Jan Vejmělek (Komerční banka)
Měny-forex  |  21.06.2001 11:02:35

Kurzy měn: Po převážnou většinu včerejšího evropského obchodování euro proti dolaru dále ztrácelo.

Ranní zpráva
Investiční bankovnictví KB

Datum : 21.6.2001

      Kurz USD/EUR

       Po převážnou většinu včerejšího evropského obchodování euro proti dolaru dále ztrácelo. Z ranních hodnot kolem 0,8530 se kurz krátce po poledni dostal dokonce pod 0,8500, když euro spadlo na 0,8495. Ve zbytku evropského obchodování se kurz stabilizoval mezi 0,8500 a 0,8520. Důvod pro oslabování evropské měny je stále stejný – je to obava, že německá ekonomika upadne do recese. Z tohoto pohledu bude klíčovým indikátorem německý Ifo index, který bude zveřejněn již zítra.

       První hodiny amerického obchodování byly poznamenány poměrně výrazným posílením evropské měny, kurz eura se postupně vyšplhal až k 0,8555. Impulsy pro posílení eura však nepřišly z Evropy nebo z USA, ale z trhu japonského jenu proti euru. I když to s evropskou ekonomikou nevypadá zrovna nejlépe, japonská ekonomika je na tom o poznání hůře. Další nepříznivá japonská data (zahraniční obchod) se včera promítla do poměrně výrazného posílení eura proti japonskému jenu. V důsledku toho si euro polepšilo i proti dolaru. Po mírné korekci v závěrečných hodinách obchodování skončilo včera euro na 0,8544.

       Klíčovou událostí dnešního dne je zasedání Evropské centrální banky. Převážná většina trhu neočekává, že by ECB přistoupila ke snížení úrokových sazeb. Důležité pro kurzový vývoj bude, jaký přijde komentář k současné úrovni kurzu eura, a to zejména po vlně verbálních intervencí z minulého týdne. Zajímavé zároveň bude, jak se ECB vyjádří k aktuálnímu zpomalování zejména německé ekonomiky a současně zvýšeným tlakům na růst spotřebitelských cen. Mimo zasedání ECB dnes může být pro kurz eura zajímavé číslo amerického zahraničního obchodu za duben, které bude zveřejněno v odpoledních hodinách.

       Kurz CZK/EUR

       Na korunovém trhu včera panoval klid. Pouze v důsledku technických faktorů se koruna po otevření na 33,92 po celý den držela v pásmu mezi 33,87 a 33,94. Koruna dokonce nijak nereagovala ani na pohyb kurzu eura proti dolaru. To dokumentuje fakt, že se další oslabování eura proti dolaru do kurzu koruny prakticky vůbec nepromítlo. Teprve v samotném závěru obchodování koruna lehce oslabila na uzavíracích 33,95. To odpovídá v markovém vyjádření hodnotě 17,36 CZK/DEM.

       V nejbližších dnech se však může volatilita kurzu koruny zvýšit. Budou totiž zveřejněna důležitá makroekonomická data – mezi nimi to bude v pátek výsledek našeho květnového zahraničního obchodu a pondělní výsledek HDP za první čtvrtletí letošního roku. Dalším důležitým faktorem bude oznámení výsledku privatizace Komerční banky, které se očekává počátkem příštího týdne, rozhodnutí by mělo padnout na pondělním programu jednání vlády. Pro dnešek očekáváme, že se koruna udrží v pásmu mezi 33,85 a 34,10. Bude však nutné sledovat kurz eura proti dolaru, reakci na zasedání ECB a možné spekulace na zítřejší výsledek zahraničního obchodu.

       Kurz CZK/USD

       Proti dolaru koruna i včera po převážnou většinu svého obchodování ztrácela spolu s tím, jak euro proti dolaru dále oslabovalo. I česká koruna tak z tohoto pohledu doplácí na obavy z toho, že německá ekonomika upadne do recese. Kurz se postupně z ranní otevírací úrovně 39,72 vyšplhal v odpoledních hodinách těsně nad 39,90, když atakoval 39,92. V závěreční hodině obchodování koruna své ztráty lehce korigovala směrem k 39,80. Závěr obchodování kurz zastihl na úrovni 39,84.

       Co se domácích makroekonomických dat týče, dnešek by měl být ještě klidný, i když nelze vyloučit, že se již dnes začne spekulovat na zítřejší číslo našeho květnového zahraničního obchodu. Nejdůležitějším kurzotvorným faktorem však i dnes zůstane vývoj kurzu eura proti dolaru. Z tohoto pohledu bude klíčovou událostí dnešního dne zasedání ECB k měnové politice. Trh bude čekat zejména na to, zda-li ECB minimálně verbálně podpoří svou měnu. Ze zveřejňovaných dat bude zajímavý odpolední výsledek amerického zahraničního obchodu za duben.

       Kurz JPY/USD

       Včera jen proti dolaru oslaboval. Své obchodování zahájil na úrovni 122,88. Trend oslabování nastartoval až v průběhu evropského obchodování, kdy se začal propadat z hladiny 122,60 až k úrovni 124,00. Uzavřel pak na úrovni 123,82.

       Včera jen oslaboval v reakci na nepříznivé výsledky květnové obchodní bilance. Ta totiž skončila v mnohem menším přebytku než v dubnu. Zároveň výsledek 80,1 mld Y nedosáhl ani mnohem nižších očekávaných hodnot ve výši 250,0 mld Y.

       Dále jen nepodpořil ani guvernér centrální banky. Masaru Hayami totiž odmítl do bankovního systému napumpovat více peněz, jelikož efekt této pomoci je značně diskutabilní. Také ale prohlásil, že oslabení jenu za účelem podpory exportu není příliš správné.

       Dnes byla zveřejněna další nepříznivá zpráva z ekonomiky. Dubnové výroba terciálního sektoru totiž poklesla o –3,6% m/m, což bylo více než podle agentury Bloomberg očekával trh, -1,3% m/m.

       Kurz GBP/USD

       Včera libra proti dolaru oslabila. Obchodní den zahájila na úrovni 1,4012. Libra až do odpoledních hodin oslabovala a propadla se až na hladinu 1,3900. Pak zaznamenala prudký vzestup, kdy se na okamžik podívala až k úrovním okolo 1,4100. Nakonec ale všechny své ztráty nevymazala a oslabila na závěrečných 1,3962.

       Včera libra nejdříve oslabovala proti dolaru spolu s eurem, které srážely nepříznivé zprávy ohledně vývoje ekonomiky. Odpoledne ale euro své ztráty mazalo a dokázalo posílit i vůči libře. Důvodem tohoto pohybu bylo především posílení eura vůči jenu. Japonská ekonomika totiž zaznamenala prudký propad přebytku obchodní bilance.

       Z domácí ekonomiky byl včera zveřejněn především minutový záznam posledního jednání bankovní rady. Právě bankovní rada na něm hlasovala 8-1 ve prospěch ponechání úrokových sazeb na 5,25%. Tato zpráva trh nijak zvlášť nepřekvapila a spolu s posledním zvýšením inflace tak trh utvrzuje v názoru, že se tento rok další snížení úrokových sazeb s velkou pravděpodobností konat nebude.

       Dále pak byla zveřejněna zpráva o tom, že nárůst objemu úvěrů soukromé sféře byl nejvyšší od srpna minulého roku. Zveřejněn byl i vývoj peněžní zásoby, jejíž tempo se v dubnu podle předběžných údajů snížilo z 7,8% y/y na 7,4% y/y. Obchodní bilance zaznamenala také nepatrně lepší výsledek v podobě nižšího než očekávaného květnového deficitu v obchodu se zeměmi mimo EU ve výši –2,29 mld L. Pozitivní zprávou byl i vyšší než očekávaný přebytek státního rozpočtu v květnu ve výši 2,44 mld L.

       Na libru také příznivě zapůsobil i legislativní plán labouristické vlády na příští shromáždění parlamentu. Vláda v něm utvrdila svůj zájem o nízkou inflaci a dobře se vyvíjející státní finance.

       Ve večerních hodinách byl naplánován i projev ministra financí labouristické vlády. Gordon Brown v něm trh uklidnil a potvrdil tak své dosavadní postoje. Prohlásil, že referendum o vstupu do Evropské měnové unie zatím v žádném případě nehrozí a že nejdříve bude muset být splněno 5 základních ekonomických kritérií. Také se trh snažil uklidnit v tom, že přístup vlády k této otázce je velmi obezřetný. Jeho výroky se tak pouze připojily k dalším názorům, že by znovuzvolený premiér Tony Blair po svém úspěchu neměl v této otázce spěchat.

       Později se k této otázce vyjádřil i guvernér centrální banky. Sir Edward Goerge jen potvrdil, že vláda postupuje v této otázce opatrně. Také prohlásil, že předtím než by Velká Británie do EMU vstoupila, by mělo euro posílit a světová ekonomika by měla obnovit svůj růst.

       Díky těmto komentářům a přístupu politiků by tak libra nemusela dále proti euru oslabovat a spíše by díky dobrým výsledkům ekonomiky a díky úrokovém diferenciálu vůči dolaru, který se pravděpodobně příští týden ještě zvýší, měla globálně posilovat.

       Kurz PLN/USD

       Zlotý včera proti dolaru jen nepatrně oslabil. Zahájil na úrovni 3,9850. Po celý den se pohyboval ve velmi úzkém pásmu mezi úrovněmi 3,9850 a 3,9905. Nakonec tak zakončil své obchodování na hladině 3,9915.

       Na trhu s polským zlotým byl včera velký klid. Trh čekal na odpoledne zveřejněné výsledky ekonomiky. Květnová průmyslová produkce v meziročním srovnání poklesla o –1,0%, meziměsíčně ale vzrostla o 2,9%. Výsledky tak trh překvapily negativně, jelikož trh očekával podle agentury Bloomberg růst výroby o 2,8% y/y. Od počátku roku tak průmysl zvýšil svou produkci pouze o 2,5% y/y. Dále byly zveřejněny květnové ceny průmyslových výrobců. Ty naopak překvapily příjemně, když oproti očekávanému růstu 0,5% m/m vzrostly pouze o 0,1% m/m. Meziroční tempo se tak snížilo z dubnových 3,4% na pouhých 2,5%.

       Další pozitivní zprávou pak byl výsledek obchodní bilance podle výpočtu statistického úřadu. Za období leden až duben 2001 dosáhl deficit výše –4,63 mld $ oproti –5,65 mld $ v minulém roce.

       Velkým otazníkem posledních dní je ale další vývoj státního rozpočtu. Ten podle vládních údajů dosáhl v květnu již 99,3% plánovaného deficitu pro rok 2001. Hlavní příčinou tohoto stavu je propad ve výběru daní způsobený utlumením ekonomiky. Vláda pak na toto téma diskutovala již v úterý, ale nerozhodla se ani pro jednu z nabízených variant, zvýšení deficitu nebo omezení vládních výdajů ve zbytku roku. Dalším dnem, kdy by se mohla vláda rozhodnout, je tento pátek.

       Právě situace panující okolo vývoje státního rozpočtu dává za pravdu centrální bance, která opět zvýší míru své obezřetnosti. Proto nelze očekávat, že k dalšímu snížení úrokových sazeb dojde v nejbližší době. A pokud by se vláda dokonce rozhodla pro variantu navýšení deficitu státního rozpočtu, znamenalo by to, že se proces uvolňování monetární politiky značně zpozdí. A právě takováto varianta by pak způsobila ještě další utlumení hospodářské dynamiky.

      Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Měny-forex:

Čt   9:36  Graf dne - USDJPY (16.05.2024) X-Trade Brokers (XTB)
Čt   8:24  Koruna připisuje další zisky k 24,75 EUR/CZK ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Čt   8:17  Slabší data v USA posunula eurodolar k 1,09 ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688