drobných podnikatelů a živnostníků. Jak to řešit? Podle Davida Mencla, ředitele společnosti Ekonomické stavby, který se financováním bydlení dlouhodobě zabývá, existuje hned pět možných způsobů.

1. Přiznejte plnou výši příjmů

Domácnosti s dětmi, ale i drobní podnikatelé a firmy mají řadu příležitostí, jak legálně uspořit na dani. Říká se tomu daňová optimalizace. Daňových slev pro fyzické osoby, např. na školkovné, je spolu s nejrůznějšími možnostmi odpočtů, celá řada. Pokud je využíváte efektivně, neplatíte sice vysoké daně, za to nemusíte být pro banku v takovém případě dostatečně bonitní. Při sjednání hypotečního úvěru totiž ověřují částku po všech slevách a odečtech. Pokud plánujete nové bydlení, zvažte, jestli se vám nevyplatí jeden rok slevy neuplatňovat a přiznat plnou výši příjmů.

2. Neuplatňujte daňový paušál

Podobně jako v případě daňových slev a odečtů i uplatnění daňového paušálu vede k nízkému daňovému základu. Pro řadu živnostníků a drobných podnikatelů je vykázání nákladů paušálem tou nejúspornější cestou, banky ovšem na váš příjem opět nahlíží až po uplatnění výhod.

3. Zajistěte si druhý příjem

V případě, že nechcete nebo si nemůžete dovolit daňové výhody neuplatňovat, máte ještě další možnost. A sice zajištění alternativního příjmu, který přiznáte s následujícím daňovým přiznáním. Může jít o dočasný přivýdělek, který vám pomůže zvýšit váš vykazovaný daňový základ. Pokud už třeba nějakou dobu přemýšlíte, že byste zkusili podnikat při zaměstnání, může právě toto ideálním řešením vaší ekonomické situace. Dočasně a externě se můžete nechat zaměstnat také na dohodu o provedení práce nebo dohodu o provedení činnosti.

4. Požádejte o nižší hypoteční úvěr a zvažte dofinancování

Pokud ani jedna z výše uvedených možností nepřipadá v úvahu, zvažte také kombinaci nižší hypotéky a dofinancování nového bydlení prostřednictvím jiného typu úvěru. K dofinancování Češi ve většině případů využívají úvěrů ze stavebních spoření. Velmi populární začínají také být moderní typy peer-to-peer půjček, kdy si lidé půjčují peníze mezi sebou.

5. Sežeňte si někoho, kdo se za vás zaručí

V neposlední řadě máte při snaze dosáhnout na hypotéku ještě poslední možnost, a sice v podobě takzvaného přistupitele ke smlouvě. Obvykle jde o někoho z příbuzných, kdo se za vás zaručí, že v případě vaší neschopnosti splácet splátkovou povinnost převezme na sebe. To v hodnocení bonity klienta posiluje jeho příjem a zvyšuje se tak pravděpodobnost dosažení vysněného bydlení.

Zdroj: David Mencl, ředitel Ekonomických staveb

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688