Petr Volrab (Renesance CI)
Akcie ve světě  |  22.08.2001 00:34:42

Fed snížil sazby o čtvrt procenta; Wall Street oslabil

Jednoznačně největší událostí pro americké akciové trhy bylo úterní měnové zasedání Fedu. Ten podle očekávání rozhodl o snížení klíčové úrokové sazby o 25 bazických bodů na 3,5 %. Zatímco až do zveřejnění tohoto rozhodnutí (14:15 SEC) setrvávaly oba hlavní indexy jen s malými výchylkami v kladných číslech, po oznámení Fedu následoval prudký pokles, který vydržel až do závěrečného zvonce. Technologický Nasdaq se nakonec propadl až na své téměř 4,5 měsíční minimum. Největším zklamáním se pro investory stalo zachování dosavadního výhledu měnové politiky Fedu, které potvrzuje, že se ještě neobjevily dostatečné signály svědčící o ekonomickém oživení.

Bezprostřední i následná reakce trhu po prohlášení Fedu byla negativní. Samotné snížení sazeb o čtvrt procentního bodu bylo široce očekáváno. Zklamáním však bylo doprovodné prohlášení FOMC, ve kterém nezazněl žádný pozitivní komentář na adresu vývoj ekonomiky. Zatímco po většinu úterní seance se hlavní akciové indexy nacházely v pozitivním teritoriu a krátce před rozhodnutím Fedu se dokonce pohybovaly na svých vnitrodenních maximech, bezprostředně po oznámení o snížení sazeb zamířily prudce dolů. Nejrazantnější propad postihl technologické tituly, které nejcitlivěji reagují na očekávaný vývoj ekonomiky. Olej do ohně v úterý přilil též výkonný ředitel softwarové společnosti Siebel Systems (SEBL) Tom Siebel, který na konferenci pořádané organizací Progress & Freedom Foundation uvedl, že technologický sektor v současnosti vstupuje do své zatím nejhorší etapy. Obrat k lepšímu společnost podle jeho slov očekává až ve 3. čtvrtletí příštího roku. V souvislosti s vlastním byznysem firma žádný odhad budoucích zisků neposkytla. Samotné akcie Siebel se během úterní seance zařadily mezi nejztrátovější tituly a odepsaly si více než 10,0 %. Mezi tituly tradiční ekonomiky si neradostně počínaly například zástupci maloobchodního sektoru. Vedle všeobecně negativního trendu byly důvodem smíšené zveřejněné hospodářské výsledky některých zástupců tohoto odvětví, které přiměli investory k větší opatrnosti v souvislosti se zpomalováním ekonomického růstu. Částečně pozitivní roli v tomto případě naopak sehrává snížení daní, které má stimulační vliv na spotřebitelské výdaje.

Federální rezervní systém (Fed) na svém zasedání podle očekávání snížil svou klíčovou jednodenní úrokovou sazbu na federální fondy o 25 bazických bodů na 3,5 %. Po sedminásobném poklesu sazeb tak její hodnota poklesla o tři procentní body na historicky nejnižší hodnotu za posledních sedm let. O čtvrt procenta na 3,0 % byla snížena též diskontní sazba. V doprovodném prohlášení Federální komise pro operace na volném trhu (FOMC) uvedla, že poptávka domácností zůstává stabilní, avšak zisky společností a kapitálové výdaje pokračují v propadu. Polevující tlaky na trhu práce naproti tomu přispívají ke stabilnímu vývoji inflace. V dlouhodobém horizontu pak zůstává pro ekonomiku příslibem růst produktivity. Představitelé Fedu si nicméně i nadále ponechali otevřené dveře pro další snižování sazeb a zachovali svůj dosavadní měnový výhled "easing bias". Příští pravidelné zasedání Fedu se uskuteční 2. října. Do té doby by již v ekonomice měly být patrné hmatatelné dopady radikálního snižování úrokových sazeb, které započalo 3. ledna. letošního roku.

Toto zpravodajství pro Vás připravil Renesance Capital Invest
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie ve světě:

St 10:31  Americké trhy opět rostly, čeká se na inflaci Research (Česká spořitelna)
St 10:05  Geopolitika a vaše #VítěznéPortfolio: Jak to vidí na severu Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
St   9:04  Alibaba: Zisk za 4Q zklamal navzdory tržbám nad odhady Research (J&T BANKA)






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688