Jan Vejmělek (Komerční banka)
Měny-forex  |  31.01.2002 10:02:10

Kurzy měn: Včerejší kurzový vývoj eura proti dolaru byl poměrně volatilní, a to zejména vzhledem ke...

Ranní zpráva
Investiční bankovnictví KB

Datum : 31.1.2002

      Kurz USD/EUR

       Včerejší kurzový vývoj eura proti dolaru byl poměrně volatilní, a to zejména vzhledem ke zveřejnění nejdůležitějšího ekonomického indikátoru - HDP - a díky zveřejnění výsledku dvoudenního zasedání FOMC.

       Během evropského dopoledne bylo obchodování na tomto trhu ještě celkem klidné, kurz se držel bez výraznějšího trendu v pásmu mezi 0,8640 a 0,8670. Změna v charakteru kurzového vývoje nastala v souvislosti s odpoledním zveřejnění amerického HDP za poslední čtvrtletí loňského roku. Mnohem lepší než očekávaný výsledek znamenal propad kurzu eura až k hladině 0,8600.

       Po poklesu o -1,3% ve třetím čtvrtletí zaznamenala ekonomika Spojených států ve čtvrtém čtvrtletí loňského roku růst!!! o 0,2%. Trh naproti tomu očekával pokles o cca -1,0%. Zveřejněné číslo naznačuje, že americká ekonomika překonala recesi a směřuje opět na růstovou dráhu.

       Struktura amerického HDP ukazuje na dobrou práci americké vlády. Ta začala zejména po zářijových teroristických útocích povzbuzovat americkou ekonomiku zvýšenými výdaji. Vládní nákupy zaznamenaly ve čtvrtém čtvrtletí růst o 9,2%. Pozadu nezůstala ani spotřebitelská poptávka. Výdaje spotřebitelů zaznamenaly růst o 5,4%, což je nejvyšší hodnota od prvního čtvrtletí roku 2000. Výdaje domácností byly nejvýznamněji ovlivněny nákupy automobilů. Americké domácnosti využily výrazných slev automobilů po 11.září, kdy výrobci chtěli za každou cenu prodávat, udržet výrobu a vyhnout se odbytovým problémům. Na druhé straně nepřekvapí výrazný propad investiční poptávky - investice zaznamenaly v závěrečném čtvrtletí roku pokles o -12,8%. Americký výrobní sektor dostal ránu zářijovým teroristickým útokem - tato událost totiž srazila americký průmysl do recese.

       I když se jedná o první odhad, který bude zřejmě revidován směrem dolů, pozitivní signál, který čísla přinesla, je zřetelný. Odražení se americké ekonomiky ode dna v tomto hospodářském cyklu se stává realitou. Spotřebitelská poptávka a vládní výdaje povedou postupně v kombinaci s nízkými úrokovými sazbami k rozjezdu investiční poptávky, čímž by měla struktura růstu ekonomiky směřovat k dlouhodoběji udržitelnému charakteru. Optimismus potvrzuje i historicky největší pokles zásob (o více než 120mld USD v Q4/01). Tím se zvýrazňuje prostor pro rozjezd výroby. Je zřejmé, že období snižování dolarových úrokových sazeb je u konce.

       To svým rozhodnutím potvrdila i americká centrální banka. Ve večerních hodinách našeho času totiž oznámila, že rozhodla ponechat dolarové úrokové sazby na stávající úrovni. Příznivý HDP byl pouze třešničkou na dortu. Obrat situace v USA naznačovalo mnoho dalších indikátorů, které byly v posledních týdnech zveřejněné. Navíc po relativně optimistickém projevu A.Greenspana z minulého týdne se snížení úrokových sazeb neočekávalo.

       Nicméně FOMC vyjádřil i přes ponechání úrokových sazeb na stávající úrovni, že existují rizika, zejména pokud jde o udržení dynamiky výdajů amerických domácností, jejichž realizace by mohla zvrátit nadcházející oživování americké ekonomiky. Americká centrální banka je připravena v případě potřeby opět přistoupit ke snížení úrokových sazeb.

       Včerejší den zakončilo euro proti dolaru na relativně slabé úrovni 0,8614. Kromě výše diskutovaných amerických vlivů však bylo euro negativně ovlivněno i některými evropskými událostmi. Evropská komise vydala doporučení, aby bylo Německo a Portugalsko varováno před jejich rostoucím deficitem státního rozpočtu, který se blíží tříprocentnímu limitu na HDP. Podíl deficitu státního rozpočtu na HDP se v Německu loni vyšplhal na 2,6%, v Portugalsku na 2,2%.

       Dnes bude zveřejněna celá řada důležitých makroekonomických indikátorů, které mají potenci kurz eura proti dolaru ovlivnit. Z jednotlivých německých zemí by měly přicházet první odhady již lednové inflace. Mnohem důležitější však zřejmě budou americká data. Kromě prosincových příjmů a výdajů domácností a pravidelných týdenních Jobless Claims bude zveřejněn i důležitý regionální sentiment indikátor PMI z Chicaga. Celková očekávání jsou optimistická. Pokus se ukáží správná, hrozí další pád eura.

       Kurz CZK/EUR

       Den před zasedáním bankovní rady ČNB k měnové politice koruna oslabila v důsledku nervozity před možným zásahem ČNB. Veškeré výraznější pohyby se však včera uskutečnily pouze v prvních hodinách obchodování. To se kurz vyšplhal z otevíracích hodnot těsně pod 31,80 až k hladině 31,97. Tím však veškerý pohyb na koruně skončil. Po celý zbytek dne se již kurz držel bez trendu v pásmu mezi 31,87 a 37,97. Závěr včerejšího obchodování kurz zastihl na 31,91.

       Dnešek bude ve znamení netrpělivě očekávaného zasedání bankovní rady. Ta se sejde k projednání velké situační zprávy. Pro hráče na devizovém trhu bude nejdůležitější pouze jedno - zaintervenuje ČNB proti silné koruně nebo nezaintervenuje ČNB proti silné koruně? Otázka intervence je pro krátkodobý vývoj koruny nejdůležitější. Ze zkušenosti investorů na korunovém trhu je zřejmé, že jediným nástrojem, který povede ke (krátkodobému) oslabení koruny je intervence. Pokud ČNB nezaintervenuje, koruna s velkou pravděpodobností posílí.

       ČNB má v podstatě na výběr tři možnosti: ponechat stávající měnové podmínky nezměněné, intervenovat proti koruně či doprovodit intervenci snížením úrokových sazeb. Alespoň částečnou naději na úspěch má pouze neočekávaný krok. Z tohoto pohledu první dvě možnosti rozhodně neočekávané nejsou. Otázkou ovšem zůstává, zda by skutečně byla překvapením třetí varianta, tedy intervence doprovozená snížením sazeb.

       Dnešek je tak ve znamení velké nejistoty ohledně nejbližšího vývoj. Dopoledne bude zřejmě obava ze zásahu ČNB tlačit kurz nad 32,00. Pokud následně ČNB zaintervenuje, hrozí i výraznější oslabení koruny. V opačném případě se kurz může propadnout i hluboko pod 32,00.

       Kurz CZK/USD

       Koruně se včera proti americkému dolaru nedařilo, kurz se dokonce opět vyšplhal nad 37,00. Včerejší obchodní den zahájila koruna ještě na relativně silné úrovni 36,73. Hned během první hodiny obchodování však oslabila k 36,96, a to v souladu s oslabením koruny proti euru. I tento trh tak včera doplatil na obavy z dnešního zasedání ČNB.

       Druhá oslabující vlna na trh dorazila v odpoledních hodinách, kdy se kurz vyšplhal až k 37,12. Impuls pro tento pohyb byl tentokrát zahraniční. Americká měna získala podporu po neočekávaném zveřejnění růstu amerického HDP ve čtvrtém čtvrtletí o +0,2%, ačkoliv se všeobecně očekával pokles o -1,0%. V závěru obchodování se kurz stabilizoval kolem 37,00, zavírací kurz činil 37,02.

       Vliv zahraničních faktorů na kurz koruny proti dolaru dnes může být zastíněn výsledkem zasedání bankovní rady. V případě intervence proti silné koruně lze totiž i na tomto trhu očekávat oslabení české měny. Naopak pokud ČNB nezasáhne a koruna proti euru posílí, s velkou pravděpodobností by si měla polepšit i proti dolaru.

       Zahraniční vlivy však dnes rozhodně nelze ignorovat a bude nutné sledovat, jak se daří euru proti dolaru. Fed včera úrokové sazby nesnížil, nicméně zdůraznil existenci rizik. Pro nejbližší vývoj mohou být důležitá některá z dnes uveřejňovaných dat. V USA budou publikovány prosincové příjmy a výdaje domácností, jako důležitější se však zřejmě jeví regionální lednový PMI z Chicaga. Pokud se vyplní očekávání jeho růstu, mělo by to znamenat další podporu pro americký dolar.

       Kurz JPY/USD

       Jen zahájil své středeční obchodování na úrovni 133,34. Ještě v japonské části obchodování jen výrazně posílil a dopoledne se dostal až k hladině cca 132,40. Poté svůj pohyb mírně korigoval a po zbytek dne osciloval okolo hladiny 132,80. Své obchodování tak zakončil na úrovni 132,91.

       Včera ráno jen výrazně posílil poté, co Zembei Mizoguchi z ministerstva financí prohlásil, že by vláda neměla vést svou měnu k oslabení. Výrok tak přišel pouze den poté, co guvernér centrální banky řekl, že oslabení měny problémy japonské ekonomiky nevyřeší. Po zbytek dne pak byl jen stabilní. Dnes ráno Mizoguchi dále řekl, že japonská měna z dlouhodobého hlediska pouze koriguje předchozí silné úrovně.

       Dnes ráno byly zveřejněny údaje ze sektoru stavebnictví. Počet zahájených staveb domů se meziročně snížil o mnohem více než trh očekával, o -12,9%. Výrazný propad zaznamenaly i stavební zakázky celkově, v prosinci se snížily o -7,3% y/y.

       Kurz GBP/USD

       Včera byla libra proti dolaru téměř stabilní. Své obchodování zahájila libra na hladině cca 1,4133. Výraznější pohyb zaznamenala v evropském obchodování, když posílila k úrovni 1,4180. Poté ale začala oslabovat a propadla se až k hladině 4,1000. Tyto ztráty ale libra korigovala. Své obchodování tak zakončila na úrovni 1,4147.

       Libra v dopoledních hodinách dokázala proti dolaru posílila, a to především díky pozitivním výsledkům z oblasti spotřebitelské poptávky. Včerejší výsledek vývoje spotřebitelských byl příznivější než trh původně předpokládal, úvěry se zvýšily o 2,16 mld Ł (trh podle agentury Bloomberg očekával pouze 1,5 mld Ł). Později byl ale zveřejněn výrazně lepší růst HDP v USA. Ekonomika si totiž oproti očekávanému poklesu o -1,1% připsala růst o 0,2%. Ve večerních hodinách pak americká centrální banka ponechala své úrokové sazby na stávající úrovni, na 1,75%.

       Včera také proběhla konverzace mezi Evropskou komisí a britskou vládou. Evropská komise upozornila na vývoj britských vládních financí, jejichž deficit by se mohl v budoucnu prohlubovat. Takový vývoj by nebyl v souladu s požadavky Evropské unie. Komise pak také řekla, že by Velká Británie měla pokračovat ve snaze o stabilní měnový kurz. Výtky ke státnímu hospodaření vláda později razantně odmítla.

       Kurz PLN/USD

       Zlotý včera proti dolaru oslabil. Své obchodování zahájil zlotý na úrovni 4,1100. Dopoledne zlotý nejdříve oslabil na hladinu 4,1400. Poté své oslabení mírně korigoval zpět k hladině 4,1200. Nakonec se ale trend oslabování prosadil a zlotý oslabil až na úrovně okolo 4,1500. Své obchodování tak zlotý uzavřel na úrovni 4,1495.

       Včera trh čekal na rozhodnutí polské centrální banky o dalším nastavení úrokových sazeb. Zlotý tak dopoledne v obavě oslaboval. Pak ale centrální banka k očekávanému kroku přistoupila a snížila svou klíčovou úrokovou sazbu o 150 bazických bodů na 10,0%. Lombardní sazbu snížila o 200 bp na 13,5% a diskontní sazbu také o 200 bp na 12%. Overnight sazbu na vklady bank u centrální banky bankovní rada snížila o 100 bp na 6,5%.

       Podle ministerstva financí udělala centrální banka opatrný krok. Naopak podle centrální banky je hospodářský růst v rukou vlády, ta by měla odstranit různé legislativní překážky při podnikání. Reakce devizového trhu na výsledek zasedání nebyla příliš výrazná. Zlotý oslabil až v pozdějších hodinách.

      Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Měny-forex:

St 10:37  Trh EUR/JPY nepřetržitě prudce roste nad své maxima InstaForex (InstaForex)
St   8:17  Koruna přilepená k 24,80 EUR/CZK ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Út 20:23  Powell a PPI dolaru nepomohli 🧭 - Denní shrnutí X-Trade Brokers (XTB)





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688