Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Dluhopisy  |  23.07.2007 16:36:11

Atlantik AM - dluhopisové trhy ve 29. týdnu

Vývoj dluhopisového trhu (23. 7. 2007)

 

Velké objemy peněz se minulý týden znovu přesouvaly do klidných vod dluhopisových trhů. Ty tak získaly již druhý týden po sobě a vzhledem k faktu, že se stále více začíná hovořit o obavách z důsledků krize na americkém hypotečním trhu, je možné, že dluhopisové trhy své zisky z předešlého týdne ještě rozšíří.

 


Další pokles výnosů byl k vidění na trzích s vládními papíry v eurozóně i Spojených státech. I když se ve Spojených státech vyvíjí ekonomika stále velmi solidně, investoři nyní vybírají své zisky na akciových trzích. Obávají se silnějšího dopadu problému na trhu s rezidenčními nemovitostmi. Nemálo fondů již zahlásilo velké ztráty (v čele se dvěma hegde fondy americké společnosti Bear Stearns), když investovali do tzv. CDO´s, papírů, které jsou kryty hypotékami z amerických nemovitostí. Pokud i nadále bude na trzích převažovat nejistota (další rozšiřování kreditních spreadů), budou právě vládní papíry představovat jistotu a tudíž budou také dále získávat.



Evropě se trh vyvíjel podobně jako ve Spojených státech. Dnešní globální trhy přenášejí velmi rychle rizika i sentiment napříč trhy, proto i vEvropě sehrává v současnosti stěžejní roli budoucí vývoj v segmentu rizikových hypoték ve Spojených státech. Na trzích panuje nejistota, zda je současná situace vrcholem této krize nebo zda bude mít propad realitního trhuUSA reálný dopad na ekonomiku.

Poté, co akciový trh minulý týden ztratil, získávaly právě méně rizikovější instrumenty. Ve Spojených státech investoři přisoudili vyšší pravděpodobnost letošnímu snížení úrokových sazeb. Na desetiletých splatnostech se výnosy ocitly pod úrovní 5,0 %, kratší výnosy signalizují až dvojí snížení sazeb o 25 bodů. V Evropě se výnosy na dluhopisových trzích dostaly nejníže za posledních sedm týdnů. Evropská výnosová křivka je již velmi plochá, investice do dvouletých dluhopisů v současnosti přináší stejně jako koupě delších instrumentů (4,43 % p.a. do splatnosti).

Spojené státy:

O       Minulou středu byla oznámena čísla růstu amerických spotřebitelských cen. A i když jsou trh a především trhem hodnocená očekávání amerického Fedu vývojem cenové hladiny determinována, nedočkali jsme se většího překvapení. Ceny v červnu rostly podle očekávání.

O       Zajímavější jsou však vždy prohlášení. Ben Bernanke, šéf Fedu, se minulý týden vyjádřil ve prospěch dřívějšího snížení sazeb, když připustil, že krize na rezidenčním trhu může výrazněji zpomalit růst cen, ale také samotnou ekonomiku. Prodeje nových domů totiž v červnu klesly nejníže za poslední čtyři roky.

O       Výnosy minulý týden klesaly souměrně po celé délce křivky, trh tak zohlednil přesun z více rizikových aktiv právě na dluhopisové trhy. Úrokové sazby zůstanou s největší pravděpodobností ještě chvíli na stávajících úrovních, i když se na kratších splatnostech objevuje až dvojí snížení.

 

Evropa:

O       Vývoj v Evropě kopíroval události ve Spojených státech. Z makrosféry byl důležitým ukazatelem snad jen růst spotřebitelských cen. Ty ale setrvaly i v červnu na rozumných úrovních a celková meziroční inflace tak zůstala pod hranicí 2,0 % (+1,9 %).

O       Ve výnosech na trhu se zrcadlí jednak vývoj trhu v USA, na druhou stranu investoři pochopily, že vývoj růstu výnosů poněkud přestřelil reálný stav věcí. V současnosti je v křivce zohledněno dvojí navýšení úrokových sazeb.

O       Situace v aktuálním týdnu může přinést další zisky pro dluhopisy, i když někteří představitelé ECB podporují další navyšování sazeb. Důležitý bude čtvrteční údaj růstu měnové zásoby, na jehož dvojciferný růst hledí ECB již delší dobu velmi podezíravě.




Region střední Evropy:

O       Region co se týče dluhopisů minulý týden spíše získal. Trh ztrácel jen doma, když byly ve výnosech na trhu zohledněny komentáře některých představitelů ve prospěch červencového růstu úrokových sazeb. Zasedání nás čeká tento čtvrtek, existuje už jen málo lidí, kteří by snad ještě doufali, že se do nastavení sazeb nebude zasahovat.

O       Otázkou zůstává rychlost, s jakou se budou sazby zvyšovatPolsku. Solidní výsledky ekonomiky dávají důvod rychlejšímu růstu mezd, to by mohlo hovořit ve prospěch dřívějšího navýšení. Trh je přesvědčen o růstu minimálně o 50 bodů.

 

Robert Šíbl

Atlantik AM

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Dluhopisy:

Čt 11:26  JTPEG: Splnění kovenantu dluhopisového programu Research (J&T BANKA)
Čt 11:24  CPI PG: Upsány nové dluhopisy v objemu 500 mil. EUR Research (J&T BANKA)
Út   9:00  Státní dluhopisy podle doby splatnosti za březen 2024 MF ČR (Ministerstvo financí ČR)
25.04.2024  Oznámení o aukci 1. tranše SPP 913 MF ČR (Ministerstvo financí ČR)

Přečtěte si také:

13.08.2007Atlantik AM - dluhopisové trhy ve 32. týdnu Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
07.08.2007Atlantik AM - dluhopisové trhy ve 31. týdnu Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
31.07.2007Atlantik AM - dluhopisové trhy ve 30. týdnu Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
17.07.2007Atlantik AM - dluhopisové trhy ve 28. týdnu Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
18.06.2007Atlantik AM - dluhopisové trhy ve 24. týdnu Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688