Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Dluhopisy  |  30.04.2007 12:19:41

Atlantik AM - dluhopisové trhy v 17. týdnu

Údaj týdne, americký odhad HDP za první čtvrtletí letošního roku potvrdil klesající trend americké ekonomiky, a i když dluhopisové trhy příliš nereagovaly, zvyšuje se pravděpodobnost razantnějšího poklesu úrokových sazebamerické ekonomice.

 

Vše závisí na jednom: jak americký Fed v budoucnu vybalancuje pokles růstu ekonomiky s predikcí vývoje inflace. Prozatím totiž trochu ignoruje příčiny, které ostatní vidí v poklesu na trhu rezidenčních nemovitostí. Obavy Feduinflace obsažené v prohlášení vrcholných představitelů mohou ještě nějakou dobu sazby podržet na stávajících úrovních, většina trhu se však již nyní domnívá, že pokles celého hospodářství převáží a Fed tudíž dvakrát až třikrát sazby sníží, aby ekonomiku podpořil. To může jen nahrát celému dluhopisovém trhu.

 

V Evropě roste důvěra v pokračující boom. Minulý týden se trh opět přesvědčil, že v zemích eurozóny rostou čísla ukazatelů ekonomického i spotřebitelského sentimentu, očekává se, že Evropská centrální banka bude pokračovat v dalším navyšování úrokových sazeb

 

 

Spojené státy:

O       Data z minulého týdne naznačují další zhoršení, což může (především ve střednědobém horizontu) dluhopisy mírně podpořit. Úterní data spotřebitelského sentimentu za měsíc duben byla horší než očekávání, klesl jak index hodnocení současných podmínek, tak index očekávání.

O       Meziměsíční pokles počtu prodaných domů (-8,4 %) je největší od roku 1989, realitní trh může mít dlouhodobější vliv na ekonomiku, především na ochotu amerických domácností dále utrácet, což se může projevit i na celém akciovém trhu. Další plus pro americké dluhopisy.

O       V souvislosti s těmito ukazateli však dluhopisy mírně ztratily, i když růst výnosů je v kontextu celého týdne spíše kosmetický. Z dlouhodobějšího hlediska je pozitivní zprávou favorizující americké dluhopisy také pokles růstu hrubého domácího produktu v prvním čtvrtletí letošního roku. Mezičtvrtletně se ve Spojených státech vyrobilo jen o 1,3 % více (2,5 % v posledním čtvrtletí roku 2006), což je nejslabší číslo za poslední čtyři roky. To jen zvyšuje pravděpodobnost, že měnový výbor Fedu začne – po dlouhém období stabilních sazeb – sazby snižovat.

O       Někteří analytici odhadují pokles až o 75 bazických bodů, někteří se (stejně jako Fed) obávají, že inflace zůstane na stávajících úrovních, což by mohlo poněkud snižování sazeb oddálit. Nicméně i tak trh na svém krátkém konci již nyní počítá s minimálně dvojím snížením. Dvouleté dluhopisy totiž nesou 4,65 % do splatnosti, o 60 bodů méně než je současné nastavení sazeb.

 

Evropa:

O       Také v Evropě minulý týden trh mírně ztratil. Mohou za to především lepší než očekávaná úterní čísla ukazatele ekonomického sentimentu Ifo, trh jen navýšil své pravděpodobnosti, že ECB bude dále navyšovat úrokové sazby.

O       Lepšící se situace ohledně spotřebního sentimentu vede také k růstu inflačních očekávání, podle ECB jsou tento faktor a rostoucí zásoba peněz v oběhu rozhodující pro budoucí nastavení měnové politiky.

O       Konsensus trhu hovoří o dvojím navýšení sazeb v letošním roce. K prvnímu může dojí někdy v polovině roku, komentář k poslednímu zasedání ale naznačil, že by k tomu nemělo dojít již na květnovém zasedání.

Otázkou také zůstává, jak silný může růst evropské ekonomiky vůbec být a jak dlouho vydrží. V posledním období řada evropských firem zaměřila ohnisko svého zájmu na asijské trhy, pokles růstu v USA by tudíž nemusel evropský produkt tolik srazit. Americký dolar ale minulý týden překonal svá historická minima k euru, znovu se objevují názory, že příliš silné euro může poškodit evropský export, jehož příspěvek k růstu celého produktu není vůbec nevýznamný.


Region střední Evropy:

O       Minulý týden byl v regionu týdnem centrálních bank. Tradiční kolečko s netradičními i když očekávanými závěry. Vyšší inflační tlaky v Polsku poslaly tamní sazby o 0,25 % výše, na novou úroveň 4,25 %. Rozhodnutí bylo očekáváno, růst sazeb byl víceméně prevencí, nová prognóza centrální banky navíc do budoucna počítá s vyšším růstem HDP a nižší inflací (rok 2009), což poslalo výnosy mírně níže.

O       Sazby se měnily také na Slovensku. Stejně jako v Polsku tam nyní mají sazby na úrovni 4,25 %. Minulý týden ale sazby snižovaly. Silná koruna a přebytek likvidity na trhu s sebou asi ještě nějaké to snížení přinese. Výnosy dluhopisů se na krátkém konci pohybují 35 bodů pod stávající úrovní sazeb.

O       U nás bankéři se sazbami nehnuli. Překvapivě ale byly dva hlasy pro navýšení (4:2), můžeme tedy čekat jeden nárůst ještě do poloviny roku. Minulý týden vzrostly výnosy jak u kratších tak u delších splatností, cca o 4 bazické body.

O       Aukce dluhopisů dopadla pozitivně. Objem 60 mld. CZK byl nakonec upsán bez problémů.

 

Robert Šíbl

Atlantik Asset Management
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

13.08.2007Atlantik AM - dluhopisové trhy ve 32. týdnu Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
07.08.2007Atlantik AM - dluhopisové trhy ve 31. týdnu Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
31.07.2007Atlantik AM - dluhopisové trhy ve 30. týdnu Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
23.07.2007Atlantik AM - dluhopisové trhy ve 29. týdnu Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688